do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: Landstede wint in Weert

Aris/BV Leeuwarden U24 draait ondanks vele blessures goed mee in de middenmoot.

DTL: Landstede wint in Weert

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 25 maart 2015 – Landstede Basketbal stevent af op het kampioenschap in de Dutch Talent League. De Zwolse ploeg won de lastige uitwedstrijd in Weert met 63-80. SPM Shoeters blijft op twee punten afstand volgen.
 

Zwolle startte in Weert met een driepunter van Torben Tönjann. Thomas van Doormaal beantwoordde die score met eveneens een drietje. De Weerternaren konden Landstede in het eerste kwart prima bijbenen. Het combineerde er lustig op los en domineerde onder de basket. Mick Fleuren zette zijn ploeg met een steal op de helft van de tegenstander en vervolgens een rake driepunter op een 10-7 voorsprong. De blauwvingers kregen maar geen grip op de wedstrijd en zagen Daan Rosenmuller met een reverse lay-up de stand naar 14-9 tillen. Dat was voor de Zwolse ploeg het teken om de duimschroeven iets aan te draaien. Een steal en score van Jaouad Darib bracht de spanning terug in de wedstrijd. Daan Rosenmuller bezorgde BSW wel nog het kwartwinst met een block en even later een score. In het tweede kwart kwam de bezoekende formatie beter in zijn element. Driepunters van Coen Stolk en Keime Helffrich completeerden een lange run en zorgden voor een voorsprong van elf punten: 22-33. Tot dan had Weert veel moeite om de basket te vinden, maar Mick Fleuren zorgde met twee drietjes alsnog voor de aansluiting. Torben Tönjann, die uitstekend speelde en een groot aandeel had in de Zwolse productie, stond daarna opnieuw aan de basis van enkele scores van zijn ploeg. Toch lukte het BSW om nog voor rust de aansluiting te vinden. Met een and-1 van Chiel Swinkels en een score van Kamiel Hamers vlak voor de buzzer bepaalde de equipe van Lamont Randolph de ruststand op 39-40.

BSW begon slordig aan de tweede helft en stond Stolk en Tönjann niet in de weg om een driepunter te voorkomen. Daan Rosenmuller en Thomas van Doormaal voorkwamen nog dat het geslagen gat echt onoverbrugbaar werd, maar daarna leek het niet meer te kunnen voor de blauwen. Darib strafte een kleine onoplettendheid direct af door de bal te onderscheppen en vervolgens vrij naar de basket te lopen om 51-59 te maken. Toen hij niet veel later ook nog een driepunter scoorde leek het geloof op een goede afloop bij Weert weg te ebben. Nadat wederom Tönjann trefzeker was van ver voerde BSW de druk nog even op. De Zwollenaren speelden zich daar echter goed onderuit en Freek Vos tekende voor 57-70. De laatste stuiptrekkingen van Weert kwamen van Mick Fleuren met een score en een prima assist op Kamiel Hamers, die vrij in de paint kon afronden. Vanaf de vrijeworplijn haalde Landstede nog de laatste punten binnen. Mick Fleuren was namens Weert goed voor 21 punten, Daan Rosenmuller kwam tot 15 punten.

SPM Shoeters' U24-ploeg blijft met nog twee competitieronden te gaan in de Dutch Talent League koploper Landstede Zwolle op de voet volgen. Het nijvere Donar legde de Bossche ploeg zaterdag in Groningen wel behoorlijk wat problemen voor de voeten, maar moest in het temporijke, aantrekkelijke duel uiteindelijk wel buigen: 73-79. Vooral omdat in de beide slotminuten Pim de Vries namens de bezoekers de offensieve dadendrang van Donars scherpschutter Olaf de Vries (25 punten) met passende munt beantwoordde.  Het blessurespook lijkt in Groningen een passende bodem gevonden te hebben voor haar destructieve arbeid. Waar de hoofdmacht al stevig geplaagd wordt door de ingrepen van dit fantoom, Wright en Bekkering zijn voorlopig uitgeschakeld door pittige blessures, laat die ook de DTL-ploeg van de trots van het Noorden niet ongemoeid. En het vooral gemunt heeft op de brigade insidespelers. Zodat SPM Shoeters zomaar te maken kreeg met een knap undersized team. Zeer tot verdriet van de bezoekende coach Ernst Salzmann die inmiddels weet dat zijn ploeg nu eenmaal moeite heeft lengtevoordelen op passende wijze uit te nutten. Erger: de extra centimeters spelen zijn equipe met name in de verdediging parten. Donar telde maar zeven spelers en raakte na twee minuten spelen al Tim de Vries met een enkelblessure kwijt. Feitelijk moesten de Groningers dus de hele wedstrijd met zes man weerstand bieden aan een complete Bossche formatie. Donar maakte van haar nood een deugd en zocht met zijn lichtvoetiger 'smurfen' met graagte de een-tegen-een duels met de koppen grotere tegenstanders op. Die daar, behoudens in de flitsende openingsfase (10-17) en in de slotminuten, ingegaan bij 69-69, niet al te passend op reageerden. Zeker niet omdat Olaf de Vries met een serie van zes rake driepunters nog eens extra veel zout in de nakende Bossche wonden strooide. Donar kwam in het derde kwart zelfs even op voorsprong: 54-51. In het slotkwart nam SPM Shoeters een voorsprong van tien punten (57-67), maar opnieuw gaf Donar zich nog niet gewonnen. Vechtend als leeuwen kwam de thuisploeg terug tot 69-69. Bij 71-72 draaide een driepunter van Olaf de Vries uit de ring en kon SPM Shoeters verder afstand nemen.

Het was dat Pim de Vries (26 punten) en Frerik Adriaans (23 punten) namens de bezoekers aanvallend goed bij de les waren anders hadden de gastheren hun nijvere pogingen de nummer twee beentje te lichten, nog beloond gezien ook. Nu moesten ze de punten alsnog aan de bezoekers laten. Vooral dus omdat Pim de Vries in de slotminuten een paar rake penetraties plaatste. Zodat Danilo Danilovich, Bosniër in SPM-dienst, zijn laatste wedstrijd in Bossche dienst met winst bekroond zag. Vincent Nguyen tekende namens SPM Shoeters voor 13 punten. Sjoerd Koopmans noteerde 20 punten voor Donar, dat na afloop een gul applaus ontving van de toeschouwers in Sporthal Vinkhuizen.

Afgelopen zondag boekte Leeuwarden de derde zege op rij. In en tegen Utrecht trokken de Friezen met 70-85 aan het langste eind. Mede door deze zege nestelt de BV Leeuwarden zich steviger in de middenmoot. Om 18.00 uur was de tip-off van een op voorhand voor de Friezen lastig duel. Nog steeds geplaagd door veel blessures reisde men met een smalle selectie af naar Utrecht. Coach Klaas Stoppels gaf vooraf aan dat men uit moest kijken om niet in foutenlast te geraken. De heren hadden dit goed in de oren geknoopt en sloten de eerste helft af met slechts 3 teamfouten! Nadeel was wel dat Uball in de eerste helft maar liefst 43 punten mocht maken terwijl normaliter Leeuwarden leunt op een goede defense. In de rust werd dan ook besloten om in het tweede bedrijf weer ‘ouderwets’ te gaan verdedigen. Uball sputterde nog even tegen, maar kreeg weinig goede opties meer. Het derde kwart werd door de Friezen al nipt gewonnen maar in het vierde kwart bezegelde de jarige Rik Pijp met een aantal scores op rij definitief het lot van de Utrechtenaren. Coach Stoppels toonde zich na de wedstrijd dan ook een tevreden man: “Vooral in de tweede helft hebben we laten zien dit seizoen niet alleen als team enorme stappen gemaakt te hebben, maar ook individueel groeien de spelers.” Spelers zoals Jesse van der Heide en Alvar Valli maken een goede groei door. “Jesse haakt definitief aan bij dit niveau, terwijl Alvar ook steeds beter in zijn rol groeit.”
“Daarnaast worden de goede opties herkend en goed uitgespeeld.” Komend weekend staat voor Leeuwarden de laatste thuiswedstrijd van het seizoen op het programma. Op zondag 29 maart is BSW Weert in het Kalverdijkje de tegenstander. Jelmer Visser was goed voor 20 punten, Enzo Swart kwam tot 15 punten, terwijl Leroy Peterson 13 punten had. Rik Pijp trakteerde zichzelf op een heuse double double met 12 punten en 15 rebounds.

In andere wedstrijden was Rotterdam Basketbal met 69-87 te sterk voor Harlemlakers. Lokomotief kwam in Amsterdam tegen BC Apollo met de schrik vrij: 64-66. Den Helder had niet veel problemen met Zorg en Zekerheid Leiden: 73-59.

De meeste ploegen hebben er inmiddels twintig wedstrijden op zitten en dus nog twee duels te gaan. Landstede Basketbal is nog steeds lijstaanvoerder met 34 punten, twee meer dan SPM Shoeters en vier meer dan Lokomotief en Rotterdam Basketbal. Dit viertal wordt gevolgd door drie ploegen die een wedstrijd minder hebben gespeeld. Den Helder Kings heeft 22 punten, Aris Leeuwarden 20 en BSW Weert 18. Donar staat op de achtste plaats met 16 punten uit 21 wedstrijden. Zorg en Zekerheid Leiden neemt de negende stek in met 12 punten, vier meer dan BC Apollo en Harlemlakers. Hekkensluiter Uball heeft nog vier wedstrijden te gaan, voldoende gelegenheid om aan te sluiten bij de twee ploegen boven Uball.
 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken