do. 18-04 19:45
RDM
66

GRO
82
do. 18-04 20:00
LDN
83

DHE
61
za. 20-04 19:30
ZWO
88

LWD
87
za. 20-04 19:30
GRO
96

DHE
63
za. 20-04 20:00
LDN
89

DBO
59
do. 25-04 19:30
DHE vs
AMS
do. 25-04 19:30
GRO vs
LDN
do. 25-04 19:45
RDM vs
LIM
do. 25-04 20:00
DBO vs
ZWO
zo. 28-04 16:00
DHE vs
LIM
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Worthy de Jong uitgeroepen tot MVP

Worthy de Jong, hier in actie tegen SPM Shoeters, is uitgeroepen tot Most Valuable Player van de Dutch Basketball League.
   © Richard Koolen
 

Worthy de Jong uitgeroepen tot MVP

NOORDWIJKERHOUT, 12 april 2016 - Worthy de Jong is uitgeroepen tot de Most Valuable Player van de Dutch Basketball League in het seizoen 2015-2016. Landstede Basketbal valt ook flink in de prijzen met coach Herman van den Belt, rookie Freek Vos en Most Improved Player Grant Gibbs.

Coaches, aanvoerders en journalisten gaven Worthy de Jong 139 punten. De creatieve speler van Zorg en Zekerheid Leiden bleef daarmee Ross Bekkering (Donar Groningen) voor. Bekkering was in de jaarlijkse verkiezing goed voor 89 punten, terwijl Grant Gibbs van Landstede Basketbal Zwolle met 54 punten eindigde.
De Jong is de zesde speler van Leiden, die de eer te beurt valt tot Meest Waardevolle Speler van de competitie te worden uitgeroepen. De eretitel werd eerder toegekend aan de ‘Leidse’ spelers Arthur Collins (1978), Jerry Beck (1984), Toon van Helfteren (1986), Danny Gibson (2010) en Seamus Boxley (2012). De Jong is bovendien de tiende Nederlandse MVP in de historie.

De Jong gaat met 35 punten ook op herhaling in het All Star Team, net als de MVP van vorig seizoen, Lance Jeter van Donar Groningen met 26 punten. Op de forwardposities zijn Grant Gibbs (20 punten) en Tyson Hinz (12 punten) - beiden van Landstede Basketbal Zwolle – gekozen. De centerpositie in het All Star Team is met 33 punten voor Ross Bekkering van Donar Groningen.

Landstede Basketbal Zwolle valt dit jaar royaal in de prijzen bij de stemming voor de seizoenprijzen. De Zwollenaren leveren met Herman van den Belt voor de derde keer in de historie de Coach of the year. Van den Belt werd die eer ook gegund in 2002 en 2005. Hij volgt Ivica Skelin van Donar Groningen op, die de voorbije twee jaar tot Coach van het jaar werd uitgeroepen. Van den Belt kreeg in de verkiezing 140 punten, 13 punten meer dan rookie-coach Patrick Faydherbe van Apollo Amsterdam. Eddy Casteels van Zorg en Zekerheid Leiden eindigde op grote achterstand met 46 punten als derde.

Voor het eerst in de historie komt ook de Rookie of the year uit Zwolle, tevens een mooi bewijs van de effectiviteit van de Zwolse opleiding. Freek Vos werd als 15-jarige opgenomen in de Landstede basketbalschool en krijgt nu op 19-jarige leeftijd de prijs voor beste nieuwkomer in de DBL. Vos behaalde in alle categorieën verreweg de meeste punten: 175. Rens van Ravensteijn van BS Weert kreeg 88 punten en de nummer drie in de verkiezing, Tom Aarts van Aris Leeuwarden, 39. Het All Rookie Team wordt aangevuld met Siem Willems van Zorg en Zekerheid Leiden met 25 punten en Jaouad Darib van Landstede Basketbal Zwolle met 12 punten. De samenstelling van het All Rookie Team is – in tegenstelling tot het All Star Team en het All Defense Team – niet positie gebonden.

Vos werd in de verkiezing van de Most Valuable Player under 23 bijna ‘gedubbeld’ door de uiteindelijke winnaar, Maarten Bouwknecht van SPM Shoeters Den Bosch. Bouwknecht kreeg 152 punten, Vos 75 punten en nummer drie, Jan Driessen van Zorg en Zekerheid Leiden, 34 punten. Maarten Bouwknecht is de derde MVP onder 23 namens Den Bosch. De eerste twee keer dat de verkiezing werd gehouden, ging de prijs ook telkens naar Bosschenaren: Kees Akerboom in 2004 en Marcel Aarts in 2005. De prijs is een onderstreping van de keuze die SPM Shoeters dit seizoen heeft gemaakt voor het spelen met vrijwel uitsluitend Nederlandse spelers.

Als winnaar in het klassement van de Sixth Man of the year kozen de coaches, aanvoerders en journalisten voor Rogier Jansen van Zorg en Zekerheid Leiden. Jansen kreeg 87 punten; 12 meer dan Ewoud Kloos van Landstede Basketbal Zwolle. Arvin Slagter van SPM Shoeters Den Bosch finishte als derde met 51 punten. Jansen volgt als beste zesde man van de Dutch Basketball League Dylon Cormier op, die vorig seizoen nog voor Zorg en Zekerheid Leiden uitkwam.

Voor het eerst in de DBL-geschiedenis ging de prijs voor de Most Improved Player naar een Amerikaan. Grant Gibbs van Landstede Basketbal Zwolle greep met 115 punten een duidelijke overwinning in het klassement. De nummers twee en drie, Max van Schaik van Apollo Amsterdam met 55 punten en Nigel van Oostrum van Aris Leeuwarden met 34 punten, volgden op ruimte afstand.

Ook bij de verkiezing van de beste verdediger van de DBL was er weinig twijfel bij de stemmers. Mohamed Kherrazi werd voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Defensive Player of the year. Het puntentotaal van Kherrazi (121) was voor Steve McWhorter van Landstede Basketbal Zwolle (48 punten) en Jason Dourisseau van Donar Groningen (45 punten) bij lange na niet te overbruggen.

Het samenstellen van het All Defense Team leverde het meeste rekenwerk op. Drie spelers gingen op herhaling in het All Defense Team: Mohamed Kherrazi van Zorg en Zekerheid Leiden (32 punten), Worthy de Jong van Zorg en Zekerheid Leiden (24 punten) en Stefan Wessels van SPM Shoeters Den Bosch (16 punten). Op de guardpositie komt daar dit jaar Steve McWhorter van Landstede Basketbal Zwolle bij met 14 punten (de plek werd vorig jaar nog ingenomen door ‘Zwollenaar’ J.T. Tiller). De center in het All Defense Team is Ross Bekkering van Donar Groningen met 21 punten. Bekkering kreeg zowel stemmen op de forward- als op de centerpositie, maar bleef zowel op de centerpositie als in zijn puntentotaal Dejan Kravic van SPM Shoeters Den Bosch voor.

Last but zeker not least: wederom mag Antio Sinterniklaas de felicitaties in ontvangst nemen als beste scheidsrechter in de Dutch Basketball League. Sinterniklaas won de verkiezing voor de derde keer op rij. En opnieuw was zijn victorie onbedreigd. Met zijn 30 punten bood hij Joske Kuut (4 punten) geen schijn van kans. Drie scheidsrechters eindigden op 2 punten. Antio Sinterniklaas is nu in totaal zes keer tot scheidsrechter van het jaar gekozen. Hij komt dicht in de buurt van Ton Rolvink, die vorig jaar plotseling overleed. Rolvink is nog steeds de houder van het record met acht uitverkiezingen.

Alle prijswinnaars op een rijtje:
Most Valuable Player: Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden)
Most Valuable Player under 23: Maarten Bouwknecht (SPM Shoeters Den Bosch)
Coach of the year: Herman van den Belt (Landstede Basketbal Zwolle)
Rookie of the year: Freek Vos ( Landstede Basketbal Zwolle)
Most Improved Player: Grant Gibbs (Landstede Basketbal Zwolle)
Defensive Player of the year: Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden)
Sixth Man of the year: Rogier Jansen (Zorg en Zekerheid Leiden)
All Star Team: Lance Jeter (Donar Groningen), Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden), Grant Gibbs (Landstede Basketbal Zwolle), Tyson Hinz (Landstede Basketbal Zwolle), Ross Bekkering (Donar Groningen)
All Defense Team: Steve McWhorter (Landstede Basketbal Zwolle), Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden), Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden), Stefan Wessels (SPM Shoeters Den Bosch), Ross Bekkering (Donar Groningen)
All Rookie Team: Freek Vos (Landstede Basketbal Zwolle), Rens van Ravensteijn (BS Weert), Tom Aarts (Aris Leeuwarden), Siem Willems (Zorg en Zekerheid Leiden), Jaouad Darib (Landstede Basketbal Zwolle)
Referee of the year: Antio Sinterniklaas

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 32  29  58 
Landstede Basketbal Zwolle 32  28  56 
New Heroes Den Bosch 33  25  50 
Donar Groningen 32  21  11  42 

Den Helder Suns 32  10  22  20 
Apollo Amsterdam 32  10  22  20 
Aris Leeuwarden 33  24  18 
Feyenoord Rotterdam 32  25  14 

Basketball Academie Limburg 32  27  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken