do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: SPM Shoeters haakt af


DTL: SPM Shoeters haakt af

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 3 februari 2014 – Om nog aanspraak te maken op de eerste plaats moest SPM Shoeters in Zwolle beslist van Landstede Basketbal winnen. De koploper maakte echter geen fout (58-52) en vergrootte het gat met SPM Shoeters tot vier punten.
 

De verschillen tussen Landstede Basketbal en SPM Shoeters waren ook dit keer bescheiden, maar nu wel alvast een vingerwijziging naar de afloop van de competitie in de DTL-league. Sta er niet van te kijken als aan het einde van deze eersteling van de Federatie van Eredivisie Basketbalclubs Landstede Basketbal als beste uit de bus gaat komen. Nadat die ploeg vrijdagavond zijn meest serieuze uitdager SPM Shoeters in Zwolle met 58-52 aan de kant schoof. Na een duel dat niet best was, maar waarin het betere ploegverband van de thuisploeg de doorslag gaf. Dat werd doorslaggevend in de pittige strijd waarin de numeriek zwakste ploeg - begonnen met slechts acht en geëindigd met slechts zeven fitte spelers - de op volle kracht aangetreden opponent op de knieën kreeg. Alhoewel op volle kracht? Het was ook evident dat SPM's topteambrigade - Pim de Vries (8 punten), Frerik Adriaans (14), Vincent Nguyen (4), Tom van Haeren (10) - de voorafgaande training in eigen zaal met die ploeg nog in de benen had. Waardoor die bepaald minder dominant was dan gebruikelijk voor SPM's talentenploeg. Landstede was na het eerdere verlies in Den Bosch (76-72) net even beter dankzij de goed sluitende verdediging en met name de sterke penetraties van forward Freek Vos die in het tweede deel van de niet te beste, maar wel pakkende partij uitpakte met een serie krachtdadige penetraties. Met name op hem kreeg SPM's defensie geen vat, waar die dankzij Frerik Adriaans bijvoorbeeld wel de erkende scherpschutter Torben Tönjann (1 punt slechts) knap aan de ketting hield. SPM's U24-ploeg kreeg de krappe achterstand in de spannende slotfase ook niet meer van het scorebord omdat haar schutters vooral ‘nieten’ scoorde. In feite deed naast Frerik Adriaans, inside met 14 punten succesvol, van 'buiten' alleen Danilo Danilovich zich met twee rake driepunters even gelden. Te weinig voor de nummer twee op de ranglijst om de degelijke Zwolse koploper op de knieën te krijgen.
Freek Vos kwam voor Landstede Basketbal tot 19 punten. Lenno Witteveen bood met 13 punten de nodige steun. Voor SPM Shoeters tekende Frerik Adriaans voor 14 punten. Tom van Haeren kwam met 10 punten ook nog in de dubbele cijfers.


Donar speelt nooit goed in de Galgenwaard, dus van enig optimisme vooraf was geen sprake. Gelukkig had de Utrechtse thuisploeg een offday want na het eerste kwart was de stand 11-20 in Gronings voordeel. In het tweede gedeelte maakte UBALL het nog bonter. Donar won het kwart met 8-26. De ruststand was derhalve 19-46. Donar speelde redelijk maar zeker niet briljant. De enige die er ruim bovenuit stak was Sjoerd Koopmans. Zijn debuut bij Donar 1 had hem vleugels gegeven en halverwege had hij al 17 punten. De tweede helft was dramatisch qua niveau op alle vlakken. De refs werden beoordeeld (en dan weet je het wel), de leuke meisjes achter de tafel hadden een onvoldoende voor rekenen en schrijven op school en de spelers waren veel aan het dribbelen. Bij 60-88 was het genoeg en was Chiem van Miltenburg opgelucht dat hij na vijf weken ziekte zijn eerste speelminuten had overleefd.
Sjoerd Koopmans was namens Donar goed voor 30 punten en 9 rebounds. Olaf de Vries droeg 16 punten bij.

Met een zeer goed derde kwart in de wedstrijd tussen Weert en Lokomotief leek het er op dat Weert de overwinning naar zich toe trok, maar de gasten uit Rijswijk waren gemotiveerder en wonnen verdiend de wedstrijd met 59-66.
Weert had de afgelopen weken, al was het soms benauwd, haar wedstrijden gewonnen en leek vandaag tegen de nummer twee uit de competitie Lokomotief haar zegereeks voort te kunnen zetten. In aanvang zag het eerste kwart er goed uit en wist Weert een kleine voorsprong op te bouwen. Roel Aarts en Mick Fleuren namen daarin het voortouw. Weert, onder meer versterkt door Jeremy Ormskerk, die met deze wedstrijd na een langdurige blessureperiode weer wedstrijdritme kon opdoen, sloot het eerste kwart af met een 16-14 voorsprong. In het tweede kwart verdedigde Weert onder de maat en was slordig met de aanvallen die meestal strandden in een wanhoopspoging. Lokomotief daarentegen had in haar spelers Jaron Dijkhuizen en Lennart Overdevest bepaalde spelers die veelvuldig mochten scoren. Weert moest steeds vaker aan de noodrem trekken om die spelers te stoppen. Met een kwartscore van 10-20 voor Lokomotief en een ruststand van 26-34 moesten de coaches van Weert in de pauze duchtig aan de bak om de ploeg weer in het gareel te krijgen. Er moest beter verdedigd worden en meer inside de lange mensen gezocht worden.
Het derde kwart begon Weert met beter te verdedigen en werd Roel Aarts met regelmaat gevonden. Hij was samen met Thomas van Doormaal bepalend voor de scorende inbreng in dit kwart. Met veel intensiteit en geloof in de wedstrijd nam Weert het heft in handen en wist dit kwart ruim te winnen: 26-9. Met een stand van 52-43 op het scorebord al reden te denken aan een goede afloop. Maar schijn bedroog. Weert verviel in het vierde kwart helaas weer in dezelfde ongemotiveerde spelopvattingen en liep na de vijfde minuut in dit kwart achter de feiten aan. Met een man-to-man press probeerde Weert de aanval van Lokomotief te ontregelen, maar het resultaat daarvan was pover. Lokomotief rook de winst en zette dat om in een 7-23 kwartscore. Lokomotief wint dan ook verdiend de wedstrijd. Saillant detail is dat Weert net als in de vorige wedstrijd een bedroevende score behaalde op de vrij worplijn. Met 6 uit 26 laat je daar in de fases van de wedstrijd zeer belangrijke (wedstrijd)punten liggen.
Roel Aarts scoorde 30 punten voor Weert. Thomas van Doormaal (10 punten) en Mick Fleuren (9 punten) zorgden voor enige scorende steun. Bij Lokomotief kwam Jaron Dijkhuizen tot 19 punten. Lennart Overdevest tekende voor 18 punten. Dennis IJlst noteerde 9 punten.

Afgelopen vrijdag kwam in het wederom goedgevulde Kalverdijkje in Leeuwarden het U24-team van Rotterdam op bezoek. De ploeg uit de Maasstad was op volle oorlogssterkte, terwijl bij de Friezen Martijn Hendriks wegens een knieblessure nog steeds niet van de partij kon zijn. Het eerste kwart was het aanzien meer dan waard. Hoog tempo, goede aanvallende acties van beide kanten en twee ploegen die niet voor elkaar onder deden resulteerden in een 19-21 voorsprong voor de Rotterdammers. In het tweede kwart werden de punten schaarser en konden de Friezen het netje maar moeilijk vinden. De verdediging was echter wel prima waardoor dit kwart zelfs nog met één punt verschil door Aris werd gewonnen (12-11), waardoor het scorebord bij rust 31-32 aangaf. In het derde kwart sloeg Rotterdam voor het eerst een serieus gaatje (41-48), maar in de achtste minuut van dat kwart waren de Friezen Rotterdam alweer op twee punten genaderd: 49-51. In de laatste minuut kon Rotterdam, dankzij slechte keuzes en onnodige turnovers aan de kant van Aris, zes punten op rij scoren. De Rotterdammers gingen dus met een 49-57 voorsprong het vierde kwart in. Het begin van deze laatste periode was vanuit Aris perspectief slecht te noemen. Men ergerde zich aan de scheidsrechters, wat resulteerde in een aantal gemakkelijk gegeven technische fouten en mede hierdoor mochten belangrijke pionnen in dit kwart vanaf de bank toekijken hoe Rotterdam de wedstrijd definitief naar zich toe trok. Aris verloor, enigszins geflatteerd, uiteindelijk met 63-81.
Gelukkig waren er ook nog positieve geluiden te horen. Brand Dogs uit Leeuwarden sponsort het U24 team en heeft prachtige shootingshirts aangeboden. Vrijdag zijn deze shirts weer te bewonderen, want dan spelen de jongens om 20.30 uur tegen koploper Landstede uit Zwolle.
Enzo Swart  tekende namens Aris voor 15 punten, Bernd Waalkens noteerde 12 punten. Rik Pijp, Jelmer Visser en Leroy Peterson kwamen ieder tot 10 punten.

In de andere wedstrijden won Zorg en Zekerheid Leiden in eigen huis met 76-64 van BC Apollo. Harlemlakers maakte het Den Helder erg lastig, maar wist de punten niet mee naar huis te nemen: 76-74.

Landstede Basketbal blijft nog steeds de ranglijst aanvoeren. De Zwolse ploeg heeft 26 punten uit 15 wedstrijden en dat zijn er twee meer dan Lokomotief en vier meer dan SPM Shoeters. Met 20 punten uit 14 wedstrijden staat Rotterdam Basketbal in verliespunten gelijk met de formatie uit Den Bosch. Den Helder en Weert delen de vijfde plaats met 14 punten uit 13 duels. Aris heeft na 14 wedstrijden een score van 50 procent. Donar en Zorg en Zekerheid Leiden blijven gelijke tred houden met 12 punten uit 15 wedstrijden. Het gat met UBALL (4 uit 11) en BC Apollo (4 uit 14) is groot te noemen. Harlemlakers sluit de rij met 2 punten uit 14 duels.
 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken