do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: Rode lantaarn voor BC Apollo

Barry Lafebre drukt namens Den Helder af tegen BSW.
   © Patrick Vischschraper
 

DTL: Rode lantaarn voor BC Apollo

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 14 april 2015 – Op twee wedstrijden na zit het eerste seizoen van de Dutch Talent League erop. Landstede Basketbal is als eerste geëindigd, voor SPM Shoeters. BC Apollo wist het minste aantal wedstrijden te winnen, slechts vier keer.
 

Den Helder heeft seizoen afgesloten met een thuisoverwinning op BSW, maar daarvoor was een waar huzarenstukje nodig. Lange tijd zag het er niet naar uit dat een thuiszege tot de mogelijkheden zou behoren. Dankzij de twee zeges van dit weekend (Den Helder zegevierde op vrijdagavond al met 54-67 tegen BC Apollo) maakt Den Helder definitief aanspraak op de vijfde plek op de ranglijst in de Dutch Talent League, het maximaal haalbare resultaat gezien alle perikelen dit seizoen. Roger Appel trad bij uitwedstrijden als coach op van het uitgedunde Helderse team, in eigen huis stond het duo John van Rootselaar/Willem de Fockert voor de ploeg. In de openingsfase waren de kemphanen aan elkaar gewaagd, maar de bezoekers pakten de leiding naarmate het eerste kwart vorderde: 15-21. De thuisploeg was ook in het tweede kwart op achtervolgen aangewezen, want het afstandschot viel allesbehalve goed tegen de Weerter zoneverdediging. Bij rust was het dan ook 24-35.

De Limburgers hielden het heft vervolgens stevig in handen en dat leverde een 48-57 (via 41-53) voorsprong op na drie keer tien minuten spelen. De door blessures geplaagde thuisploeg, die met acht man aantrad, maakte het BSW onverwacht moeilijk in het slotbedrijf. Ondanks de aanwezigheid van spelers die dit jaar bij de Limburgse hoofdmacht in de eredivisie uitkwamen, konden de bezoekers de wedstrijd niet naar behoren afmaken. BV Noordkop Den Helder bleef geloof houden in eigen kunnen en kroop puntje voor puntje dichterbij wat een ‘close game’ betekende in de slotminuten. Met nog twee minuten op de klok werd het 67-67 en was alles nog mogelijk. Niemand had dit voor mogelijk gehouden in de goed bezette sporthal de Slenk want het spelbeeld was er allerminst naar gedurende een minuut of 35. De heuse ‘Houdini-act’ kreeg vanaf de vrije worplijn gestalte, ondanks drie missers. BSW koos voor de verkeerde opties in de aanval en dat speelde de thuisploeg, die bleef knokken voor een positief resultaat, in de kaart. Op de uiteindelijke 74-71 overwinning viel weinig af te dingen!

De talenten van Aris/BV Leeuwarden leden in Amsterdam een totaal onnodige nederlaag tegen het lager geklasseerde Harlemlakers. De beleving en intensiteit waren kennelijk in Leeuwarden achter gebleven. De Friezen speelden slap en kregen in de eerste helft het gevoel daar nog wel mee weg te kunnen komen getuige de gelijke stand bij rust (28-28). In het derde kwart begonnen de mannen wederom slap en stond men binnen no time met acht punten achter. Na een time-out gaven de heren even kort gas en liepen ze de achterstand vlot weer in, maar in plaats van door te drukken lieten de Friezen de Lakers weer in de wedstrijd komen. Bij het ingaan van het laatste kwart stond er 42-40 op het bord en kon het nog alle kanten op. Helaas voor Aris/BV Leeuwarden viel ket kwartje richting de hoofdstad en dus leed Leeuwarden na een vijf game winning streak weer eens een nederlaag: 65-58. Ondanks deze nederlaag handhaaft Leeuwarden zich in de middenmoot en kan met nog één wedstrijd voor de boeg volgende week plek zes definitief veilig worden gesteld. Leroy Peterson was goed voor 20 punten, Jelmer Visser en Rik Pijp tekenden beiden voor 10 punten.

Het voorlaatste duel uit de serie wedstrijden mocht meteen de boeken in als een van de betere van de zijde van SPM Shoeters Den Bosch, de nummer twee van het klassement. Zorg en Zekerheid Leiden was de onderliggende partij en zag dat in de 59-78 eindscore uitgedrukt. De Bossche equipe dicteerde het spelbeeld veertig minuten lang. En de gastheer bofte dat de bezoekers in de slotfase flink wat gas terug namen, want bij 44-69 dreigde er een heuse oorwassing voor de Leidenaren die moeite hadden met de pittige defense die ze voorgelegd kregen. Als ploeg schoot de gastheer in ieder geval dik tekort.
Aan de hand van de uitblinkende aanvoerder Pim de Vries (20 punten, 13 rebounds, 4 steals) deden de Shoeters wat ze wilden. Ook Frerik Adriaans (16 punten) en Vincent Nguyen (14 punten) timmerden stevig aan de weg en hielden de Leidenaren stevig aan de praat. Omdat de Shoeters ook in de rebound heer en meester waren, viel er voor de gastheer dit keer geen eer te behalen.

Uball nam afstand van de laatste plaats door van de laatste drie wedstrijden er twee te winnen. Een week eerder werd met 81-83 bij Harlemlakers gewonnen. Afgelopen zaterdag ging de Utrechtse formatie in eigen huis ten onder tegen het dit weekend eveneens twee keer spelende BSW (57-61), maar op zondag werd verrassend gewonnen van Rotterdam Basketbal: 78-73.

Op vier ploegen na heeft iedereen 22 wedstrijden afgewerkt. Lokomotief neemt het vrijdag nog op tegen Landstede Basketbal. Het eerste seizoen van de Dutch Talent League wordt zondag afgesloten in Den Bosch waar SPM Shoeters het opneemt tegen Aris/BV Leeuwarden.

Landstede Basketbal staat met 36 punten op de eerste plaats. SPM Shoeters volgt op twee punten. De Bosschenaren kunnen dus nog gelijk komen met de ploeg uit Zwolle, maar hebben in de onderlinge duels een minder goede score behaald. Lokomotief en Rotterdam Basketbal hebben 32 punten bijeen gesprokkeld, maar Lokomotief heeft nog een wedstrijd tegoed. Door dit weekend twee duels op rij te winnen, heeft Den Helder met 26 punten definitief beslag gelegd op de vijfde plaats. Aris Leeuwarden (22 punten) en BSW Weert (20 punten) eindigen op een zesde en zevende plaats. Voor Donar (16 punten) en Zorg en Zekerheid Leiden (14 punten) zijn de achtste en negende plaats gereserveerd. Harlemlakers en Uball delen de tiende plaats met 10 punten. BC Apollo is uiteindelijk laatste geworden met 8 punten.    
 

Foto's

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken