do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: Den Helder vloert Landstede

Kevin Landman zit in een lastige situatie. Den Helder verraste niettemin met een zege op Landstede.
   © Patrick Vischschraper
 

DTL: Den Helder vloert Landstede

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 10 maart 2015 – Koploper Landstede Basketbal leed in Den Helder de derde nederlaag in de Dutch Talent League. Van de achtervolgers profiteerde alleen SPM Shoeters met winst op UBALL. Lokomotief ging verrassend onderuit tegen Harlemlakers.

Het U-24 team van BV Noordkop Den Helder heeft in de Dutch Talent League een gevoelige nederlaag toegebracht aan het bezoekende Landstede/Zwolle: 67-58 (29-21). De lijstaanvoerder liep vanaf het beginsignaal achter de feiten aan en kreeg geen vat op de thuisploeg, die loon naar werken kreeg met de felbevochten overwinning als welkome beloning. Het betekende voor de Zwollenaren pas de derde nederlaag in achttien wedstrijden in dit lopende seizoen.

Het coachduo John van Rootselaar en Williem de Fockert zag hun ploeg voortvarend uit de startblokken komen. In een mum van tijd was het 10-4 en kropen de Hanzestadbewoners in een zone om zodoende te trachten het Helderse aanvalsspel te ontregelen. Die opzet lukte allesbehalve, want de Nieuwediepers bleven aan de voordelige zijde van de score door in de aanval alert te blijven en geduld te bewaren op belangrijke momenten. Ondanks een matig verzorgde verdedigingsrebound, op dat vlak valt er nog veel winst te boeken, kon er volop doorgewisseld worden hetgeen zich uitbetaalde in het slotkwart van de wedstrijd. Na het eerste kwart (20-14) hadden beide teams veel moeite om de ring te vinden. De 9-7 periodestand spreekt in deze boekdelen waardoor er bij rust nog van alles mogelijk was: 29-21. In een levendige tweede helft drong Landstede aan, maar het vernuft en de broodnodige creativiteit ontbrak om de Helderse ploeg daadwerkelijk het vuur na aan de schenen te leggen. De thuisploeg anticipeerde goed op het Zwolse (aanvals)spel en wist bij 45-33 de kloof op meer dan tien punten te brengen. Vervolgens werd men afgetroefd op agressiviteit en werden de bezoekers in staat gesteld om de stand op 51-44 te brengen op het slot van het derde kwart. In het slotkwart bleef het Helderse collectief goed overeind door op beslissende momenten het hoofd koel te houden. De hiermee samenhangende controle op de wedstrijd dreef de coach van Landstede/Zwolle tot wanhoop gezien zijn verbale uitbarstingen vanaf de zijkant. Verder dan een marge van zes punten kwam Zwolle niet, 60-54. De dik verdiende Helderse zege kwam geen moment in gevaar: 67-58. Door deze zege staat het U-24 team op de vijfde plaats op de ranglijst en behoort aansluiting bij de top-4 nog steeds tot de mogelijkheden.

Na het goede optreden tegen Weert vorige week bleek de onevenwichtigheid bij Donar evident. Het gemis van enkele oudere spelers bleek onoverkomelijk tegen BC Apollo Amsterdam, dat zelf ook niet echt overtuigde. De bezoekers begonnen beter en wonnen het eerste kwart met 4-14! Het tweede kwart was ietsje beter: 9-18, maar dat maakte de achterstand bij rust alleen maar nog groter: 13-32. Donar leek zich iets te beteren in de tweede helft, maar een zware enkelblessure bij de enige overgebleven center Daan Maring zorgde voor een kleine rotatie die niet dichterbij kon komen dan tien punten. Leeroy Pinas gooide er nog wat punten in en dat was het: 53-65.

Na het echec van de wedstrijd tegen Donar Groningen trad BSW aan tegen de nummer vier uit de Dutch Talent League Rotterdam Basketbal. In november 2014 wonnen de Limburgers in Rotterdam afgetekend met 57-76. Maar de mannen uit Weert waren vandaag in de eerste helft te laat bij de les en lieten hier punten liggen. Rotterdam Basketbal won met 60-77. De meeste spelers van Weert hadden nog de busreis van de voorgaande dag in de benen, vanwege het meespelen met de Weerter hoofdmacht in Groningen. Dat was dan ook duidelijk zichtbaar. Rotterdam Basketbal wilde zich natuurlijk revancheren voor de thuisnederlaag tegen BSW en ging van meet af aan fanatiek van start. De eerste punten (0-4) zijn voor de gasten. Daarna doet Weert wat terug, maar vanaf de vierde minuut is er maar één ploeg die scoort en dat is Rotterdam Basketbal. Men is fanatieker, meer gedreven dan de thuisploeg die zowel aanvallend als verdedigend schijnt/blijkt nog niet wakker te zijn. Ook coach Lamont Randolph probeert met een time-out en wissels dit te doorbreken, maar ziet dat het geen resultaat sorteert. Rotterdam is in het eerste kwart heer en meester en ziet een 7-22 stand op het scoreboard. In het tweede kwart is het met name Roel Aarts die de meeste tegenstand biedt, maar ook hij kan niet voorkomen dat Rotterdam Basketbal gestaag de voorsprong uitbouwt naar 24 punten. Met een ruststand van 20-44 lijkt de wedstrijd gelopen.

In het derde kwart zien we ineens een ander Weert. Beter verdedigend en aanvallend. De flow die duidelijk de eerste twee kwarten bij de Rotterdammers lag, wordt overgenomen door Weert. Er is weer geloof in eigen kunnen en dat vertaalt zich in een ploeg die de tegenstander flink onder druk zet. Daan Rosenmuller, die de eerste helft onzichtbaar was, ontpopt zich nu als gangmaker om zijn ploeg op sleeptouw te nemen. Rotterdam reageert daar slecht op. Coach Matthew Otten neemt nog wel een time-out om zijn ploeg weer in het gareel te krijgen, maar ziet dat Rotterdam pas in de achtste minuut van dat kwart de eerste score op het bord te brengt. Met een kwartstand van 26-10 brengt Weert de achterstand terug tot acht punten: 46-54. Dus iedereen ging er nog maar eens goed voor zitten. Weert komt in de eerste minuut van het vierde kwart terug tot vier punten. Maar uiteindelijk blijkt dat men het niveau van het derde kwart niet kan kopiëren en ziet dat Rotterdam zich weer herpakt heeft. Het vierde kwart is dan ook weer voor de Rotterdammers en met een kwartscore van 14-23 weet Rotterdam Basketbal deze overwinning binnen te halen. Over de hele wedstrijd gezien was Rotterdam Basketbal uiteindelijk de partij die het meeste aanspraak mocht maken op de overwinning. Weert speelt slechts één kwart goed. Dus de punten gaan terecht naar de ploeg uit Rotterdam. Voor Weert kwam Roel Aarts tot 22 punten. Daan Rosenmuller was goed voor 18 punten.

Na twee weken vakantie mochten de U24 mannen van Aris/BV Leeuwarden op zondag weer de wei in. Plaats van handeling was de Vijf Meihal in Leiden. De Friezen kampen nog steeds met blessureleed en mede daardoor mocht youngster Sebastiaan Bosker mee met de ‘grote mannen’. Na een zonovergoten busreis was om 17.00 uur lokale tijd de tip-off. Om 17.03 uur was de eerste time-out aan Leidse zijde een feit. Leeuwarden kwam goed uit de startblokken en nam in een korte tijd een 2-8 voorsprong. Verdedigend hadden de noorderlingen de zaken goed voor elkaar. De Friezen stonden de tegenstander in het eerste kwart slechts acht punten toe. Vooral Yannick Brämer was verdedigend ijzersterk en hield Alexander Strating van Zorg en Zekerheid Leiden volledig uit de wedstrijd. Was Strating In Leeuwarden nog goed voor 33 punten, ditmaal bleef de teller bij hem steken op 14 punten en zelfs voor die punten moest hij keihard werken. In het tweede kwart gingen de Friezen onverdroten verder met hard werken. Het was aan het matige rebounden van de Friezen te danken dat Leiden af en toe nog kon scoren, want aanvallend hadden de Leidenaren weinig in te brengen tegen de verdedigende druk van Leeuwarden. De ruststand werd bereikt bij 19-30. In het derde kwart werd er door de Friezen met scherp geschoten en liep men via driepunters van Bernt Waalkens, Enzo Swart en Yannick Brämer uit naar een ruime voorsprong. Toen Jelmer Visser ook nog zijn ‘ding’ ging doen, was Leiden in last. Het derde kwart sloot men dan ook af met een verdiende 33-49 voorsprong. Sebastiaan Bosker had zijn eerste minuten al gemaakt en deed dat naar behoren. In het vierde kwart begonnen de Friezen weer goed, totdat Enzo Swart hard door zijn enkel ging en ondersteund door zijn teamgenoten de helaas bij velen welbekende icepack op moest zoeken. Einde wedstrijd voor hem. Het team was na deze domper toch even aangeslagen en had moeite om de knop om te zetten. Gelukkig was de marge ruim voldoende en werd de wedstrijd uiteindelijk over de streep getrokken: 58-66. Aanstaande zondag speelt Leeuwarden na drie weken weer eens thuis. Op zondag 15 maart is Den Helder de tegenstander. De wedstrijd in het Kalverdijkje begint om 16.00. Jelmer Visser tekende voor 16 punten. Leroy Peterson zat hem op de hielen met 15 punten. Rik Pijp, Yannick Brämer en Bernt Waalkens kwamen ieder tot 10 punten. Waalkens plukte ook nog eens 14 terugkaatsers van de borden.

Onderin boekte Harlemlakers een verrassende zege tegen Lokomotief. De Rijswijkers werden met een 87-81 terug naar huis gestuurd. UBALL slaagde er niet in om te stunten. SPM Shoeters speelde slap, maar was toch nog te sterk voor de Utrechters: 63-76.

Landstede Basketbal behoudt nog wel de koppositie. De Zwolse formatie heeft nu 30 punten uit 18 wedstrijden. SPM Shoeters volgt op twee punten, Lokomotief en Rotterdam Basketbal hebben een achterstand van vier punten op de koploper. Den Helder neemt de vijfde plaats in met 20 punten uit 17 duels. BSW Weert staat weer twee punten achter Den Helder. Aris Leeuwarden heeft zich opgewerkt naar een zevende plaats, met slechts twee punten minder dan de Limburgse formatie. Donar heeft evenals Aris 16 punten, maar heeft daar wel twee wedstrijden (19 totaal) meer voor nodig gehad. Zorg en Zekerheid Leiden neemt de negende plaats in met 12 punten uit 18 duels. BC Apollo Amsterdam heeft de achtervolging ingezet. De Amsterdammers staan nog maar vier punten achter de Leidse formatie. UBALL en Harlemlakers sluiten de rij met 6 punten, waarbij aangetekend moet worden dat UBALL pas zestien keer gespeeld heeft en Harlemlakers achttien keer.

Foto's

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken