za. 15-12 20:00
LDN
97

DHE
76
za. 15-12 20:30
RDM
77

GRO
79
zo. 16-12 14:00
ZWO
84

LIM
69
zo. 16-12 16:00
DOR
71

AMS
69
zo. 16-12 17:30
OGH
54

LDN
81
di. 18-12 20:00
LWD vs
ZWO
wo. 19-12 18:00
AEK vs
GRO
wo. 19-12 19:45
RDM vs
DOR
wo. 19-12 20:00
LDN vs
AVT
do. 20-12 20:00
DBO vs
DHE
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Rustig weekend in DBL


Rustig weekend in DBL

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 22 november 2014 – Dit weekeinde is er alleen op zaterdagavond basketbal in de Dutch Basketball League. Vrijwel alle ogen zullen gericht zijn op Den Helder, waar Port of Den Helder Kings strijdt om voort te bestaan.

Bij twee van de drie wedstrijden kun je logischerwijs de winnaar al invullen. Zorg en Zekerheid Leiden is aan zijn stand verplicht om in Leeuwarden van Aris te winnen. Ook Donar lijkt op voorhand te sterk voor Challenge Sports Rotterdam. Het enige vuurwerk valt te beleven in Den Helder. Gedeeld koploper Landstede Basketbal gaat op bezoek bij de geplaagde Helderse formatie.

Zaterdag 22 november
Port of Den Helder Kings (5-3) – Landstede Basketbal (7-1)
Aan het begin van de week leek het eruit te zien alsof deze wedstrijd niet meer gespeeld zou worden. Port of Den Helder Kings was op sterven na dood, coach Jean-Marc Jaumin nam als eerste ontslag om te voorkomen dat hij afgelopen woensdag zijn huis zou worden uitgezet omdat de huur al enige tijd niet betaald was. De spelers hebben hun salaris over oktober ook nog niet ontvangen en hebben vrijwel geen geld om brood te kopen.

Clubeigenaar Rob Waardenburg meldde een gat van 225.000 euro, maar heeft nog hoop op twee partijen. In die wetenschap vroeg hij spelers en coaches om nog twee weken door te gaan. In Den Helder bedachten supporters ook ideeën om geld voor de spelers bijeen te brengen en duidelijk te maken dat het de supporters ernst is dat Port of Den Helder Kings blijft voortbestaan. De recettes van de drie thuiswedstrijden tot en met 2 december (de deadline van Waardenburg en de spelers) worden aan de spelers en coaches uitgekeerd. Toegang tot dit duel, dat om 19.30 uur begint, is slechts vijf euro.

Op dit moment ziet het er naar uit dat de Kings in elk geval met de Amerikanen aantreden. Kevin Landman is geblesseerd, Don Rigters is al enige dagen ziek en Patrick Hilliman heeft last van zijn voet. Maar een vol Kingsdome is een flinke steun in de rug. Overigens heeft Jaumin nogmaals herhaald dat hij het bestuur maar één week de tijd geeft. Het kan dus zijn laatste wedstrijd zijn.

Bij Landstede Basketbal loopt alles naar wens. De winstpartij tegen Challenge Sports Rotterdam kostte wel meer moeite. Niettemin heeft de Zwolse formatie pas één nederlaag moeten slikken. Als alles normaal verloopt, maar wat is normaal dit seizoen, gaan de twee punten mee terug naar Zwolle en kunnen de Helderse spelers komende week gewoon eten kopen.

Donar (9-10) – Challenge Sports Rotterdam (9-8)
Wie voorspeld had dat Donar na één speelronde slechts twee punten meer zou hebben dan Challenge Sports Rotterdam, moet zich onmiddellijk melden in een casino, want met zoveel kennis en inzicht valt er daar heel wat te verdienen.

Donar weet dat het Mark Sanchez vanavond kan inzetten. Daardoor kan coach Ivica Skelin nog weer meer doorwisselen en kan hij eindelijk aan een vast rotatie gaan werken. Al is het nog maar de vraag of Donar vanavond over Thomas Koenis kan beschikken. In dat licht bezien is het wel prettig dat Sanchez speelgerechtigd is.

In de eerste wedstrijd tussen beide ploegen, in Rotterdam gewonnen door Donar, schoot Ties Theeuwkens de lichten uit. Op een zwakke start na bleef Challenge Sports Rotterdam overeind tegen Donar, al werd het verschil nooit meer goedgemaakt. Als Robert Krabbendam weer mee kan spelen – hij miste de wedstrijd bij Landstede -, dan valt er een leuke strijd onder de borden te zien. Krabbendam, Lucas Steijn en Bart Stolk versus de 'bruisers' van Donar, Ross Bekkering en Thomas Koenis, maar die laatste is zoals gezegd voor vanavond nog geen zekerheidje.

Aris Leeuwarden (2-6) – Zorg en Zekerheid Leiden (7-1)
In de eerste wedstrijd van het seizoen werd Aris na rust volledig overlopen door Zorg en Zekerheid Leiden. Nu is dat wel eens vaker gebeurd in Leiden, maar in Leeuwarden is het altijd weer een ander verhaal. Vorig seizoen troffen beide ploegen elkaar zes keer. In Leeuwarden won Zorg en Zekerheid Leiden het eerste treffen, maar de winst werd pas in het laatste kwart veilig gesteld. De tweede keer was voor de beker en dat eindigde in een gelijk spel en de laatste keer kreeg Zorg en Zekerheid Leiden dik klop. Het kan dus spoken in het Kalverdijkje.

Tot nu toe draait Aris nog niet echt goed. Het leunt te veel op de drie Amerikanen. Van de Nederlanders heeft Phillip Bach (okay, hij is een halve Fransman) nog wel inbreng. Tjoe de Paula is een belangrijke waarde voor de Friezen, maar hij heeft pas drie wedstrijden meegespeeld. Dat leverde wel een overwinning op in Amsterdam, want toen speelde de 33-jarige De Paula als in zijn jonge dagen.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich in alle rust kunnen voorbereiden op dit duel. De Leidse ploeg staat al bijna anderhalve dag stil, al was daar tijdens het paintballen niets van te merken. Kasper Averink zit nog met een gebroken vinger aan de kant, maar zijn blessure geneest snel. Voor de rest telt de selectie van Eddy Casteels weinig problemen.
Overigens komt Worthy de Jong zondag 23 november op de beeldbuis. Voor het onderdeel ‘Een wens van een kind’ vervult De Jong de wens van het jongetje Morris uit Goes. Hij wilde graag een training van een professionele basketballer om beter te worden en uit te vinden of hij met links of rechts moet schieten. Zappsport (op NPO/Nederland 3) begint om 8.40 uur.
 

Stand

Team Pnt 
Landstede Basketbal Zwolle 15  14  28 
New Heroes Den Bosch 13  11  22 
Donar Groningen 14  11  22 
Zorg en Zekerheid Leiden 11  10  20 

Dutch Windmills Dordrecht 13  14 
Feyenoord Rotterdam 14  10 
Aris Leeuwarden 14  10 
Den Helder Suns 15  11 

Basketball Academie Limburg 14  12 
10  Apollo Amsterdam 15  13 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken