do. 10-10 19:30
AMS
57

DBO
103
za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO vs
LWD
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

Oranje dunkt zich naar winst

Charlon Kloof maakte even naam door zeer onverwacht keihard te dunken.
   © Christian Aarts
 

Oranje dunkt zich naar winst

Door Martin Hoekstra
 

DEN BOSCH, 22 februari 2015 - Het Nederlands team is de campagne naar het EK in Zagreb begonnen met een overwinning op een team van toppers uit de DBL. Op assist van Rogier Jansen dunkte Jeroen van der List de winnende treffer binnen: 127-125.

De laatste score van de wedstrijd was feitelijk typerend voor deze All*Star Game tussen het Nederlands team en de overige sterren van de Dutch Basketball League. Zeker zestien dunks vonden plaats in een wedstrijd waarin verdedigen niet in de woordenboeken van de spelers voorkwam en waarin slechts tien persoonlijke fouten werden gefloten door het trio arbiters. Michel Zegwaard, Job Smeltink en Paul den Hartog voelden de wedstrijd goed aan en bliezen zelden op hun fluitje.

Het in de nieuwe tenues opererende Nederland kwam niet in de sterkste formatie aan de start. Ross Bekkering, Sean Cunningham en Arvin Slagter waren wel aanwezig, maar kleedden zich na het fotomoment met de internationals van vroeger en de toekomstige internationals – de deelnemers aan de clinic van Henk Pieterse waarmee de dag werd geopend – weer om.

De bondscoaches Toon van Helfteren en Sam Jones openden met Leon Williams, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Thomas Koenis en de uit Duitsland overgekomen Nick Oudendag. Niet geheel toevallig vijf spelers die afgelopen jaar verantwoordelijk waren voor de kwalificatie voor EuroBasket 2015 en daaraan wel hun zomervakantie wilden opofferen. Na een 0-5 opening voor de DBL-sterren plaatste Oranje onder aanvoering van Worthy de Jong een 18-0 run. Niet alleen opende De Jong de score, ook verzorgde hij een prima alley-oop die door Mohamed Kherrazi op waarde werd geschat.

In het tweede deel van het eerste kwart verwerkte Jeroen van der List een prima alley-oop pass van Dexter Hope. Ook de DBL’ers zorgden voor hoogstandjes. Chris Denson kwam in het eerste kwart, dat afgesloten werd bij 37-28 in het voordeel van Oranje, al uitstekend door. Aan het begin van het tweede kwart rondde Yannick Franke, samen met Kenneth van Kempen de enige Nederlanders in de selectie van de DBL, een penetratie keihard af.

Bij Oranje was inmiddels de dertiende spelers binnen de lijnen gekomen. Deze met het shirtnummer 19 getooide speler was voor veel aanwezigen nog een onbekende. Maar nadat hij een halve break volslagen onverwacht had afgerond met een enorme mokerdunk, werd duidelijk dat dit Charlon Kloof was. Na zijn collegejaren aan St. Bonaventure in Amerika te hebben voltooid, vond Kloof onderdak in Turkije bij Istanbul DSI, dat in de op een na hoogste league in Turkije uitkomt. Kloof liet zijn visitekaartje zien en zou eindigen op 14 punten.

Buiten de dunks waren er zowel voor als na rust (63-60 voor Oranje) ook andere hoogstandjes te zien. Natuurlijk flashy passes, maar ook fraai dribbelwerk van Worthy de Jong en Lance Jeter. De Groningse spelverdeler speelde de bal rechts langs Thomas Koenis en liep zelfs links langs de Groningse center heen om daarna de bal weer te controleren. Reggie Johnson miste een tweede vrije worp opzettelijk, maar uit de rebound knalde Brandyn Curry een driepunter binnen voor 89-80 na drie kwarten.

In de vierde periode liet Dimeo van der Horst zien dat hij makkelijk met de bal overweg kan. Niet alleen met een dunk, maar ook zijn no look pass op Charlon Kloof mocht gezien worden. Even leek het Nederlands team af te stevenen op een duidelijke overwinning (107-98 met nog iets meer dan vijf minuten te spelen), maar door drietjes van Yannick Franke en Brandyn Curry (vier bommen in de laatste vijf minuten) kwam het door Herman van den Belt gecoachte team van de DBL terug tot 125-125. Het was duidelijk dat de Amerikanen niet wilden verliezen. Ze kregen zelfs nog de kans om op voorsprong te komen, maar dat mislukte. De bal belandde vervolgens bij Rogier Jansen die Jeroen van der List, later uitgeroepen tot MVP van de All*Star Game, verleidde om de winnende score binnen te dunken.

 

Jeroen van der List, hier stijlvol dunkend, werd uitgeroepen tot MVP van de All*Star Game. (Foto: Christian Aarts)

Foto's

Stand

Team Pnt 
Heroes Den Bosch
Landstede Hammers Zwolle
Zorg en Zekerheid Leiden
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Donar Groningen
Basketbal Academie Limburg
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: