do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: Eerste punten voor Apollo

Vincent Nguyen wordt door een speler van Uball gehinderd bij een schotpoging.
   © Christian Aarts
 

DTL: Eerste punten voor Apollo

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 24 november 2014 – BC Apollo heeft de eerste punten in de Dutch Talent League binnen. In eigen huis werd Donar met 67-66 verslagen. Aan de top boekte BS Weert een fraaie zege door in Rotterdam met 57-76 te winnen.
 

Nadat missen eenmaal niet meer voorkwam in het strijdplan van de Dutch Talent League-ploeg van SPM Shoeters viel er voor Uball zaterdagmiddag in Den Bosch geen eer meer te behalen. Met liefst 46 punten verschil werden de krachtsverhoudingen tussen de teams - het dient gezegd - royaal maar meteen ook wat al te grotesk tot uitdrukking gebracht. Al viel op de 106-60 monsterzege als zodanig weer niets af te dingen.
 
In wezen voor de eerste keer dit seizoen draaide de frontlijn van de Bossche (mede-) koploper in de Dutch Talent League op volle toeren. Of zoals coach Ernst Salzmann het liever stelde 'naar behoren'. Met name na de pauze, nog ingegaan bij een bescheiden 39-28 voorsprong voor de thuisploeg, was er geen houden meer aan voor het arme Uball. Driepunters, 13 stuks maar liefst, dunks en rake penetraties; Salzmanns talenten toverden alle beschikbare wapens tevoorschijn en boekten daar dus royaal succes mee. Al zag het daar in het eerste kwart, toen de punten nog knap schaars waren (16-13), geenszins naar uit.
 
Uball kwam nog voor rust in personele nood toen haar brigade vorm- en gangmakers door de scheidsrechters Niezen en Ulu snel enkele malen op de bon werd geslingerd. In het op veel beweging gestoelde aanvalsspel van de Utrechters mankeerde het vervolgens aan de rake eindpass, een gegeven dat de Bosschenaren, met Vincent Nguyen voorop, via een strakke verdediging en rake transitie vervolgens patent te gelde maakten.
 
Vincent Nguyen (21 punten) en Pim de Vries (20) kroonden zich tot de prijsschutters van de thuisploeg met onder meer respectievelijk drie en vier rake 'bommen.' Tom van Haeren (17), Wouter Bruggeman (16), Roger Makizodila (13), hij pakte uit met twee snoeiharde dunks, en Gian van Heeringen (11) deden zich dit keer aanvallend ook volop gelden. Amer Banda (8) en Frerik Adriaans (2), hij hield aan de voorafgaande training met SPM's topteam een pijnlijke armblessure over en kwam maar vier minuten in actie, mikten de scorekaart vol.

BS Weert had vrijdagavond een zware opgave uit tegen Rotterdam Basketbal. Rotterdam, met vier uit zes aan winstpartijen, is op papier een zware opponent. Weert heeft wel de beschikking over haar eerste teamspelers Akeel Eduardo, Roel Aarts en Daan Rosenmuller, dus alle ingrediënten aanwezig voor een pittig potje basketbal.
Weert start met Akeel Eduardo, Roel Aarts, Daan Rosenmuller, Mick Fleuren en Mactar Faye. Rotterdam zet daar ook een basis vijftal tegen over met drie eerste teamspelers. In het begin is het even aftasten. In de eerste minuten van de wedstrijd komt Rotterdam te gemakkelijk door, maar Weert heeft daar gelijk een antwoord op. Na vijf minuten zijn de ploegen nagenoeg in evenwicht. De score is dan 11-13 in het voordeel van Weert. De Limburgers komen in het tweede gedeelte van dat kwart steeds beter in de wedstrijd en nemen de leiding steviger in handen. Akeel Eduardo en Mick Fleuren nemen het team van Weert bij de hand en komen scorend goed door. Enige punt van aandacht bij Weert is dat men te veel onnodig balverlies leidt en nog te weinig druk zet op de guard van Rotterdam, Vaidas Tamasauskas. Door zijn snelheid weet hij als enige toch tegenstand te bieden. De stand na het eerste kwart is 19-31.

In de tweede periode is het beeld van het eerste kwart te herkennen. Rotterdam gaat iets strakker verdedigen, maar Weert weet haar voorsprong, al gaat het wat moeilijker, uit te breiden. De aanvallen en scores van de zijde van Rotterdam lopen via Tamasauskas. De rest van het team heeft met name in de eerste twee kwarten geen bijdrage. In het tweede kwart zijn aan de zijde van Weert voornamelijk Roel Aarts en Mactar Faye bepalend voor de scores. Via 28-41 in de vijfde minuut loopt Weert uit naar een ruststand van 36-51. Een ruststand die waarschijnlijk niemand had verwacht.

In de rust werd er bij Weert op gehamerd de pointguard van Rotterdam beter te gaan verdedigen. Weert neemt nu echt het heft in handen. Mick Fleuren en Akeel Eduardo schakelen de guard uit met goed verdedigend werk en Weert gaat rustig door met scoren. Rotterdam daarentegen wordt een los zand verhaal. Geen gestructureerde aanvallen meer en iedereen gaat voor eigen eer. Weert trekt de touwtjes verdedigend nog eens aan. In het derde kwart weet Rotterdam slechts twee punten te scoren. Daar zet Weert er vijftien tegenover zodat de score na drie kwarten 38-66 bedraagt. De wedstrijd lijkt gelopen.

Weert gaat in het vierde kwart veelvuldig wisselen. Gelet op de stand is dat ook begrijpelijk. Aan de zijde van Rotterdam wordt de U18 speler Naigel Onuoha ingebracht die met 14 punten in dat kwart zeer verdienstelijk speelt en nagenoeg in zijn eentje de hele kwartscore van Rotterdam voor zijn rekening neemt. Bij Weert zijn de gedachten al bij de terugreis. Met de opgebouwde voorsprong neemt Weert duidelijk gas terug. Via 45-72 wordt uiteindelijk de winst binnengehaald met een eindstand van 57-76. Gelet op het spel een meer dan terechte overwinning voor Weert. Topscorers aan de zijde van Weert: Akeel Eduardo 21, Mick Fleuren en Roel Aarts ieder 14 en Daan Rosenmuller 10.

Landstede Basketbal was vrijdagavond te sterk voor Port of Den Helder Kings: 70-60. Door deze winst slaan de koplopers SPM Shoeters en Landstede Basketbal al een gaatje van vier punten naar de Kings die nu vierde staan. Lokomotief bleef wel in het spoor van de leiders door de hekkensluiter Harlemlakers met 87-53 te verslaan. Doordat BC Apollo van Donar won (67-66) staat Harlemlakers als enige ploeg nog zonder winst. Wat de heren van Aris zaterdag niet lukte, daar slaagde de U24 van de Friezen gisteren wel in, namelijk winnen van Zorg en Zekerheid Leiden. In een spannende pot werd het 80-75 voor Aris. Meer informatie over deze vier wedstrijden is bij ons helaas niet bekend. Hopelijk zorgen deze ploegen binnenkort ook voor wat korte verslagen.

Landstede Basketbal en SPM Shoeters delen dus de eerste plaats met 14 punten uit 8 wedstrijden. Lokomotief heeft twee punten minder, Port of Den Helder Kings volgt op vier punten achterstand. Rotterdam Basketbal kan in theorie op gelijke hoogte met de Kings komen als ze de achterstallige wedstrijd inhalen. Donar staat op de zesde plaats met 8 punten uit 8 wedstrijden. BS Weert en Aris Leeuwarden hebben 6 punten uit 7 wedstrijden. Ook Zorg en Zekerheid Leiden heeft 6 punten, maar een wedstrijd meer gespeeld. De tiende plaats is in handen van Uball. De Utrechtse ploeg heeft 2 punten uit 5 wedstrijden. BC Apollo heeft 2 punten uit 7 wedstrijden. Harlemlakers wacht na zeven nederlagen nog steeds op de eerste winst.
 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken