za. 15-12 20:00
LDN
97

DHE
76
za. 15-12 20:30
RDM
77

GRO
79
zo. 16-12 14:00
ZWO
84

LIM
69
zo. 16-12 16:00
DOR
71

AMS
69
zo. 16-12 17:30
OGH
54

LDN
81
di. 18-12 20:00
LWD vs
ZWO
wo. 19-12 18:00
AEK vs
GRO
wo. 19-12 19:45
RDM vs
DOR
wo. 19-12 20:00
LDN vs
AVT
do. 20-12 20:00
DBO vs
DHE
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Blijft ZZ Leiden overeind?


Blijft ZZ Leiden overeind?

Door Menno Schraven
 

RIJSWIJK, 07 november 2014 – De grote vraag deze speelronde is of Zorg en Zekerheid Leiden erin slaagt ongeslagen lijstaanvoerder te blijven. Daarvoor zal het thuis moeten winnen van uitdager SPM Shoeters, dat zich gesterkt voelt door de aansprekende Europese zege op een Italiaans topteam.

Een andere interessante ontmoeting is die tussen de nummers vier en vijf, Port of Den Helder Kings en Challenge Sports Rotterdam. Beide teams gaan op jacht naar hun vierde overwinning van het seizoen, waarbij Rotterdam in eigen huis bepaald niet kansloos is. De derde wedstrijd op zaterdag is die tussen Maxxcom BSW en Donar, waarbij opvalt dat de Groningers pas twee overwinningen hebben geboekt, tegen Weert één. Op zondag gaat Landstede Basketbal op bezoek bij BC Apollo, waarbij de Amsterdammers nog wachten op een eerste winstpartij. De kans dat Landstede de thuisploeg die eer gunt, is gering.

 

Zaterdag 8 november
Challenge Sports Rotterdam – Port of Den Helder Kings (19.30 uur)
Zowel Den Helder als Rotterdam sloot hun laatste wedstrijd winnend af tegen Amsterdam, al is dat voor de ploeg uit de kop van Noord-Holland alweer bijna twee weken geleden. Een overwinning voor Den Helder zou de ploeg goed doen, gelet ook op de uitgebreide berichtgeving over financiële problemen en het wegsturen van Jamal Smith. Voor Don Rigters, die de laatste weken uitstekend speelt, betekent het bezoek aan Rotterdam een weerzien met de club waar hij de afgelopen twee seizoenen speelde. Een ander opvallend gezicht in de ploeg van Den Helder is jeugdinternational Kevin Landman, die als pointguard eindelijk meer vertrouwen en dus speeltijd krijgt.

Rotterdam heeft onder de op het hoogste niveau debuterende coach Armand Salomon al drie overwinningen te pakken. Na Aris Leeuwarden, Maxxcom BSW en BC Apollo mag de ploeg nu proberen om ook van een hoger aangeslagen tegenstander te winnen. De grootste kracht van de Maasstedelingen ligt dicht onder de basket, maar met de komst van de ervaren Ties Theeuwkens en het goede spel van guard Ivan Filipan de laatste weken krijgt het aanvalsspel van Rotterdam een extra dimensie.

Maxxcom BSW – Donar (20.00 uur)
Normaal gesproken maakt Maxxcom BSW weinig kans tegen het op bezoek komende Donar. De Groningers hebben pas twee keer gewonnen dit seizoen (de SuperCup niet meegerekend) en zullen gebrand zijn op een overwinning. Meer dan de schade beperkt houden, lijkt er dus niet in te zitten voor de ploeg uit Weert die wel erg sterk steunt op Jeremy Ormskerk en Kenneth van Kempen. Het voordeel van de door blessures geplaagde ploeg is wel dat andere ‘jonkies’ nu ervaring kunnen opdoen op het hoogste niveau.

Donar verwelkomde deze week een nieuwe aanwinst, forward Mark Sanchez, die bij de Noorderlingen herenigd wordt met Lance Jeter, met wie hij eerder samenspeelde in Leeuwarden. De ervaren Sanchez zal tegen Weert nog niet meedoen, maar met zijn komst maken de Groningers duidelijk toch om de prijzen mee te willen spelen dit seizoen.

Zorg en Zekerheid Leiden – SPM Shoeters Den Bosch (20.30 uur)
Niets ten nadele van de andere wedstrijden, maar de kraker dit weekeinde is natuurlijk die tussen de aartsrivalen Leiden en Den Bosch. De Leidenaars oefenden om in het ritme te blijven afgelopen zondag voor de derde keer tegen het Belgische Kangoeroes Basket Willebroek, waarvan ook voor de derde keer werd verloren. Worthy de Jong en Dylon Cormier (lichte hersenschudding) bleven in die wedstrijd echter uit voorzorg aan de kant. Grote vraag is of Leiden het snellere spel en een agressieve verdediging die coach Casteels de ploeg oplegt, ook tegen een sterke ploeg als Den Bosch kan laten zien. Een andere uitdaging is het stoppen van ‘zwaargewicht’ Reggie Johnson, waarin SPM Shoeters een uitstekende center lijkt te hebben gevonden.

Voor de Bosschenaren komt de ontmoeting met Leiden tussen twee zware wedstrijden in. Afgelopen dinsdag was er de uitmuntende overwinning op het Italiaanse Enel Basket Brindisi, woensdag wacht alweer een Europese krachtmeting in Duitsland tegen het sterk Ratiopharm Ulm. Tegen de Italianen begon Shoeters uitstekend, maar gaf het in de slotfase tegen het op stoom geraakte Brindisi nog bijna de zege weg. Toch lijkt Den Bosch als ploeg op dit moment verder te zijn dan Leiden. Als het de teamverdediging op orde en het de schutters in stelling weet te brengen, dan kan het fanatieke Leidse publiek ondanks een aantrekkelijke wedstrijd wel eens teleurgesteld huiswaarts gaan.

Zondag 9 november
BC Apollo – Landstede Basketbal (17.00 uur)
De Amsterdammers lijken in Landstede Basketbal bepaald niet de ideale tegenstander te ontmoeten om de eerste punten van het seizoen binnen te halen. Landstede wil ongetwijfeld de nederlaag tegen Leiden uitwissen en staat niet voor niets op de tweede plaats in de competitie. Apollo heeft nog wel een redelijke basisvijf, maar als het moet gaan wisselen komt er geen echte versterking vanaf de bank. Vooral inside zal het voor Apollo moeilijk worden om de lengte en meer ‘kilo’s’ van Zwolle tegen te houden.

Interessant om te zien wordt het duel tussen Amsterdammer Dimeo van der Horst en Leon Williams van Zwolle. Beide waren een aantal jaar terug de spelverdelers in het Nederlands team onder 20. Onder bondscoach Toon van Helfteren maakte Williams deze zomer een sterke ontwikkeling door, waar die van Van der Horst iets lijkt te zijn gestokt. Een interessante match up dus tussen de twee, waarbij Williams zich gesteund weet door sterkere ploeggenoten.
 

Stand

Team Pnt 
Landstede Basketbal Zwolle 15  14  28 
New Heroes Den Bosch 13  11  22 
Donar Groningen 14  11  22 
Zorg en Zekerheid Leiden 11  10  20 

Dutch Windmills Dordrecht 13  14 
Feyenoord Rotterdam 14  10 
Aris Leeuwarden 14  10 
Den Helder Suns 15  11 

Basketball Academie Limburg 14  12 
10  Apollo Amsterdam 15  13 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken