wo. 16-01 20:30
LDN
96

LWD
75
do. 17-01 20:00
DBO
76

GRO
65
do. 17-01 20:00
LIM
59

ZWO
103
za. 19-01 20:00
DBO
0

DHE
0
za. 19-01 20:00
AMS
0

LIM
0
zo. 20-01 14:00
ZWO vs
RDM
zo. 20-01 16:00
DOR vs
LDN
zo. 20-01 16:00
LWD vs
GRO
wo. 23-01 20:00
LDN vs
BAK
wo. 23-01 20:30
DIN vs
GRO
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Estland weer verrukkelijk

Kalev Tallinn speelt in de Saku Suurhall Arena. In de hal is een tableau met de roemruchte geschiedenis van de club. En wie zien we daar staan? Maarten van Gent.

Estland weer verrukkelijk

Door Aart Dekker
 

PORKUNI, 21 augustus 2015 - Bovenstaande titel is voor meerdere interpretaties bevattelijk, en dat is ook precies de bedoeling; daar houd ik wel van... Dat schrijft Aart Dekker vanuit Estland waar hij een aantal dagen verblijft om de Orange Lions te volgen.
 

Eerst maar even de meest letterlijke. Ik ben een paar dagen in Estland, het is vrijdagmorgen, ik zit lekker buiten en het weer is werkelijk verrukkelijk! Zoals vaak het geval is in dit noordelijke land, niet ver van het midden van Europa. "Midden? Hoezo 'midden'? Estland is toch een uithoek in het verre Noordoosten van Europa?", hoor ik (euro-)kritische lezers nu verzuchten, waar heeft die gekke Dekker het nu weer over?

Nou, dat zit zo: het geografische middelpunt van het Europese continent ligt bij vlak Kaunas in Litouwen, en van dat punt is het - hemelsbreed - nog een slordige 400 à 500 kilometer naar Porkuni, het dorp waar mijn (oer-)oude coach en mede Oranje Basketball-fan Maarten van Gent inmiddels alweer jaren woont, en waar ik dus een paar dagen logeer.

Waar was ik gebleven? O ja; verrukkelijk weer dus weer. In Nederland zou je zeggen 'een prachtige nazomer dag': strakblauwe lucht, af en toe een zuchtje wind, een graadje of 25. En dat is hier dus volstrekt normaal in deze tijd van het jaar...

Ik ben hier natuurlijk ook om nog een stukje van de voorbereiding van het Nationale Mannen Basketballteam - Oranje Basketball - mee te pikken, en om Maarten weer eens even te zien, zijn moestuin te bewonderen. 'Moestuin? Geen moestuin meer te zien... '. Nog even vakantiegevoel dus.

En 'Oranje Basketball' dus. Ik kwam gisteren laat in de middag aan, daarna direct naar de prachtige Saku Suurhall, en daar was Nederland net begonnen aan de wedstrijd tegen de Filipijnen, een land waarvan coach Toon van Helfteren zondag bij de afsluitende persconferentie van het toernooi in Leiden zei ‘helemaal niets te weten’.

Dat bleek geen enkel bezwaar. De Orange Lions begonnen scherp, schoten direct al heel aardig, er werden regelmatig mooie aanvallen uitgespeeld en goed afgerond, en de verdediging sloot bij vlagen uitstekend, zeker als de agressiviteit en paar tandjes werd opgeschroefd. Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe gemakkelijker het er uit ging zien. Nu zegt dat niet alles, zoals Maarten van Gent zei: "Het zou zomaar kunnen dat de Filipijnse ploeg met een stevige jetlag op het veld stond." Het was in ieder geval niet zo dat de Filippino’s zich willoos naar de slachtbank lieten leiden. Zo rond de dertigste minuut probeerden ze er nog eens even flink de beuk in te gooien, maar Nederland was helemaal los en er was geen kruid tegen Oranje gewassen. Het einde van de wedstrijd kwam bij 89-62.

Voor een Oranje Basketballfan die al vele jaren 'droogstaat' wat betreft Nederlands Internationaal Basketballsucces - zoals ik - is een serie van vijf winstpartijen achter elkaar - vorige week woensdag was de eerste wedstrijd die ik kon bijwonen - en vooral de progressie die het Oranjespel maakt natuurlijk 'erg lekker' om te zien, verrukkelijk zelfs...

Tenslotte is het ook altijd weer zeer prettig om internationaal basketbal te beleven in een 'echt basketballand'. Het Toyota Four Nations-toernooi is goed georganiseerd, de zaal ademt basketbal, meerdere wedstrijden worden op TV uitgezonden - waarschijnlijk de reden dat de zaal niet stampend vol zat - en het publiek heeft er kijk op. Dit alles is ook altijd weer prettig...

De Filipijnse kijk op de wedstrijd: http://pba.inquirer.net/60179/gilas-pilipinas-falls-to-netherlands.
Het verslag op 'OranjeBasketball.com': http://www.oranjebasketball.com/nieuws/berichten/uitstekend-derde-kwart-basis-voor-zege-orange-lions/. En natuurlijk het verslag op deze site: http://www.basketballleague.nl/nieuws/1853.

De tweede wedstrijd van de avond werd uiteindelijk ook eenzijdig, dat kwam vooral omdat het 'schuttersteam' IJsland bar weinig raak schoot. Meer over die wedstrijd: http://www.basketballleague.nl/nieuws/1854 en http://www.oranjebasketball.com/nieuws/berichten/estland-moeiteloos-langs-ijsland/.

Ik ben benieuwd naar de volgende twee dagen!
 

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 16  15  30 
Landstede Basketbal Zwolle 19  15  30 
New Heroes Den Bosch 17  14  28 
Donar Groningen 17  13  26 

Dutch Windmills Dordrecht 17  10  20 
Den Helder Suns 18  11  14 
Aris Leeuwarden 19  14  10 
Feyenoord Rotterdam 18  14 

Apollo Amsterdam 18  15 
10  Basketball Academie Limburg 19  16 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken