wo. 16-01 20:30
LDN
96

LWD
75
do. 17-01 20:00
DBO
76

GRO
65
do. 17-01 20:00
LIM
59

ZWO
103
za. 19-01 20:00
DBO
97

DHE
81
za. 19-01 20:00
AMS
80

LIM
60
zo. 20-01 14:00
ZWO vs
RDM
zo. 20-01 16:00
DOR vs
LDN
zo. 20-01 16:00
LWD vs
GRO
wo. 23-01 20:00
LDN vs
BAK
wo. 23-01 20:30
DIN vs
GRO
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Kat en muisspel in DBL


Kat en muisspel in DBL

Door Hans Kortekaas
 

EELDE, 14 november – Wordt het dit weekend, met koploper Zorg en Zekerheid rustig op de reservebank, een kat en muis-spelletje in de Dutch Basketball League? Of kunnen we in deze speelronde toch nog een leuke verrassing noteren?

Op papier moeten zeker SPM Shoeters (in Weert), Donar (in Amsterdam) en Den Helder Kings (thuis tegen Aris Leeuwarden) eenvoudige overwinningen bijschrijven, terwijl Landstede Basketbal  zich zondagmiddag na een overwinning op Challenge Sports Rotterdam weer medekoploper moet kunnen noemen.

Zaterdag 15 november


Port of Den Heldere Kings (4-3) – Aris Leeuwarden (2-5)
Alle ogen lijken dit weekend gericht op Port of Den Helder Kings. En dat niet  (alleen) vanwege de sportieve prestaties van de formatie van coach Jean-Marc Jaumin. De aanhoudende geruchtenstroom rondom de financiële positie van de club heeft er voor gezorgd dat de Helderse fans in actie komen.


Ook aan aandacht van de spelers van Den Helder Kings zal de problematische financiële situatie van de club niet ongemerkt voorbij zijn gegaan. Het is dan ook de vraag of coach Jaumin en zijn spelers zich wel optimaal op dit duel voor hebben kunnen bereiden.


De Kings kunnen zich echter vastklampen aan de gedachte dat de laatste overwinning van tegenstander Aris Leeuwarden alweer dateert van 16 oktober. Na het dramatisch verlies tegen Challenge Sports Rotterdam (91-92, na een zeer ruime voorsprong) volgden voor de Friezen ontluisterende nederlagen tegen Zwolle, Groningen en Den Bosch.


Coach Tom Simpson heeft na die nederlagen twee weken de tijd gehad om in alle rust te werken aan een “nieuw” Aris Leeuwarden.  Naast het volledig herstel van Tjoe de Paula is het ook belangrijk dat Dexter Hope zich aan zijn “after Oranje dipje” ontworsteld. Positief vanuit Fries oogpunt was de progressie die Torgrim Sommerfeldt in het duel tegen SPM Shoeters liet zien. Samen met de Amerikanen moet deze Noor de Friezen over het dooie punt helpen.


Maxxcom BSW (1-7) – SPM Shoeters (6-1)
SPM Shoeters heeft in aanloop naar de belangrijke EuroChallenge wedstrijd tegen het Zweedse Södertälje Kings van de competitieleider een eenvoudige opdracht mee gekregen. De uitwedstrijd in Weert mag voor de mannen van Sam Jones geen enkel probleem opleveren. Zeker niet nu bij Maxxcom BSW Jeremy Ormskerk (zes weken aan de kant vanwege een blessure) zal ontbreken.


Het verloren duel tegen Challenge Sports Rotterdam grepen Roel Aarts (18 pnt), Daan Rosenmuller (16 pnt) en Mick Fleuren (10 pnt) aan om hun persoonlijk DBL-record te verbeteren. Daarnaast luisterde de 17-jarige Mactar Faye zijn eerste wedstrijd waarin hij meer dan één minuut speelde op het hoogste basketbalniveau op met een fraaie driepunter.


In het duel tegen SMP Shoeters zullen de jeugdige Limburgers niet de kans krijgen die fraaie records te verbeteren. In aanloop naar de volgende Europese uitdaging zal coach Sam Jones zijn spelers nogmaals wijzen op het belang van een goede verdediging. En dan zal Maxxcom BSW in ieder geval onder de vijftig punten gehouden moeten worden.

 

Zondag 16 november


Landstede Basketbal (6-1) – Challenge Sports Rotterdam (4-4)
Voor Landstede Basketbal vormt de wedstrijd tegen Challenge Sports Rotterdam een prachtige gelegenheid om zich weer naast Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters aan de kop van de ranglijst te melden.


De Rotterdammers kunnen met een fraaie 4-4 record naar Zwolle afreizen. De vier overwinningen werden alle vier geboekt tegen de “kleintjes” uit de Dutch Basketball League. Bovendien moest daar twee keer een buzzerbeater aan te pas komen. Dat zegt veel over de mentale weerbaarheid van de formatie van coach Armand Salomon, maar geeft ook aan dat zijn formatie toch net iets te kort komt tegen de hoger geplaatste teams. En daartoe moeten we de Zwollenaren (ondanks de forse nederlaag tegen Zorg en Zekerheid Leiden) toch echt rekenen.


Na die verliespartij werden Maxxcom BSW en BC Apollo echter hardhandig het kind van de rekening van de Zwolse dadendrang. Zeker als Valentijn Lietmeijer zijn afstandsgeschut andermaal uitstekend heeft afgesteld zal het een lastige middag worden voor Challenge Sports Rotterdam.


BC Apollo (0-7) – Donar (3-4)
Het Groningse Donar slaagde er afgelopen donderdag niet in om zich via een overwinning op Zorg en Zekerheid Leiden een weg naar de top van de ranglijst te banen. Met al vier nederlagen op hun conto is het zaak dat de formatie van Ivica Skelin de schade de komende week beperkt. Via overwinningen in Amsterdam en later deze week thuiswedstrijden tegen Maxxcom BSW en Challenge Sports Rotterdam voor de boeg, mag dat voor de titelverdediger eigenlijk geen probleem zijn.


Naast de nog niet speelgerechtigde Mark Sanchez zullen de Groningers het de komende weken echter ook moet doen zonder schutter Mark Ridderhof (bij hem werd eerder deze week een keelabces verwijderd) en is het de vraag of Sean Cunningham volledig inzetbaar is. Afgelopen week ging de oud-ZZ Leiden speler op de training door zijn enkel en is het afwachten wat de reactie na de wedstrijd tegen zijn oude ploeg zal zijn.


Dat dit seizoen voor BC Apollo erg moeizaam zou verlopen was bij aanvang van de competitie al duidelijk. Dit werd afgelopen zondag door Landstede Basketbal nog eens extra onderstreept. De Zwolse coachingstaff kon het zich permitteren om de Amerikanen maar net iets meer dan tien speelminuten te geven en BC Apollo toch ruim met 46-77 te verslaan.


Donar-coach Skelin zal zijn spelers na de nederlaag tegen Leiden niet extra veel rust willen geven. Ondanks de fraaie staaltjes basketbal die zijn ploeg in het tweede kwart van dat duel liet zijn, werd in het derde kwart duidelijk dat zijn formatie nog niet in staat is het spelconcept van de Kroaat gedurende langere tijd vol te houden. De komende wedstrijden zal hij dus aan willen grijpen om daar flink aan te slijpen.

 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 16  15  30 
New Heroes Den Bosch 18  15  30 
Landstede Basketbal Zwolle 19  15  30 
Donar Groningen 17  13  26 

Dutch Windmills Dordrecht 17  10  20 
Den Helder Suns 19  12  14 
Aris Leeuwarden 19  14  10 
Feyenoord Rotterdam 18  14 

Apollo Amsterdam 19  15 
10  Basketball Academie Limburg 20  17 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken