do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

DTL: Reclame van Aris en Shoeters

Frerik Adriaans, hier in actie tegen Uball, was door Aris niet af te stoppen.
   © Christian Aarts
 

DTL: Reclame van Aris en Shoeters

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 22 april 2015 – De laatste schermutselingen in de Dutch Talent League zitten er weer op. SPM Shoeters, dat na verlenging van Aris won, kwam op gelijke hoogte met Landstede Basketbal. De ploeg uit Zwolle ging onderuit tegen Lokomotief.
 

Nadat Landstede Basketbal op vrijdagavond met 92-76 een pak slaag had gekregen van Lokomotief, kon SPM Shoeters op zondag op gelijke hoogte komen door te winnen van Aris/BV Leeuwarden. Voor de eindrangschikking maakte dat weinig uit, want het onderling resultaat was in het voordeel van Landstede Basketbal.

Ondanks dat er dus niets meer op het spel stond (de Friezen waren al verzekerd van de zesde plaats), waren beide teams erop gebrand om met een goed gevoel de vakantie in te gaan. De Friezen kwamen wat stroef uit de startblokken. Al na 1.04 minuut nam coach Klaas Stoppels bij een 7-0 achterstand een time-out.  Dat hielp en binnen no time stonden de Friezen, vooral dankzij drietjes van Enzo Swart en Jelmer Visser, met 7-14 voor en dus was het de beurt aan Shoeters om een time-out te nemen. Ook deze miste zijn uitwerking niet. Binnen drie minuten waren de rollen weer omgedraaid en leidden de Bosschenaren met 21-14. De Friezen knokten zich echter op karakter weer naast Shoeters en na het eerste kwart was het verschil slecht nog één punt in het voordeel van Shoeters: 21-20.

In het tweede kwart werd aan beide kanten de verdediging aangescherpt met als gevolg dat de scores spaarzamer werden. Aan Friese zijde waren het vooral Lennart Paetzhold en Martijn Hendriks die hun ploeg verdedigend voorgingen. De verdedigende rebound stond aan beide kanten goed, voor iedere bal werd hartstochtelijk ‘geknokt’. Onder de basket had de thuisploeg trouwens ook heel wat te stellen met Rik Pijp (17 punten) die ondanks een beperkte speeltijd vanwege een blessure de SPM-inside tandem Adriaans-Bruggeman heel wat kopzorg bezorgde. De rust brak aan bij 35-33, nog steeds in het voordeel van Shoeters.

Na de rust wilde SPM Shoeters door middel van nog meer druk een definitief gaatje slaan. In die opzet leken de Bosschenaren te slagen, want na acht minuten in het derde kwart stond het 55-47. Maar binnen twee minuten schoot Leeuwarden maar liefst vier driepunters (twee van Enzo Swart en één van Yannick Bramer en Alvat Vali), waardoor de beide ploegen met een gelijke stand van 59-59 aan het laatste kwart begonnen.

Het vierde kwart was bijna een kopie van het derde kwart: weer liep Shoeters uit, maar weer toonde Aris/BVL karakter, dit maal in de vorm van Jelmer Visser die uit alle hoeken en standen drietjes raak gooide alsof het lay-ups waren. Aris sloot het duel af met twaalf rake driepunters. Met nog drie minuten op de klok was daar zowaar een voorsprong voor Leeuwarden: 70-72. Tot het einde bleef het ongemeen spannend. Een score van Shoeters met nog acht seconden op de klok in de reguliere speeltijd zorgde voor een 77-77 gelijke stand. Leeuwarden miste het schot en dus was een verlenging noodzakelijk om de winnaar aan te wijzen. Met nog een minuut te gaan was de stand nog steeds gelijk 83-83 en leek het weer aan te gaan komen op het laatste schot. Shoeters maakte 85-83, maar Leeuwarden miste in de aanval. Met nog twee seconden op de klok maakten de Friezen een fout. SPM Shoeters verzilverde alleen de tweede vrije worp. Na een time-out van Aris kregen de Friezen in de persoon van Lennart Paetzhold nog een goed schot maar helaas spatte de droom van de Friezen op de achterkant van de ring uiteen: 86-83 voor SPM Shoeters. Een heerlijke wedstrijd met een echte winnaar en een morele winnaar, kortom een win-win dus! Beide coaches waren na afloop eensgezind dat deze wedstrijd reclame voor de Dutch Talent League was.

SPM Shoeters eindigde het seizoen met dat waar het in de nu afgesloten jaargang een gewoonte van had gemaakt: met winnen. Al was het bij de seizoenuitsmijter een dubbeltje op z'n kant. De zege ging na verlenging naar de gastheer omdat die in de slotminuten in Frerik Adriaans, goed voor 36 punten, een heuse matchwinner had. . In de verlenging zorgde hij voor de beslissende eindstoten: 7 van de 9 Bossche punten daarin droegen zijn signatuur. Al waren de rollen van Pim de Vries (20 punten, 11 rebounds en 4 assists) en Wouter Bruggeman (14 rebounds) ook niet onverdienstelijk. Of was het toch playmaker Vincent Nguyen die de feitelijke hoofdrol voor zich opeiste? Hij nam in ieder geval afscheid van het seizoen met een fraai rapport: 20 punten, waarvan 5-op-8 driepunters, 7 assists en 5 steals.

Bij de Friezen tekende Jelmer Visser voor 27 punten, 6 driepunters en 10 rebounds. Rik Pijp was goed voor 17 punten. Vooral dankzij vier bommetjes eindigde Enzo Swart op 16 punten. Leroy Peterson sloot het eerste seizoen DTL met 14 punten af.

Landstede Basketbal en SPM Shoeters sluiten de eerste jaargang van de DTL bovenaan af met 36 punten uit 22 wedstrijden. Lokomotief volgt met 34 punten, twee meer dan Rotterdam Basketbal. Aris/BV Leeuwarden eindigde op de zesde plaats met 22 punten, op twee punten gevolgd door het Limburgse BSW. Donar had op de achtste plaats (16 punten) twee punten voorsprong op Zorg en Zekerheid Leiden. Harlemlakers en Uball deelden de tiende plaats met 10 punten. BC Apollo sloot de rij met 8 punten.

Komend seizoen volgt de tweede jaargang van de Dutch Talent League. Het is te hopen dat de clubs zich ook wat meer met hun pr gaan bezighouden, want ondanks diverse oproepen bleef de inbreng vanuit de clubs zelf beperkt. De mensen die wel wekelijks met wat tekst en foto’s doorkwamen, danken we hartelijk. We hopen ook komend seizoen weer van hun diensten gebruik te mogen maken.
 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken