do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: BSW schuift naar voren

Kamiel Hamers opent de score van BSW door na een aanvallende rebound te scoren.
   © Jan Joosten
 

DTL: BSW schuift naar voren

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 13 januari 2015 – De top-3 van de Dutch Talent League (Landstede Basketbal, Lokomotief en SPM Shoeters) gaat rustig verder met overwinningen boeken. In de schaduw schuift BSW door een benauwde zege op Zorg en Zekerheid Leiden langzaam naar voren.
 

Lang leek BSW zaterdagavond af te stevenen op een ruime overwinning tegen concurrent Zorg en Zekerheid Leiden, maar met een 0-18 run leek de uitploeg roet in het eten te gooien. Die run was net niet genoeg om er een overtime of zelfs een overwinning uit te slepen, waardoor BSW alsnog met de punten aan de haal ging.

BSW nam in het eerste kwart het heft in handen. Met verzorgd, aanvallend spel en een stabiele verdediging ontregelde het Leiden en nam al vroeg afstand. Mick Fleuren was tot twee maal toe trefzeker vanaf de driepuntslijn, nadat hij vrij kon aanleggen door een goed screen van Kamiel Hamers, 11-4. Ook Daan Rosenmuller en Mactar Faye scoorden beiden een driepunter. Youssef Elbanque deed dat vervolgens twee maal voor Leiden. De Leidenaren herpakten zich aan het begin van het tweede kwart. Josy Helena bracht zijn team vliegensvlug terug in de wedstrijd door 32-30 op het scorebord te zetten. Leiden maakte gelijk, maar daarna verloor het de controle compleet. Daar profiteerde Weert optimaal van. In de resterende minuten voor rust maakte de ploeg van Lamont Randolph en Bernard Padberg een 16-0 run, met Mick Fleuren in de hoofdrol: twee driepunters en een pass voor een alley-oop, waar Roel Aarts wel raad mee wist. De tegenstander kwam niet meer tot scoren.

Het derde kwart verliep aanvankelijk zonder veel spektakel. Stilletjes verkleinde Leiden het gat met BSW. Alexander Strating scoorde zes punten door drie vrije worpen en een and-1 te benutten. Helena bracht de stand op 59-53. BSW, dat even in gedoezeld leek, schrok daarna weer wakker. Roel Aarts startte een loopactie vanaf rechts, zag een gaatje en dunkte fenomenaal raak. Op de buzzer bracht Thomas de Jager met een driepunter zijn ploeg naar een comfortabelere voorsprong: 68-53. De lijn die BSW in het laatste deel van het derde kwart inzette, trok het in het vierde kwart nog even door. Mactar Faye en Roel Aarts scoorden namens de Limburgers, waar vervolgens Daan Rosenmuller na een steal alleen op de basket af kon lopen om het gat te vergroten naar twintig punten.

Met 80-60 leek de wedstrijd met nog enkele minuten te gaan gespeeld, maar Leiden liet de kopjes niet hangen in tegenstelling tot de Limburgers die dachten de overwinning al op zak te hebben. Bijna eigenhandig bracht Youssef Elbanque zijn ploeg terug in de wedstrijd: 80-72, en het geloof was weer volledig terug bij de mannen van Muris Agic. Weert was de weg volledig kwijt en de Leidse trein, bestuurd door Elbanque en Strating, stoomde voort richting de gelijkmaker. Met nog twintig seconden op de klok en de stand 80-78 had Leiden het balbezit. De afgelopen minuten viel alles goed, maar de laatste bal miste het doel. BSW won, maar was niet tevreden met het verloop van de laatste minuten. Het neemt door deze overwinning wel afstand van de onderste regionen in de DTL.

Bij BSW was Roel Aarts topschutter met 24 punten. Mick Fleuren kwam tot 19 punten, Daan Rosenmuller tekende voor 12 punten. Youssef Elbanque was namens Zorg en Zekerheid Leiden goed voor 27 punten. Met 21 punten deed Alexander Strating ook een stevige duit in het Leidse zakje.

Het blijft wennen: Wierd Goedee op de bok in Amsterdam. De man die een van de grondleggers is van de succesvolle jeugdopleiding in Den Bosch en daarna de Basketball Academie Limburg in Weert een stevige sportieve basis bezorgde, is sinds dit seizoen doende de ingedutte jeugdopleiding in Amsterdam nieuw leven in te blazen. En het heeft er alle schijn van dat hem dat ook in de hoofdstad gaat lukken.

Vrijdagavond mocht hij als coördinator van Apollo's technisch staf het coachpak maar weer eens aantrekken als vervanger van Bas van Willige, de coach van de Amsterdamse DTL-ploeg, die een fikse schorsing van de NBB-magistraten aan zijn broek had gekregen. En, hoe toevallig, mocht hij die gelegenheid aan de slag tegen de ploeg van zijn ex-werkgever Den Bosch. Die in de afgelopen vijf jaar maar liefst vier keer landskampioen werd in de U20-categorie, de voorloper van FEB's Dutch Talent League.

Apollo-SPM Shoeters Den Bosch was een duel met behoorlijk wat sentimenten, dat laat zich raden. Maar sentimenten telden niet toen het op het verdelen van de punten aankwam. Die gingen naar de bezoekers, omdat hun basis nu eenmaal degelijker is dan die bij de gastheren. Apollo paart behoorlijk wat talent aan een enorme dosis wilskracht, verraste daarmee de Bossche ploeg in eerste instantie (7-0), maar nadat SPM's coach Ernst Salzmann de orde hersteld had, gingen de partijen lang gelijk op. Dat de gasten halverwege een interessant gaatje hadden geslagen, dankten ze met name aan de sterk spelende Vincent Nguyen. De pointguard, topscorer met 25 punten, mikte in de slotseconde van zowel het eerste als tweede kwart van heel ver een driepunter raak: 32-39.

Na rust was SPM Shoeters lange tijd heer en meester. Bij 54-67 leek de slag om de punten beslist totdat Wierd Goedee zijn pupillen in het slotkwart nog een keer vol uit liet pakken. Met nog ruim een minuut te spelen leek de inhaalrace te gaan slagen: 67-69. Maar daarna deden Vincent Nguyen, alweer hij, Pim de Vries en de verdienstelijk debuterende Bosniër Danilo Danilovitch de pot voor hun ploeg op slot.

Voor SPM Shoeters noteerden Vincent Nguyen (25), Tom van Haeren (13), Pim de Vries en Frerik Adriaans (beiden 12) de meeste punten.

Op zondag stond in Groningen voor Aris/BV Leeuwarden en Donar de eerste wedstrijd van 2015 op het programma. Donar was zeer gemotiveerd voor deze derby, want de Groningers wilden niet twee keer in één seizoen van de Friezen verliezen. Om half 1 werd de bal opgegooid en ging het publiek er eens goed voor zitten. De Leeuwarder formatie kwam prima uit de startblokken en na drie minuten bij een stand van 2-8 moest de coach van Groningen zijn eerste time-out gebruiken. Na deze time-out waren de rollen kort omgedraaid, maar de friezen herpakten zich snel en liepen via 13-14 weer uit naar een 13-19 eindstand na het eerste kwart. Vooral Jelmer Visser liet zich in dit eerste kwart van zijn goede kant zien en gooide in vier minuten 8 punten binnen. Het tweede kwart liet een ander beeld zien. Donar werd wat agressiever in de verdediging en daar had Leeuwarden het moeilijk mee. Tel daarbij op dat de wisselmogelijkheden bij de BVL, door diverse oorzaken, niet heel groot waren en je hebt dit matige kwart aan Friese zijde verklaard. De rust brak aan bij een stand van 34-29 in Gronings voordeel.

Na de pauze lukte het Donar de voorspong puntje voor puntje te vergroten en werd de grootste voorsprong voor de Groningers bereikt bij 44-33. Na een time-out pasten de Friezen hun verdedigende tactiek aan en dat wierp zijn vruchten af. Binnen no time kwamen de Friezen weer langszij (49-49), mede door een aantal heerlijke fastbreaks waarbij de grote mannen vooraan liepen! Verdedigend hadden de Friezen de zaken goed voor elkaar, waardoor men in de laatste drie minuten van het derde kwart geen scores meer tegen kreeg. Het derde kwart werd afgesloten met een stand van 52-55 in Fries voordeel. In het vierde kwart gaven beide ploegen elkaar in het begin geen duimbreed toe. Met nog zes minuten te spelen stond er een gelijke stand op het bord: 61-61. En toen werd het Leroy Peterson time! De hele wedstrijd was hij al van uitzonderlijke klasse, maar in dit vierde kwart deed hij daar naar een flinke schep bovenop getuige zijn zeven punten op rij binnen anderhalve minuut. Toen daarnaast Rik Pijp zich ook nog eens met de scores begon te bemoeien, zag je het geloof langzaam maar zeker bij de Groningers verdwijnen. Deze run (62-69) kwamen de Groningers dan ook niet meer te boven. Door de vrije worpen in money time te benutten kwam de eerste zwaar bevochten maar zeer verdiende overwinning in 2015 voor Aris niet meer in gevaar: 68-73.

Leroy Peterson was goed voor 23 punten. Bernt Waalkens droeg 16 punten bij. Ook Rik Pijp (15 punten) en Jelmer Visser (10 punten) zaten in de dubbele cijfers.

In andere wedstrijden had Landstede Basketbal weinig moeite met Harlemlakers: 52-84. Lokomotief liet bij Rotterdam Basketbal geen steekje vallen. De Rijswijkse formatie boekte een 66-80 overwinning.

Landstede Basketbal voert nog steeds de ranglijst aan. De Zwollenaren hebben 22 punten behaald uit 12 wedstrijden. Lokomotief en SPM Shoeters volgen op twee punten. Op enige afstand neemt Rotterdam Basketbal de vierde plaats in met 14 punten uit 11 duels. Den Helder en BSW hebben twee punten minder, Aris vier punten minder. Donar en Zorg en Zekerheid Leiden delen de achtste plaats met 8 punten uit 12 wedstrijden. Uball heeft 4 punten, maar ook pas 8 wedstrijden gespeeld. BC Apollo heeft eveneens 4 punten, maar had daar wel 11 wedstrijden voor nodig. Harlemlakers wacht na 11 duels nog steeds op de eerste winstpunten.
 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken