do. 18-04 19:45
RDM
66

GRO
82
do. 18-04 20:00
LDN
83

DHE
61
za. 20-04 19:30
ZWO
88

LWD
87
za. 20-04 19:30
GRO
96

DHE
63
za. 20-04 20:00
LDN
89

DBO
59
do. 25-04 19:30
DHE vs
AMS
do. 25-04 19:30
GRO vs
LDN
do. 25-04 19:45
RDM vs
LIM
do. 25-04 20:00
DBO vs
ZWO
zo. 28-04 16:00
DHE vs
LIM
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Lance Jeter MVP van de DBL

Lance Jeter mag zich Most Valuable Player of the year noemen.
   © Arnold Meijer
 

Lance Jeter MVP van de DBL

OEGSTGEEST, 20 april 2015 - De Amerikaan Lance Jeter is door de coaches en aanvoerders van de clubs in de Dutch Basketball League en journalisten uitgeroepen tot Most Valuable Player van het seizoen 2014-2015. Zorg en Zekerheid Leiden pakte met zes prijzen de meeste onderscheidingen.
 

Lance Jeter, de Amerikaanse spelverdeler van Donar, had met 156 punten in de verkiezing een ruime voorsprong van 90 punten op de nummer twee, Worthy de Jong van Zorg en Zekerheid Leiden, en 109 punten op de nummer drie, Brandyn Curry van SPM Shoeters Den Bosch. De belangrijkste seizoenprijs – die vorig seizoen was weggelegd voor Arvin Slagter – blijft daarmee in Groningen.
 

Jeter is de achtste MVP namens Donar. Eerder in de clubhistorie werden David Lawrence (1983), Jack Jennings (1993), Donnell Lee Thomas (1998), Mack Tuck (2002), Travis Reed (2004), Jason Dourisseau (2011) en Arvin Slagter (2014) onderscheiden met de hoogste individuele eer.

In het All*Star Team, samengesteld uit de vijf beste spelers uit de Dutch Basketball League, ging alleen Worthy de Jong op herhaling. De forward van Zorg en Zekerheid Leiden kreeg op zijn positie gezelschap van Mark Sanchez van Donar Groningen, van de guards Lance Jeter en Brandyn Curry en center Joe Burton van Landstede Basketbal Zwolle.
Brandyn Curry was de 43ste All Star die door Den Bosch werd geleverd. De Brabanders hebben verreweg het grootste aantal All Stars in hun club. Donar kwam met Jeter en Sanchez in totaal op 25 All Stars en bezet daarmee op de ranglijst de tweede plaats.

Naast een plek in het All Star Team was er voor Joe Burton ook een plek als startende center in het All Defense Team. Dat ereteam werd verder inhoud gegeven door J.T. Tiller van Landstede Basketbal, Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi van Zorg en Zekerheid Leiden en Stefan Wessels van SPM Shoeters Den Bosch.

Wessels houdt een Bossche traditie in ere. Al dertien keer was een speler in het All Defense Team uit de Bossche entourage afkomstig. Charles ‘Buff’ Kirkland spant de kroon: de Amerikaan van het grote Nashua Den Bosch werd maar liefst zes keer opgenomen in het All Defense Team.

Burton viel ook nog individueel in de prijzen. De center van Landstede Basketbal Zwolle liet in het seizoen de beste statistieken optekenen en verdiende daarmee de onderscheiding Statistical Player of the year. Het was voor het eerst in de historie van de onderscheiding dat Zwolle de winnaar van de trofee mocht leveren. Burton had bovendien de hoogste efficiencyrating (23,50) van alle spelers in de voorbije acht seizoenen.

De Most Valuable Player under 23-award ging afgetekend naar Yannick Franke van Challenge Sports Rotterdam. De topscorer van de DBL kreeg 179 punten, 92 meer dan Maarten Bouwknecht van Donar en 129 meer dan Mike Schilder van SPM Shoeters Den Bosch.

Yannick Franke werd ook uitgeroepen tot Most Improved Player. Hij kreeg van de coaches, aanvoerders en journalisten in de verkiezing 162 punten, 105 meer dan Maarten Bouwknecht van Donar Groningen en 125 meer dan Leon Williams van Landstede Basketbal Zwolle.

Ivica Skelin van Donar werd door zijn collega-coaches, aanvoerders en journalisten uitgeroepen tot Coach of the year. De Kroaat versloeg Sam Jones van SPM Shoeters Den Bosch nipt met vier punten. De Belg Eddy Casteels van Zorg en Zekerheid Leiden eindigde als derde.

Voor Skelin was het de tweede titel op rij. Hij schaarde zich met die kanttekening in het illustere rijtje van de coaches Ton Boot, Jan Willem Jansen, Glenn Pinas en Toon van Helfteren die ook allemaal de titel minimaal twee keer op rij wonnen. Skelin is bovendien de zevende Coach of the year namens Groningen. De eerste was Jim Parks in 1978.

De titel Rookie of the year ging naar Daan Rosenmuller van BS Weert. Met 146 punten had hij 33 punten voorsprong op Nigel van Oostrum, die het seizoen bij Port of Den Helder Kings begon, om vervolgens over te stappen naar Aris Leeuwarden. Het kwintet van beste debutanten in de Dutch Basketball League, het zogenoemde All Rookie Team, wordt gecompleteerd door Jan Driessen van Zorg en Zekerheid Leiden, Naigel Onuoha van Challenge Sports Rotterdam en Mick Fleuren van BS Weert. Met Daan Rosenmuller levert BS Weert pas voor de tweede keer in de historie de Rookie of the year. In 1986 was Jos Bams namens de Limburgers de eerste.

Mohamed Kherrazi van Zorg en Zekerheid Leiden viel de eer te beurt te worden uitgeroepen tot Defensive Player of the year. Kherrazi had 57 punten voorsprong op Stefan Wessels van SPM Shoeters Den Bosch, die op zijn beurt de nummer drie, J.T. Tiller van Landstede Basketball Zwolle, met één punt verschil achter zich liet. Kherrazi is pas de tweede speler die de trofee wint. Bij de eerste twee verkiezingen viel Jason Dourisseau van Donar telkens in de prijzen.

Ook de onderscheiding voor Sixth man of the year ging naar Zorg en Zekerheid Leiden in de persoon van Dylon Cormier. De Amerikaan had met 115 punten genoeg om Arvin Slagter van SPM Shoeters Den Bosch (106 punten) op afstand te houden. De prijs werd pas voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar ging de eer naar Ali Farokhmanesh van SPM Shoeters Den Bosch.

De prijs voor de Referee of the year ging met royaal verschil naar Antio Sinterniklaas, die ook vorig seizoen werd uitgeroepen tot beste scheidsrechter in de DBL. Sinterniklaas kreeg 20 punten, zijn achtervolgers Barry Peters en Joske Kuut moesten het met respectievelijk 7 en 6 punten doen.

Voor Sinterniklaas was het al zijn vijfde onderscheiding als Referee of the year (2005, 2007, 2009 en 2014). Hij passeerde daarmee Karel Kraaijeveld (4 onderscheidingen) op de ranglijst van meest gedecoreerde scheidsrechters en neemt nu achter Ton Rolvink (8 keer beste scheidsrechter) de tweede plaats in. Sinterniklaas was sinds 1998 de eerste scheidsrechter die met zijn verkiezing op herhaling ging. Ton Rolvink werd tussen 1993 en 1998 zes keer op rij uitgeroepen tot beste arbiter van Nederland. Rolvink mocht zich tussen 1984 en 1998 onafgebroken de beste scheidsrechter van het Nederlands basketbal noemen. Acht keer kreeg hij de titel, want in het seizoen 84/85 en 85/86 werd Rolvink ook al uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Vanaf 1986 werd er tot 1993 geen scheidsrechter gedecoreerd.

Alle prijswinnaars, Dutch Basketball League, seizoen 2014-2015:

Most Valuable Player: Lance Jeter (Donar Groningen)
       
Most Valuable Player under 23: Yannick Franke (Challenge Sports Rotterdam)
       
Statistical Player of the Year: Joe Burton (Landstede Basketbal Zwolle)
       
Coach of the Year: Ivica Skelin (Donar Groningen)
Rookie of the Year: Daan Rosenmuller (BSW Weert)
All Rookie Team
    Daan Rosenmuller (BSW Weert)
    Nigel van Oostrum (Aris Leeuwarden)
    Jan Driessen (Zorg en Zekerheid Leiden)
    Naigel Onuoha (Challenge Sports Rotterdam)
    Mick Fleuren (BSW Weert)
   
Most Improved Player: Yannick Franke (Challenge Sports Rotterdam)
       
Defensive Player of the Year: Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden)
       
Sixth Man of the Year: Dylon Cormier (Zorg en Zekerheid Leiden)
       
All Star Team   
    Lance Jeter (Donar Groningen)
    Brandyn Curry (SPM Shoeters Den Bosch)
    Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden)
    Mark Sanchez (Donar Groningen)
    Joe Burton (Landstede Basketbal Zwolle)
       
All Defense Team
    J.T. Tiller (Landstede Basketbal Zwolle)
    Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden)
    Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden)
    Stefan Wessels (SPM Shoeters Den Bosch)
    Joe Burton (Landstede Basketbal Zwolle)
       
Referee of the Year: Antio Sinterniklaas

 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 32  29  58 
Landstede Basketbal Zwolle 32  28  56 
New Heroes Den Bosch 33  25  50 
Donar Groningen 32  21  11  42 

Den Helder Suns 32  10  22  20 
Apollo Amsterdam 32  10  22  20 
Aris Leeuwarden 33  24  18 
Feyenoord Rotterdam 32  25  14 

Basketball Academie Limburg 32  27  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken