do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: Verrassingen troef


DTL: Verrassingen troef

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 28 januari 2015 – De afgelopen speelronde van de Dutch Talent League stond bol van de verrassingen. Landstede Basketbal ging onderuit tegen reuzendoder Rotterdam Basketbal. Onderaan boekte Harlemlakers de eerste zege tegen Zorgen Zekerheid Leiden.
 

Rotterdam Basketbal, dat vorige week maandag al in Den Bosch wist te winnen, heeft vrijdagavond in de Alexanderhal koploper Landstede verslagen: 60-48. De thuisploeg speelde een solide wedstrijd en heeft de gehele wedstrijd voor gestaan tegen het sterke team uit Zwolle. Via 15-10 en 6-5 ging de rust in bij 21-15. In het derde kwart liep Rotterdam uit naar 43-30. Landstede, dat dit keer de zo kenmerkende schoten een keer niet zag vallen, drongen nog wel aan maar konden niet meer aanhaken. In het filmpje is meer te zien van deze topper.

Met een zwaar bevochten zege heeft de U24-ploeg van SPM Shoeters zich zaterdag in Rijswijk prima hersteld van het verlies (60-61) dat de ploeg zich zes dagen eerder in eigen huis aan had laten smeren door Rotterdam Basketbal. Dat op haar beurt afgelopen vrijdag overigens ook koploper Landstede Zwolle kansloos liet en zich daarmee tot heuse runner-up kroonde in de Dutch Talent League.

Gastheer Lokomotief moest de punten aan de krachtdadige tegenstander laten omdat die dankzij de inbreng van het trio contractspelers van de Bossche titelpretendent bij de rijpe mannen net wat meer klasse en vernuft in huis had. Vooral daarop stoelde de 79-85 winst op de - zoals de traditie nu eenmaal wil - met veel talent bemande thuisploeg. Omdat SPM's youngsters dit keer beter bij de les waren dan tegen Rotterdam, konden de gastheren hun op veel snelheid en techniek gebaseerde spelletje niet bekronen met winst. Daarom moesten de Rijswijkse topschutters Jaron Dijkhuizen (18 punten) en de vanuit Den Helder op het oude nest teruggewaaide Luuk Essenstam (16) en hun maats het afleggen tegen SPM's supertrio Pim de Vries-Vincent Nguyen-Frerik Adriaans, goed voor respectievelijk 27, 23 en 13 punten. Wel mag het de winnende coach Ernst Salzmann enige zorg baren dat zijn 'hofleveranciers' van hun zes ploegmaten in scorende zin niet overdreven veel steun kregen. Alleen de verdienstelijke Danilo Danilovich (13) en Tom van Haeren (9) droegen daarin nog een steentje bij. In wezen was geen van de twee teams in staat in het pakkende, aantrekkelijke duel een serieus gat te slaan. SPM Shoeters leidde vrijwel constant (bij rust met 34-38), maar kon in feite pas in de slotminuten de beslissende demarrage plaatsen. En had vervolgens voldoende vernuft in huis om Lokomotiefs slotoffensief het hoofd te bieden.

BSW U24 nam het zaterdagavond in sporthal Boshoven op tegen nummer tien UBALL. In een matig duel stond de ploeg uit Utrecht vrijwel de hele tijd op voorsprong, maar in het laatste kwart wisten de Weerternaren alsnog orde op zaken te stellen. Het won met 70-66. Weert begon ongeconcentreerd aan de wedstrijd. Het kwam nog op een 5-3 voorsprong, maar daarna moest het gedurende het hele eerste kwart genoegen nemen met een achterstand. Veel onnodige (loop)fouten stonden debet aan het zwakke optreden van BSW. UBALL speelde georganiseerder vanuit een gedisciplineerde defense. Vlak voor de buzzer bracht de Weerter point guard Thomas de Jager zijn ploeg met een mooie lay-up de aansluiting: 10-12. BSW moest uit een ander vaatje gaan tappen, wilde het echt iets uithalen vanavond. Even leek dat ook te gebeuren, toen Thomas van Doormaal zijn ploeg op een 14-12 voorsprong zette, maar daarna was het eigenlijk weer gedaan met het Limburgse offensief. Met scores van Ties Ludden en een driepunter van Stephano Teixeira Brazao kwam het initiatief weer in handen van Utrecht. Akeel Eduardo scoorde voor Weert ook nog van ver en Roel Aarts dichtte het opgelopen gat nog na een goed getimede actie, waarin hij de paint in draaide en raak dunkte. Drie driepunters van Wessel van der Lugt vergrootten de marge voor UBALL: 28-36. Een drietje van Roel Aarts verkleinde het gat vlak voor de buzzer weer: 33-38 was de ruststand.

Roel Aarts schoot uit de startblokken na rust. Tot drie maal toe werd hij vrij onder de basket gevonden en kon daardoor makkelijk scoren. Daan Rosenmuller bracht de stand op 42-38. Vervolgens verwisselden beide ploegen een aantal keren de leiding. UBALL sloeg nog even een gat met een driepunter van Brazao, maar Thomas van Doormaal scoorde met zijn driepunter de 52-53, opnieuw net voor het einde van het derde kwart. Weert liep nog steeds achter de feiten aan. Het begin van het slotkwart was offensief slordig, ook van Utrechtse kant. Net over de helft van dat kwart lijkt BSW pas te beseffen dat het menens is en het schakelt opeens een paar tandjes hoger. Roel Aarts was goed voor een and-1 en leidde daarmee de beslissende 9-0 run in, waarin ook Daan Rosenmuller een belangrijke rol speelde. Vervolgens verzuimde Weert het definitief af te maken - met name op de vrije worplijn scoort Weert bedroevend met 6 uit 20 -, maar UBALL wist daar niet optimaal van te profiteren. Biko Blommestein maakte het in de slotseconden nog spannend door 67-65 te scoren, maar Daan Rosenmuller bracht met een score en een rake vrije worp de punten in veilige haven.

Voor BSW scoorde Roel Aarts 24 punten. Thomas van Doormaal met 11 punten en Daan Rosenmuller met 10 punten droegen hun steentje bij. Namens UBALL was Wessel van der Lugt goed voor 17 punten. Biko Blommestein noteerde 15 punten, Stephano Teixeira Brazao kwam tot 12 punten.

Vrijdag 23 januari stond de tweede uitwedstrijd van 2015 voor het U24-team van Aris op het programma. In de hoofdstad was Apollo de tegenstander. Aris was gewaarschuwd door de uitslag die Apollo de week ervoor in Zwolle had neergezet, want daar verloor Apollo nipt van koploper Landstede Basketbal. Verder viel op dat Amsterdam Jesse Markusse (oud-Aris heren 1 speler) aan het roster had toegevoegd en dat bij Aris aanvoerder Enzo Swart weer veilig was teruggekeerd van een Amerikaans avontuur, zodat alle ingrediënten voor een leuke pot basketbal in de nog immer nostalgische Apollohal aanwezig waren. Naast Jesse Markusse waren er in Amsterdam nog wat spelers van Aris heren 1 aanwezig. Dexter Hope, Marquise Simmons en Ryan Watkins hadden de reis naar Amsterdam ook gemaakt om hun oud-teamgenoot te zien spelen, maar natuurlijk ook om de eigen talenten te supporten. In het eerste kwart was er aan Aris zijde toch wel enige sprake van wat bibbers, en konden de friezen de energie en intensiteit van Apollo soms moeilijk matchen. Aris ging dan ook met een kleine achterstand het tweede kwart in: 14-18. In die tweede periode waren de talenten van Aris beter bij de les en werd de kleine achterstand binnen drie minuten omgezet in een kleine voorsprong: 18-23. Vervolgens mocht Amsterdam weer een kleine run plaatsen (30-27), die net zo makkelijk weer door Aris met een 0-7 run werd beantwoord (30-34). Bij de rust waren de verschillen niet groot (32-34) en was het duidelijk dat het derde kwart weleens van cruciaal belang kon zijn. Dat hadden de heren van Aris goed begrepen en men kwam dan ook scherp en uit de kleedkamer. Vrij vlot resulteerde dat in een 1-10 run voor de friezen (33-44) halverwege het derde kwart. Aris verloor in de laatste minuten van dat derde kwart de concentratie en dat was voor Apollo het sein om gas bij te geven. Aris was echter snel weer bij de les en ging het vierde kwart in met 12 punten voorsprong: 41-53. Bij de start van het laatste kwart toverde de coach van Amsterdam een zone uit de hoge hoed in de hoop enige verwarring te stichten bij de Friezen. Dat lukte, zij het heel kort. Na een time-out aan Friese zijde werd in de zone vrij makkelijk de open man gevonden en bleef, gedurende dit kwart, het verschil voortdurend zo rond de 10 punten schommelen en kwam Aris, mede dankzij een goede verdediging, niet echt meer in de problemen. De eindstand werd bereikt bij 55-65 in het voordeel van Aris. Een heerlijke teamprestatie waarbij alle spelers hun bijdrage met passie en overtuiging leverden en dus een zeer tevreden coach. Overigens was de KFC  aan de J. v Galenstraat, naar wij hebben vernomen, ook zeer tevreden…

Leroy Peterson schoot voor Aris 17 punten binnen. Rik Pijp was goed voor 12 punten. Jelmer Visser en Bernt Waalkens zaten met 10 punten ook in de dubbele cijfers.

Harlemlakers boekte de eerste zege van het seizoen en wat voor eentje. Zorg en Zekerheid Leiden hield voor rust open huis. De Lakers bouwden hun voorsprong na de eerste periode van 27-15 verder uit met steals en dunks. Na zeven minuten in de tweede periode staat het al 46-20 voor de Harlemlakers. Bij rust heeft Zorg en Zekerheid Leiden iets van de achterstand goed weten te maken: 50-30. In de tweede helft zette Zorg en Zekerheid Leiden een zone neer. Dat had in die mate effect dat het tempo in de wedstrijd omlaag ging en Harlemlakers meer moeite had om te scoren. Het verschil bleef na de pauze schommelen rond de twintig punten, met als eindstand 78-59.

Donar tegen Den Helder, een strijd tussen twee teams die heel erg verlangden naar een overwinning. Donar nam meteen de leiding en hield die vrijwel de gehele wedstrijd vast. Niek Nieboer startte met vijf punten op rij (5-1). Via 16-10 was de stand aan het einde van het eerste kwart 20-12. Slordig spel van de thuisploeg gaf de Heldenaren kans om iets dichterbij te komen, met als gevolg een ruststand van 32-27. In het derde kwart kwam Den Helder even op voorsprong, maar de Helderse spelers reageerden niet slim op de strenge scheidsrechters. Donar begon het laatste kwart met twee punten voorsprong: 45-43. Halverwege het kwart liep Donar uit naar 66-54 en was de wedstrijd gelopen. Veel gemiste vrije worpen aan Groningse kant en een paar wanhoopsdriepunters van de bezoekers brachten de verdiende overwinning voor Donar niet in gevaar: 68-62. Pieter San Antonio Reiding scoorde 15 punten voor Donar.

Ondanks de nederlaag in Rotterdam blijft Landstede Basketbal alleen op kop staan met 24 punten uit 14 wedstrijden. Lokomotief profiteerde niet van de Zwolse misstap en moet SPM Shoeters nu weer naast zich dulden, op twee punten achterstand van de ranglijstaanvoerder. Rotterdam Basketbal (18 punten uit 13 duels) sluipt langzaam naar de tweede plaats toe. BSW en Aris hebben allebei 14 punten, maar Weert heeft met 12 duels één wedstrijd minder gespeeld dan de Friezen. Met een 50% score na 12 wedstrijden neemt Den Helder de zesde plaats in. Donar en Zorg en Zekerheid Leiden delen de achtste plaats met 10 punten uit 14 duels. Daarna valt er een gat naar UBALL (4 punten uit 10 wedstrijden) en BC Apollo (4 punten uit 13 wedstrijden). Harlemlakers is van de hatelijke nul af, maar sluit met 2 punten uit 13 ontmoetingen nog wel de rij.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken