do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: Eerste winst voor Uball

Mactar Faye tekent op sierlijke wijze twee punten voor BS Weert aan.
   © Jan Joosten
 

DTL: Eerste winst voor Uball

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 17 november 2014 – Landstede Basketbal en SPM Shoeters delen na de nederlaag van Lokomotief in Zwolle samen de koppositie in de Dutch Talent League. Het Utrechtse Uball pakte de eerste punten door Harlemlakers te verslaan.
 

De U24-ploeg van SPM Shoeters Den Bosch blijft dankzij een royaal verdiende 51-69 zege op Aris/BV Leeuwarden samen met Landstede Zwolle koploper in de Dutch Talent League, in de volksmond beter bekend onder de naam U24-competitie. Alleen in het eerste kwart hielden de Friezen hun Brabantse opponent vrijdagavond laat nog aardig in het vizier (17-20), maar toen de Bossche schutterij (Amer Banda, Vincent Nguyen en Pim de Vries) de roos nog voor de rust van ver ging treffen, was de strijd halverwege al goeddeels beslist (29-43). En was het volgende tweede bedrijf het aanzien ook nauwelijks nog waard. Kwartscores van 12-15 en 10-11 illustreren dat. 

Het startende vijftal van Rotterdam Basketbal kent geen verrassingen. Papito Hersisia, Jordy Kok, Michael Kok, Bart Stolk en Vaidas Tamasauskas bijten namens de Rotterdammers de spits af tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Dit gebeurt uiterst gedecideerd en van Rotterdamse zijde vrij geconcentreerd. Zonder al te veel problemen en met zuinig spel (weinig turnovers) loopt de Rotterdamse formatie vanaf het begin regelmatig uit en slaat al een behoorlijk gat nog voor de rust. Via 14-25 wordt een ruststand van 24-44 bereikt.

Coach Muric Agic van Leiden had vooraf al aangegeven, dat hij door diverse blessures niet met de sterkste formatie kon aantreden. In de derde en vierde periode veranderde dit beeld niet. Een uitstekend coachende Matthew Otten voelde de wedstrijd prima aan en wisselde flink door waarbij het gebruik maakte van de gehele bank. Zo bleef de flow in de game. Het derde kwart werd met 11-18 gewonnen en ook het vierde kwart leverde een 17-26 kwartwinst op voor de Rotterdammers. Dat zorgde voor een eindstand van 52-88. De jongens van Leiden waren niet opgewassen tegen het goede spel en fysiek overwicht van met name Jim van Zijl en Papito Hersisia. Het Rotterdamse team begint steeds meer ingespeeld te raken en defensief lijken de zaken nu ook beter op orde. Scores in de dubbele cijfers: Jim van Zijl 20, Papito Hersisia 20 en Michael Kok 14.

In de derde thuiswedstrijd van het seizoen neemt BS Weert het op tegen Donar. Met twee opeenvolgende overwinningen op rij kijkt men in Limburg hoopvol uit naar dit duel. Echter, de Weerter ziekenboeg is inmiddels uitgebreid naar vijf man. Bovendien ontbreken de eerste teamspelers Akeel Eduardo, Roel Aarts en Daan Rosenmuller vanwege het treffen later op de dag tegen SPM Shoeters.

Beide ploegen zijn in de eerste vijf minuten aan elkaar gewaagd. Een zenuwachtig begin. Weert is uiteindelijk de ploeg die het eerst in haar ritme komt. Kamiel Hamers komt een aantal keer goed door. In de slotminuten van het kwart laat Weert Donar toch weer terug komen: 14-12. In het tweede kwart valt Weert op één score in de eerste minuut na bijna zes minuten stil. Aanvallen worden niet goed uitgespeeld. Donar daarentegen neemt ook niet echt het initiatief. In de vijfde minuut is de score 16-16. Ook daarna zijn de ploegen weer aan elkaar gewaagd. Zowel BSW als Donar maakt evenveel scores, maar doordat de Groningers daar ook drie driepunters bij hebben, is de ruststand 28-31 in het voordeel van Donar. In de laatste minuten van het tweede kwart raakt Weert haar floorleader Mick Fleuren kwijt door een gapende hoofdwond. Dat betekende einde wedstrijd voor Fleuren.

Hierdoor heeft Weert na rust nog maar de beschikking over zes spelers. En als Andre Smeets in de vijfde minuut van dat kwart ook zijn vijfde fout ophaalt, wordt het een heel moeilijk verhaal. Ondanks dat Donar ook niets groots speelt, weten de Groningers toch de voorsprong langzaam uit te breiden. Weert heeft te veel turnovers en aanvallen komen moeilijk uit de verf. Van vijf punten voorsprong voor Donar in de vijfde minuut wordt het einde van het kwart bereikt met een voorsprong van inmiddels tien punten: 36-46. De vierde periode begint voor beide teams moeilijk. Vijf scores in totaal in de eerste vijf minuten. Weert zet ondanks de vermoeidheid toch nog eens aan en weet de achterstand terug te brengen tot zeven punten. Maar helaas is het dan al de achtste minuut. Daarna is de pijp leeg bij Weert en weet Donar in de laatste minuut nog vijf punten te scoren waardoor er na 40 minuten een eindstand op het scorebord prijkt van 47-59. Topscoorders voor Weert: Thomas van Doormaal 16, Mactar Faye 12, Kamiel Hamers 11.

In de topper van de week versloeg Landstede Basketbal het Rijswijkse Lokomotief met 76-66. Staartploeg BC Apollo maakte het Port of Den Helder Kings net niet lastig genoeg. Het werd 58-54 voor de Helderse formatie. Onderin boekte Uball de eerste zege. Het tot die wedstrijd ook nog puntloze Harlemlakers werd met 68-64 teruggewezen. Helaas hebben we van deze drie duels geen informatie ontvangen.

Er komt overigens geen gebruikelijk toetje als Final4 of play-offs voor de aankomende toppers. Daarvoor was geen ruimte in het schema vrijgehouden. Dus kan het gros van de teams rond 1 april op zoek naar andere mogelijkheden om haar talenten verder te ontwikkelen. In de eredivisie of promotiedivisie? De praktijk leert dat het daar toch vooral toekijken is voor de jonkies.

Landstede Basketbal en SPM Shoeters hebben na zeven duels twaalf punten vergaard. Lokomotief, Port of Den Helder Kings en Rotterdam Basketbal hebben twee verliespunten meer, waarbij moet worden aangetekend dat Rotterdam Basketbal een wedstrijd minder heeft gespeeld. Met acht punten uit zeven wedstrijden neemt Donar de zesde plaats in. Zorg en Zekerheid Leiden volgt op twee punten. BS Weert en Aris Leeuwarden delen de achtste plaats met vier punten uit zes wedstrijden. Uball heeft de eerste twee punten binnen, maar heeft pas vier wedstrijden gespeeld. BC Apollo Amsterdam en Harlemlakers sluiten de rij met nul punten na zes wedstrijden.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken