do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: Tweede zege Harlemlakers

Frerik Adriaans (SPM Shoeters) legt aan voor twee punten.
   © Christian Aarts
 

DTL: Tweede zege Harlemlakers

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 18 februari 2015 – Het is voor veel ploegen momenteel lastig om goed gevulde teams naar uitwedstrijden te sturen. Met kunst en vliegwerk reisden Aris Leeuwarden en Donar met slechts zeven spelers af naar Rijswijk en Amstelveen, om daar allebei klop te krijgen.

Carnaval vier je in Oeteldonk bij voorkeur in kiel of aanverwant boers attribuut. En bij voorkeur niet in shirt en short. Behalve dan de talenten van SPM Shoeters en - voor het gemak toch maar even - de Kings uit Den Helder. Terwijl Oeteldonk massaal zijn prins carnaval inhaalde en de bierpompen tot overwerk verleidde, gingen de deuren van de Maaspoorthal in Den Bosch zondagmiddag toch maar even open. Omdat de Dutch Talent League nu eenmaal een competitie is van de verloren momenten. Als de topteams van de clubs in actie komen, is spelen voor de DTL-teams taboe. En mogen die op vrijdagavond aan de slag. Of, erger nog, op maandagavond. Liefst om 21.00 uur. Misschien kunnen de wijze mannen van de Federatie Eredivisie Basketbalclubs ook daar nog eens aan denken als ze binnenkort op een van hun vergaderingen opnieuw een momentje inruimen voor een gedachtewisseling over de ware zin van de Dutch Talent League.

Maar goed, SPM Shoeters - Den Helder Kings voor U24'ers werd zo ongeveer de enige sportontmoeting waarvoor carnaval in Zuid-Nederland voor even mocht wijken. En het werd in nog een opzicht 'n uitermate curieuze partij. Waar de Helderse Kings de winst moesten laten aan de gastheer (70-56), wonnen die de slag op tenminste één punt. Als de FEB aan het einde van het seizoen besluit alsnog een prijs op haar DTL-league te plakken, die van de sportiviteit bijvoorbeeld, dan is nu al duidelijk waar die terecht gaat komen: in Den Helder. Het zal in al die jaren zelden in binnen- en buitenland zijn voorgekomen dat de ene partij (SPM) met een bescheiden achttien persoonlijke fouten beloond werd voor gedane zaken en de tegenstander (Kings) met slechts drie! Na, voor alle duidelijkheid, toch echt 40 minuten temporijk basketbal.

Dat de scheidsrechters Van Onzen en Van de Wiel de Kings niet al te slecht gezind zijn geweest, is evident. Dat de Kings hun botte bijl in Den Helder achtergelaten hadden, was vier kwarten lang te merken. En omdat de aanval van de thuisploeg niet bepaald op volle toeren draaide, hoefden de Heldenaren ook niet alle registers van de edele kunst van het verdedigen open te trekken om de frontlijn van de thuisploeg van grootste daden af te houden. Het was dat Frerik Adriaanse (21) en Vincent Nguyen (via wat driepunters uitgekomen op 14 punten) het vizier namens de thuisploeg redelijk precies afgesteld hadden, anders had de 'vreedzame' aanpak van Kevin Landman (0 punten dankzij de 'warme' aandacht van Vincent Nguyen en Pim de Vries) en zijn kordate topscorer Dyon Halman (16) nog effect kunnen sorteren ook. Frerik Adriaanse was met 21 punten en 9 rebounds de grote man bij SPM Shoeters. Vincent Nguyen noteerde naast 14 punten ook nog eens 7 assists. Pim de Vries kwam uit op 11 punten en 6 steals.

BC Apollo en BSW hielden elkaar vrijdagavond in de eerste helft in evenwicht, met een gering voordeel voor de ploeg uit Weert: 22-25. In het derde en vierde kwart speelden de Limburgers stukken beter en namen uiteindelijk nog ruim afstand van de Amsterdammers: 43-67.

In de twee andere wedstrijden op vrijdagavond was van enige spanning geen sprake. Landstede Basketbal had weinig moeite met Zorg en Zekerheid Leiden: 90-49. Rotterdam Basketbal won met 86-60 van UBALL.

Op zondag 15 februari was het u24 team van BV Leeuwarden te gast in Rijswijk. Leeuwarden was, mede door een gelijktijdig optreden van het eerste herenteam in en tegen Amsterdam, bij lange na niet op volle oorlogssterkte. Tel daarbij nog eens op het blessureleed dat de selectie telt, dus moest er noodgedwongen een beroep worden gedaan op spelers uit de U18-selectie. Maar ook na die actie bleef de teller op slechts zeven spelers steken. Het stond op voorhand dus eigenlijk al wel vast dat dit niet de meest makkelijke wedstrijd uit de nog prille u24-carrière zou gaan worden. De thuiszaal van Lokomotief is er één die de thuisploeg in alle opzichten de nodige voordelen biedt. Een bijzonder klein veld, dikke ringen en zachte borden gaven extra cachet aan het woord thuisvoordeel. Rijswijk startte met een press waarbij Leeuwarden de nodige moeite had om aan het kleine veld te wennen. Gevolg, veel turnovers doordat men buiten de lijnen stond. De Rijswijkers profiteerden naar hartenlust en scoorden veel via driepunters. Yannik Bramer liep binnen vier minuten al tegen drie persoonlijke fouten aan en dus mocht Bas de Jong in het eerste kwart direct al minuten maken (in totaal stond de U18-huurling tijdens zijn eerste optreden op landelijk niveau maar liefst 22 minuten in het veld). Na het eerste kwart was de wedstrijd al gespeeld en wachtten de Friezen nog drie lange kwarten. In het tweede kwart werd de schade niet groter, maar de achterstand was bij de rust ruim te noemen: 71-47. Na de thee kabbelde de wedstrijd zich voort, waarbij dient te worden opgemerkt dat aan Leeuwarder zijde Enzo Swart en Bernt Waalkens zich samen sterk maakten om er nog iets van te maken. Beide heren moesten veel minuten maken en deden dat met verve. Bernt Waalkens eindigde met 22 punten en 15 rebounds, terwijl Enzo Swart de spreekwoordelijke lichten uitschoot door maar liefst negen drietjes raak te gooien tegen een percentage van bijna 80%! Naast zijn in totaal 42 punten strooide de aanvoerder met assists en speelde hij een fantastische wedstrijd. In het vierde kwart waarin er nog drie minuten op de klok stonden, begaf een van de ringen het en moesten de heren van de technische dienst aan het werk. Na twintig minuten wachten was er nog geen oplossing gevonden en werd, in onderling overleg, de stand die op dat moment op het bord stond als eindstand aangemerkt: 113-84. Bas de Jong maakte een meer dan verdienstelijk debuut en schoot drie van de vier fieldgoals raak. Ook Jesse van der Heide deed het goed en maakte vier van de vijf schoten. Voor Leeuwarden tekende Enzo Swart voor 42 punten en 11 assists. Bernt Waalkens was goed voor 22 punten en 15 rebounds.

Donar kwam met zeven spelers naar Amstelveen en wist dat het geen gemakkelijke zondagmiddag zou worden. In het eerste kwart was het stuivertje wisselen (8-7, 12-13, 18-17). Het tweede kwart begon bij 20-17, maar de thuisploeg wist al snel een gat te slaan: 33-24. Donar was toen uit noodzaak overgestapt op een zoneverdediging. Na de rust (39-29) kwamen de bezoekers vrij eenvoudig terug tot 42-39 en zelfs via 50-47 op een 50-54 voorsprong. Aan het begin van het vierde kwart was de stand 54-60. Harlemlakers kwam bij 66—66 langszij en toen was de pijp bij Donar leeg. Harlemlakers had de langste adem en won de wedstrijd verdiend met 78-71. Daan Maring was met 15 punten en 17 rebounds de enige grote man aan Groningse zijde. Maar wat voor één!

Met nog vijf wedstrijden te gaan, heeft Landstede Basketbal nog steeds vier punten voorsprong op de naaste belager Lokomotief: 30 om 26 punten. SPM Shoeters kan ook op 26 punten als de Bosschenaren hun achterstallige wedstrijd in winst omzetten. Rotterdam Basketbal staat weer twee punten achter SPM Shoeters. BSW neemt de vijfde plaat in met 18 punten uit 15 duels, feitelijk twee verliespunten achter de ploeg uit Rotterdam. Den Helder Kings volgt met 16 punten uit 15 wedstrijden op de voet. Aris Leeuwarden en Donar hebben allebei 14 punten, waarbij Donar met 17 wedstrijden één duel meer heeft gespeeld dan Aris. De negende plaats is voor Zorg en Zekerheid Leiden met 12 punten uit 16 wedstrijden. UBALL en BC Apollo hebben allebei drie keer gewonnen, alleen heeft BC Apollo drie keer meer verloren. Harlemlakers, dat de tweede zege van het seizoen boekte, is nog steeds de hekkensluiter, maar volgt UBALL en BC Apollo op de voet.
 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken