do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: ZZ Leiden verrast Den Helder

Port of Den Helder redde het net niet tegen Zorg en Zekerheid Leiden.
   © Anita Bleeker
 

DTL: ZZ Leiden verrast Den Helder

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 9 december 2014 – De grootste verrassing in de Dutch Talent League kwam uit Leiden. In de eigen Vijf Meihal versloeg Zorg en Zekerheid Leiden het hoger aangeslagen Port of Den Helder Kings met 72-70. Donar leed een fors verlies tegen SPM Shoeters: 93-60.

Viel er de voorbije weken regelmatig wat aan te merken op de offensieve kracht van SPM Shoeters' U24-ploeg, zondagmiddag poetste de Bossche talentenbrigade die kritische noten voor - in ieder geval even - in een wedstrijd uit de Dutch Talent League vlotjes onder het tapijt. Met liefst 93-60 kreeg het bezoekende Donar de deksel stevig op de neus van de vlot schakelende thuisploeg die in aanvoerder Pim de Vries meer dan eens zijn gang- en afmaker had. De 30 punten die de Ossenaar dit keer tegen een hoog percentage bijeensprokkelde, waren daar een treffend bewijs van.

Een avond eerder leed SPM's hoofdmacht in Groningen nog schipbreuk tegen regerend landskampioen Donar. Pim de Vries maakte die knieval, net als Vincent Nguyen en Frerik Adriaans trouwens, mee. Deze vlotte winst voelde voor hen als een revanche op een overigens nogal teleurstellende tegenstander die vooral defensief royaal tekortschoot. En daarom met name in het tweede kwart (23-8) de deksel wel heel stevig op de neus kreeg in de Maaspoorthal. In het eerste kwart was er nog sprake van aanvallend vuurwerk van beide teams. Tot twee minuten voor het eind van het eerste kwart was er nog weinig verschil tussen beide ploegen: 18-19. Door concentratieverlies bij Donar, aldus coach Anjo Mekel, kreeg Pim de Vries alle kans om acht punten op rij te maken. In de tweede periode liep SPM Shoeters van 34-25 uit naar een 49-27 ruststand.

In wezen had de thuisploeg alleen af en toe wat te duchten van Eric Peutz die overigens wel boeiende duels uitvocht met de Bossche topscorer Pim de Vries. Maar omdat deze prima bijgestaan werd door met name Vincent Nguyen (13 punten en een handvol assists), de energieke Wouter Bruggeman (14 punten en twee handenvol rebounds) en de prille U18'er Amer Banda, een pure schutter in ontwikkeling (10 punten), was Donar van meet af aan kansloos. Slechts de broers Olaf en Tim de Vries bleven op de been. Een zure les, maar dat hoort ook bij volwassen worden, aldus Mekel.

Op zondag 7 december stond voor het DTL team uit Leeuwarden de laatste thuiswedstrijd van 2014 gepland. De tegenstander was Uball uit Utrecht. Om 16.00 uur werd door de heren Frans Harryvan en Marcel Muller de bal opgegooid. Om de aansluiting met de middenmoot niet helemaal uit het zicht te laten verdwijnen, was een overwinning meer dan welkom. Leeuwarden was erop gebrand om direct vanaf de eerste minuut aan Uball duidelijk te maken dat alle cadeaus al eerder dat weekend waren uitgepakt en dat er in Leeuwarden niets meer te halen viel. Het eerste kwart was er eentje om in te lijsten. Goede defense, goed uitgespeelde aanvallen en een aanvoerder die het goede voorbeeld gaf. Captain Enzo Swart was on fire en gooide in het eerste kwart al 11 punten binnen en deed dat vooral door er drie bommen binnen drie minuten in te gooien. De hele ploeg en speelde frank en vrij in dit eerste kwart en men vond elkaar makkelijk. De stand na kwart één bedroeg 19–8 en in het tweede kwart was het beeld niet anders, al werden de scorende rollen bij de Friezen moeiteloos door Leroy Peterson en Bernt Waalkens overgenomen. Uball zette daar slechts één veldscore tegenover, maar mocht daarentegen wel vaak vanaf de vrije worp lijn aanleggen (vijftien keer ), iets wat Aris dit seizoen wel vaker overkomt. Coach Klaas Stoppels wisselde halverwege het tweede kwart hierover van gedachten met Frans Harryvan en noemde in deze gedachtewisseling het verschil in fouten: twaalf voor BVL en twee voor Uball. Het vrij droge commentaar van de overigens prima fluitende leidsman: “En als jullie zo doorgaan staat het straks 24 tegen 4.” Het als team sterk opererende Leeuwarden liet zich echter niet gek maken en bleef ook in dit kwart aan de goede kant van de score (26-17), zodat de kleedkamer kon worden opgezocht met een ruime voorsprong van 45–25.

Na de rust kwam Uball goed uit de spreekwoordelijke thee. Men had ervoor gekozen om iedere bal hard naar de basket te driven om zodoende de foutenlast bij de BVL nog wat erger te maken. Dit sorteerde effect en bij 49-37 moest er dan ook een time-out aan te pas komen om even weer wat rust te creëren en het gameplan enigszins aan te passen. Na deze time-out was Aris weer bij de les en werd in het restant van het derde kwart de voorsprong geconsolideerd (62–43). In het vierde kwart probeerde Uball nog een keer aan te zetten en naderde tot op elf punten maar Bernt Waalkens vond het wel welletjes geweest en zorgde met acht punten binnen drie minuten voor de definitieve nekslag bij de mannen uit Utrecht. Na vier kwarten stond er 81–66 op het bord en konden de Leeuwarders de vierde overwinning van dit seizoen bijschrijven. Al met al een goede wedstrijd van Leeuwarder kant waarin het team weer een aantal stappen in de goede richting heeft gezet, zowel individueel maar zeker ook als team! Enzo Swart was met 20 punten topscorer voor Aris. Leroy Peterson tekende voor 17 punten, Bernt Waalkens kwam tot 14 punten.

Lokomotief en Rotterdam hadden weinig moeite met de laagvliegers BC Apollo en Harlemlakers. De Rijswijkse formatie boekte een 97-53 zege op BC Apollo. Rotterdam won afgetekend met 95-69 van Harlemlakers.

Landstede Basketbal blijft lijstaanvoerder. De Zwolse formatie, die aankomend weekend twee keer in actie komt, heeft 16 punten uit 9 wedstrijden. Datzelfde aantal punten hebben Lokomotief en SPM Shoeters, maar zij hadden daar een wedstrijd meer voor nodig. Rotterdam volgt op de vierde plaats met 12 uit 9. Port of Den Helder Kings moest afhaken bij de topploegen en heeft nu 12 punten uit 10 wedstrijden. BS Weert voert een viertal ploegen met 8 punten aan. De Limburgers draaien 50%. Aris Leeuwarden had er 9 wedstrijden voor nodig, Donar en Zorg en Zekerheid Leiden hebben er al 10 wedstrijden op zitten. BC Apollo blijft op de tiende plaats staan met 4 uit 9. Uball heeft 2 uit 7. Hekkensluiter blijft het puntloze Harlemlakers die de negende nederlaag van het seizoen moesten incasseren.
 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken