wo. 16-01 20:30
LDN
96

LWD
75
do. 17-01 20:00
DBO
76

GRO
65
do. 17-01 20:00
LIM
59

ZWO
103
za. 19-01 20:00
DBO
0

DHE
0
za. 19-01 20:00
AMS
0

LIM
0
zo. 20-01 14:00
ZWO vs
RDM
zo. 20-01 16:00
DOR vs
LDN
zo. 20-01 16:00
LWD vs
GRO
wo. 23-01 20:00
LDN vs
BAK
wo. 23-01 20:30
DIN vs
GRO
Onepage website, makkelijk websites bouwen

SPM Shoeters trapt Europees af

Stefan Wessels gaat weer opnieuw Europa in. Hier probeert hij een verdediger van JDA Dijon te verschalken.
   © Christian Aarts
 

SPM Shoeters trapt Europees af

Door Aart Dekker
 

DEN BOSCH, 4 november 2014 - Met de start van de EuroChallenge - dinsdag 4 november - komt het Europese clubseizoen 2014-2015 op volle stoom. Voor Nederland als geheel is die 'stoom' niet zo heel erg 'vol' met maar één club die meedoet in SPM Shoeters. Aart Dekker blikt vooruit.

SPM Shoeters is dan ook wel gelijk de meest gereputeerde van ons land en ook degene die de laatste jaren het dichtst bij overleven na de eerste groepsfase was; vorig seizoen hadden de Bosschenaren kwalificatie voor de tweede ronde twee wedstrijden lang volledig in eigen hand, om na beide wedstrijden - en dus uiteindelijk - nipt met lege handen te blijven staan.

 

Naar mijn mening was een van de oorzaken van het 'net niet slagen': het relatief matte publiek, zelfs toen - bij de laatste en beslissende thuiswedstrijd - de Maaspoort 'Ouderwets Vol' zat, waren er slechts vlagen waar het publiek er echt even voor ging (staan), en dan zag je direct dat die 'Zesde Man' een groot verschil kan maken; zelfs de doorslag kan geven!

En dat was ooit wel anders (zie http://www.basketballleague.nl/nieuws/1194). Ik was er (meestal) bij gedurende die lange en soms zeer succesvolle geschiedenis:

-bij die eerste keer dat Den Bosch de Finale van de Europa Cup II behaalde (en let wel: toen was het aantal deelnemers dusdanig dat die prestatie gelijkgesteld mag worden bij het nu halen van de Top-10 in de EuroLeague!)

-bij bijna al die keren dat er in de Maaspoort 'Grote Tegenstanders' geveld werden; Maccabi Tel Aviv, Barcelona en vele anderen.

-En bij die keer dat Real Madrid onderuit ging, maar dat was helemaal nog niet zo lang geleden; dat was namelijk 31 oktober 2006.

"Ja, maar dat was met een veel beter team", hoor ik wat mensen mompelen. Nou, dat staat nog te bezien; het team kostte toen zeker veel meer geld dan het team van dit jaar en vorig jaar; dat is wel waar. Maar nu is het echt een 'TEAM', met hoofdletters dus, en dat ontbrak er in die dagen nog wel eens aan, al was de overwinning tegen Real wellicht een van de uitzonderingen van dat seizoen.

Maar wat ik dus maar even gezegd wil hebben:

-Ja, Nederlandse clubs hebben nog steeds wat te zoeken in de Europese bekertoernooien!

-En ja, Den Bosch al helemaal!

-En na de 'Zomer van 2014' hoop ik dat ik eindelijk niet langer een van de paar 'Roependen in de Woestijn' blijf, maar dat veel meer mensen gaan geloven in de mogelijkheden van het Nederlandse Basketbal om wel degelijk ook Europees te scoren.

-EN: iedereen die denkt dat hij/zij zijn geld beter kan sparen voor een van de DBL-wedstrijden, en zeker voor die tegen de wat mindere goden - omdat 'winnen' dan tenminste verzekerd lijkt -, die mensen zijn niet goed wijs!

Dus: iedereen, en niet alleen uit Den Bosch en omstreken, maar ook uit heel Nederland - mits echte basketballiefhebber –,  kom naar de drie thuiswedstrijden van SPM Shoeters in de Maaspoort. Op 4 november (vandaag) is Enel Basket Brindisi de tegenstander. Op 18 november komt het Zweedse Södertalje Kings naar Den Bosch. De laatste thuiswedstrijd in de eerste ronde wordt op 9 december gespeeld tegen het Duitse Ratiopharm Ulm. Maak van de Maaspoort drie keer op rij 'de Hel' die hij in vroeger dagen vaak was! Het belang van een groot en fanatiek publiek bij basketbal - en zeker bij Europees basketbal - is groot en het maakt maar al te vaak het verschil! Het kan zomaar de doorslag geven!

Mijn inschatting?
SPM Shoeters moet twee keer winst boeken tegen de Södertalje Kings. Dat kan niet alleen, dat moet gewoonweg, als het Bossche team zichzelf serieus neemt. Den Bosch hoeft echt niet bang te zijn van alle Niet-Zweedse namen, een goede ervaren Nederlander kan minimaal hetzelfde.

Dan blijven er dus twee tegenstanders over, waarvan Den Bosch er minimaal één achter zich moet houden. De Duitse ploeg Ratiopharm Ulm is sterk, en heeft een flink aantal interessante spelers. Waaronder de halve Nederlander Maarten Leunen.

Maar 2014 heeft Nederlandse basketballers hopelijk geleerd dat je vrijwel altijd een kans hebt, en Sam Jones en Ralf de Pagter moeten die wijsheid gewoon over zien te brengen aan alle andere Bosschenaren, inclusief het publiek!
Te beginnen dus voor en tijdens de eerste wedstrijd versus Enel Basket Brindisi, misschien wel de te kloppen tegenstander voor de tweede plaats in deze groep. En dan is de eerste klap dus meer dan een daalder waard; het liefst met wat verschil, want je weet maar nooit hoe de situatie bij de laatste ronde is.

Enel Basket heeft in Massimo Bulleri een door de wol geverfde (ex-)international in de geledingen; hij trekt de gemiddelde leeftijd van zijn team met een jaar omhoog - de rest is dus gemiddeld 25 jaar jong. Deyan Ivanov (Bulgarije, maar niet actief tegen Nederland in de zomer) is een van twee tweelingbroers en een fysieke, ervaren en niet onaardige speler. Seketoure Henry is een Amerikaanse Jamaicaan die internationaal speelde in de Latijns Amerikaanse Cup. Demonte Harper speelde een seizoen EuroChallenge (2014, Tsmoki Minsk), niet precies een oord waar de allerbeste Amerikanen terecht komen, maar waar wel doorzetters geboren kunnen worden. Marcus Demmon speelde ook een seizoen EuroChallenge 2014 (Tofas SC Bursa) en zette toen goede cijfers neer. David Cournooh is een geboren Italiaan en speelde zowel voor de Nationale MU18 als MU20, en deed dat niet slecht.

Conclusie: Enel is een zeer multicultureel groepje spelers uit nogal wat uithoeken van de wereld, is nog niet heel ervaren, maar misschien duidt juist die samenstelling op een goede en slimme scouting en het rustig opzetten van een goed team met relatief beperkte middelen. Een beetje een team dus zoals SPM Shoeters zelf, maar dan op Italiaanse stijl en maat.

Alle kansen op een aantrekkelijke wedstrijd met misschien wel grote winstkansen voor SPM Shoeters. Maar daarvoor is dus niet alleen een goed samengesteld en voorbereid team nodig, maar ook een fantastisch publiek; en daar hoop ik dus maar op.
 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 16  15  30 
Landstede Basketbal Zwolle 19  15  30 
New Heroes Den Bosch 17  14  28 
Donar Groningen 17  13  26 

Dutch Windmills Dordrecht 17  10  20 
Den Helder Suns 18  11  14 
Aris Leeuwarden 19  14  10 
Feyenoord Rotterdam 18  14 

Apollo Amsterdam 18  15 
10  Basketball Academie Limburg 19  16 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken