do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: Den Helder op een zijspoor

Thomas van Doormaal legt aan voor twee van zijn 22 punten tegen BC Apollo.
   © Jan Joosten
 

DTL: Den Helder op een zijspoor

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 11 november 2014 – Dat er na deze speelronde een koploper minder zou zijn, was bij voorbaat al duidelijk. Port of Den Helder Kings was immers de gastheer van SPM Shoeters. De Bosschenaren gingen er met de winst vandoor, waardoor de Kings even op een zijspoor staan.
 

Onder veel belangstelling, 80 supporters (geteld door hoffotografe Anita Bleeker), vond de wedstrijd tussen Port of Den Helder Kings en SPM Shoeters plaats. Inzet voor de Kings was de gedeelde eerste plaats in stand houden en revanche nemen op de vorig jaar verloren finale om het Nederlands kampioenschap. In de eerste periode zag het publiek een Helders team dat wat goed had te maken na de wedstrijd in Rotterdam. Er werd agressief verdedigd en gericht aangevallen. Tot de zevende minuut ging de partij gelijk op. In die minuut pakte Den Helder voor het eerst een voorsprong. Toch ging het kwart met 13-16 naar de zeven spelers van SPM Shoeters. Het Rotterdam syndroom sloop in de tweede periode weer in de Helderse ploeg. Tot de zesde minuut ging de wedstrijd nog gelijk op 22-22, daarna liepen de Shoeters uit en sloten het tweede kwart af met 24-30. In een time-out en in de rust heeft coach Mike Douma (coach Mike Nahar was niet aanwezig in verband met ziekte) de Heldenaren weer op het goed spoor gezet. Dit bleek wel in de derde periode. Er werd gevochten, er was steun voor elkaar en de bank liet zich ook horen. In de zevende minuut was het nog 33-39, maar een tussensprint bracht de stand na drie kwarten op 40-41. In de vierde periode ging der thuisploeg goed door met het spel uit de vorige periode. Na vier minuten was het 44-41. Door foutenlast van Rhino Beets en Luke Essenstam en doordat de Shoeters hun spel weer op orde hadden, liepen de gasten weer uit. Met nog een minuut te spelen was de stand 46-51. In de laatste minuut gaf coach Douma het signaal voor driepunters schieten de klok stoppen. Het eerst lukte niet en de tweede aanwijzing lukte wel, alleen werden de fouten op de nummer 4 van de Shoeters gemaakt en die was genadeloos met zijn vrije worpen. Daardoor gingen de Kings met 51-57 onderuit.

Op zaterdag nam BS Weert het op tegen het nog puntloze Apollo. Met zo’n kleine 50 toeschouwers, waaronder nog diverse U18 spelers van Apollo die net ervoor hun wedstrijd winnend hadden afgesloten, werd aan de wedstrijd begonnen. Weert was zich bewust van de drang van Apollo om van die hatelijke nul af te komen. Het beginakkoord is voor Weert, maar dat duurt helaas maar een paar minuten voordat Apollo het initiatief overneemt. Weert komt moeilijk aan scoren toe. Mactar Faye en Thomas van Doormaal zijn de enige Weerter spelers die scorend doorkomen. Via 6-9 loopt BC Apollo uit naar 12-17 aan het eind van het eerste kwart. De tweede periode is duidelijk van een ander gehalte. Weert weet langzaam het initiatief weer naar zich toe te halen. Er wordt beter verdedigd en Thomas van Doormaal zorgt er zo wat in zijn eentje voor dat de achterstand langzaam wordt gereduceerd. Via 21-24 wordt uiteindelijk de ruststand bereikt van 26-27. Na de thee is een heel ander Weert te zien. Met overtuiging en daadkracht legt men bij Apollo de vinger op de zere plaats. De minimale achterstand bij rust is in de vijfde minuut van dit kwart al omgezet naar een 37-34 voorsprong. Hierdoor blijkt maar weer dat de Weerter formatie ruggengraat heeft en als collectief vecht voor deze wedstrijd. Mactar Faye, Mick Fleuren en de uiteindelijke man of the match Thomas van Doormaal komen tot meerdere scores. De run die Weert heeft geplaatst, vertaalt zich uiteindelijk in een stand na drie kwarten van 48-36. In het vierde kwart gaat Apollo de druk verhogen. De manier om de aanvallen van Weert te ontregelen. Weert weet daar niet goed mee om te gaan. Langzaam kruipt Apollo dichterbij. Weert moet ook vaak aan de noodrem trekken, waardoor men al redelijk vroeg in foutenlast komt. De eerste score van Weert is pas in de vijfde minuut. Apollo heeft daar 8 punten tegenover gezet, waardoor na 35 minuten er een stand van 48-44 op het scorebord prijkt. De coach van Weert ziet duidelijk dat het minder gaat en grijpt in met een aantal wissels en time-outs om zijn ploeg weer op de rails te krijgen. De ploeg in de flow, Apollo verzuimt hiervan optimaal gebruikt te maken. Weert recht haar rug en weet na spannende minuten toch weer scorend door te komen. De laatste vijf minuten is de score verhouding 14-10, waardoor Weert deze spannende wedstrijd uiteindelijk met 62-54 winnend afsluit. Thomas van Doormaal was met 22 punten topscorer voor de thuisploeg.

Aris slaagde er niet in om de punten in Leeuwarden te houden. Lokomotief was met 57-77 te sterk voor de friezen. Vooral voor rust was het spel van Aris slordig, gezapig en niet alert genoeg. Na de rust werd het iets beter, maar de overwinning kwam voor Lokomotief niet meer in gevaar.

Landstede Basketbal legde in de midweekse uitwedstrijden tegen Zorg en Zekerheid Leiden al in het eerste kwart de basis voor de overwinning. Binnen tien minuten stond er al een 15-30 score op de borden. In het tweede kwart kwam de thuisploeg nog even terug tot 35-42, maar daarna stelden Torben Tönjann (30 punten) en Coen Stolk (15 punten) orde op zaken. Halverwege bedroeg het verschil al weer 17 punten: 37-54. In het derde kwart werd de marge zelfs op 24 punten gezet (40-64), waarna Zorg en Zekerheid Leiden weer wat terug kon doen. Bij het ingaan van de laatste periode gaf het scorebord 55-68 aan. Dichterbij dan 62-72 kwam de thuisploeg echter niet. Landstede Basketbal pakte de winst met 71-88. Lenno Witteveen (13 punten) en Keime Helffrich (10 punten) zaten eveneens in de dubbele cijfers. Shaquille Frijde Austin noteerde 23 punten voor Zorg en Zekerheid Leiden. Fritz-John Jarvis kwam tot 15 punten, terwijl Mark Knepa goed was voor 10 punten.

Op zondag boekte Donar een overwinning op Harlemlakers. De Groningers zegevierden met 72-58.

BS Weert zette een week eerder met een scherpe instelling in het eerste kwart de toon tegen Harlemlakers. Weert nam gelijk het initiatief in de eerste minuten met al gauw een verschil in de dubbele cijfers. Ondanks wat miscommunicatie tussen de arbitrage en de spelers, wat voor de nodige woordenwisselingen zorgden tussen de coach, spelers en de scheidsrechters in de eerste minuten, nam Weert goed controle over de wedstrijd. De aanval liep goed, met een buzzer beater driepunter van Roel Aarts, en vielen de rest van de scores door middel van hoge percentage schotpogingen en goed uitgespeelde aanvallen. Het momentum zat de Limburgers ook mee vanwege een strakke en collectieve defensie. Het goede spel van het eerste kwart werd doorgezet in het tweede kwart. Dichtbij de basket bleef Weert sterk, met een optimaal benutte lengteverschil. Alle spelers van Weert deden mee en met een goed spelend collectief werd de eerste helft afgesloten met verschil van richting de 20 punten. Zelfverzekerd kwamen de jongens van Weert de kleedkamer uit. Dat zorgde voor een lichte laconieke houding in het begin van het derde kwart. Met een reeks van driepunters ondernam Harlemlakers een poging tot terugkomst in de wedstrijd. De Weerter ploeg begon al een herhaling van vorige week voor hun geest te halen. Met deze intrinsieke motivatie werden al gauw de touwtjes strakgetrokken om de run van Amsterdam tot een halt te brengen. De laatste minuten van het derde kwart werden vlot uitgespeeld tot een puntenverschil van eveneens rond de 20 punten. In het vierde kwart probeerde Harlemlakers de eerste paar minuten nog weerstand te bieden, maar conditioneel bleek dit een brug te ver te zijn. Weert kreeg de mogelijkheid om veel te scoren uit de fastbreak. En met dunks en vlotte aanvallen van zowel de starters als de bankspelers werden de mogelijkheden optimaal benut. Na vier kwarten werd de eindscore 45-71 bereikt.

Landstede Basketbal, SPM Shoeters en Lokomotief delen nu de koppositie met 10 punten uit 6 wedstrijden. Port of Den Helder Kings en Rotterdam Basketbal hebben twee nederlagen geïncasseerd, waarbij de Rotterdammers wel een wedstrijd minder hebben gespeeld. Donar en Zorg en Zekerheid Leiden staan samen op de zesde plaats met 6 punten uit 6 wedstrijden. Die score kunnen BS Weert en Aris ook bereiken als ze hun achterstallige wedstrijden weten te winnen. Uball (pas drie wedstrijden gespeeld), BC Apollo en Harlemlakers (allebei vijf keer gespeeld) wachten nog op de eerste punten.
 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken