do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: Opnieuw winst Harlemlakers

Kevin Landman zoekt voor Den Helder naar een opening in de verdediging van Aris/BV Leeuwarden.
   © Anita Bleeker
 

DTL: Opnieuw winst Harlemlakers

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 17 maart 2015 – Aan de kop van de ranglijst veranderde er niets in de Dutch Talent League. De top-4 boekte eenvoudige zeges. Onderaan droeg Harlemlakers na winst op BC Apollo voor het eerst de rode lantaarn over aan UBALL.
 

Rotterdam Basketbal begon vrijdagavond als een speer en nam een 10-2 voorsprong tegen Donar. Puntje voor puntje kroop het kleine Groningse achttal terug. Na het eerste kwart was het weer gelijk: 12-12. In het tweede gedeelte kwam de thuisploeg op stoom en was er geen houden maar aan voor Donar. Na de 36-17 ruststand volgde er een opleving van Donar in het derde kwart. Maar liefst 27 werden er gescoord, vooral door Tommy Rossen en Sjoerd Koopmans. Tot 60-48 kwamen de Groningers nog. Toen was de koek op. Via 78-53 bleven de punten in Rotterdam.

BV Leeuwarden boekte een verdiende zege op Den Helder. Onder het toeziend oog van de nieuwe hoofdsponsor Peter Fransz van Branddogs stond een goede verdediging aan de basis van een uiteindelijk makkelijke 76-59 zege waardoor het team uitzicht blijft houden op de vijfde plek. Ook nu weer was Aris/BV Leeuwarden verre van compleet. Captain Enzo Swart ging vorige week in Leiden keihard door de enkel en was hierdoor niet inzetbaar. Folkert Louwsma kampt al enige maanden met een slepende knieblessure en dus mocht Sebastiaan Bosker nu ook in het Kalverdijkje zijn debuut maken. Martijn Hendriks was na lang blessureleed weer inzetbaar, al was dat nog voorzichtig. In het eerste kwart was het in de eerste minuten aan beide kanten aftasten en ging het tot 13-14 gelijk op. Na een time-out in de zevende minuut kwamen de Friezen beter in hun spel. Dat resulteerde in een 11-0 run waardoor dit kwart ruim werd gewonnen: 24-14. In het tweede kwart gingen de Friezen gestaag door met strak verdedigen. Den Helder had het hier lastig mee en moest voor ieder punt hard werken. Co-captain Bernt Waalkens buffelde er lekker op los en zoals gebruikelijk was Leroy Peterson aanvallend weer in goeden doen. Mede hierdoor was ook het tweede kwart een prooi voor de Leeuwarders en stond er bij de rust een ruime voorsprong op het bord: 43–26. In de rust werd er afgesproken om Den Helder niet weer terug in de wedstrijd te laten komen en dus schakelden de Friezen er in het derde kwart nog even een tandje bij. Jelmer Visser werkte keihard in de defense en wist menig steal te pakken. Aanvallend nam Waalkens de rol van Peterson moeiteloos over en gooide in dit kwart drie ballen van downtown binnen. Toch was het, ondanks de ruime voorsprong (65–39) na drie kwarten nog niet gespeeld. Den Helder plaatste aan het begin van het vierde kwart een 0-10 run en Leeuwarden zocht te vaak de moeilijke oplossing en vergat nogal eens te rebounden. Toen Rik Pijp zich met het rebounden ging bemoeien, kon Leeuwarden de wedstrijd met nog vijf minuten te spelen in het spreekwoordelijke slot gooien en freewheelde men naar 76-59. Leroy Peterson tekende voor 22 punten. Bernt Waalkens en Rik Pijp waren ieder goed voor 18 punten. Yannick Brämer noteerde 11 punten.

Vreugde en verdriet lagen zondagmiddag in de Maaspoorthal in Den Bosch pal naast elkaar. Waar thuisploeg SPM Shoeters de zege in de partij uit de DTL-league tegen BS Weert (81-58) gretig absorbeerde, treurde de tegenstander en meer in het bijzonder haar forward Roel Aarts om de zware blessure die hij daarin opliep. Al vroeg in de wedstrijd kwam de onfortuinlijke Rosmalenaar, ex-speler van de tegenstander van zondag, verkeerd neer na een reboundduel. Nader onderzoek in een ziekenhuis in Den Bosch leerde Roel Aarts dat hij naast gescheurde enkelbanden ook een breukje in de onderkant van het kuitbeen had opgelopen. Dat betekent dat het seizoen abrupt ten einde is gekomen voor Aarts, ook een belangrijke speler voor Weerts topteam. De malheur trof Aarts al vroeg in het duel dat voor zijn ploeg nog zo florissant was begonnen. De thuisploeg had aanvankelijk knap veel moeite om aanval en verdediging op orde te krijgen en keek snel tegen een 8-15 achterstand aan. Een donderpreek van coach Ernst Salzmann had in de break tussen het eerste en tweede kwart (13-19) het gewenste effect. Eerst werd de defensie op orde gebracht, waarna SPM onder aanvoering van Vincent Nguyen (24 punten), Pim de Vries (14 punten, 23 rebounds, 6 assists) en Roel Aarts' broer Tom (12 punten) via een 15-1 run er in vliegende vaart op
(24-25) en over (33-25) ging. Lang bleef BS Weert daarna op tien punten volgen totdat SPM Shoeters in het laatste kwart de aanval ook vol aan de praat kreeg. Met een serie driepunters en knap afgeronde breaks zette het BS Weert toen via een 17-4 tussensprint en mede aan de hand van de verdienstelijke Gian van Heeringen, Amer Banda en Danilo Danilovich (10 punten) op fikse achterstand: 81-58. Wat winnend coach Salzmann na afloop een verdienste van de hele ploeg noemde. “Iedereen droeg zijn steentje bij. Iedereen knokte zich kapot. Ik ben trots op mijn spelers.”

Op zondag kreeg Zorg en Zekerheid Leiden in Rijswijk een pak slaag van Lokomotief: 111-56. Harlemlakers won de derby tegen BC Apollo met 74-79 en nam deed daarmee afstand van de laatste plaats. Die wordt nu overgenomen door UBALL dat op vrijdag weinig kans had tegen Landstede Basketbal: 85-52.

Landstede Basketbal blijft de ranglijst aanvoeren met 32 punten uit 19 wedstrijden. SPM Shoeters volgt op twee punten, Lokomotief en Rotterdam Basketbal hebben vier punten achterstand. Met 20 punten uit 18 duels neemt Den Helder Kings de vijfde plaats in, met een voorsprong van twee punten op Aris Leeuwarden en BSW. Donar heeft zich genesteld op de achtste plaats met 16 punten uit 20 duels. Zorg en Zekerheid Leiden voelt met 12 punten uit 19 wedstrijden de hete adem in de nek van BC Apollo en Harlemlakers. Beide ploegen hebben nog maar vier punten achterstand. UBALL neemt de rode lantaarn over van Harlemlakers met 6 punten uit 17 duels.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken