do. 10-10 19:30
AMS
57

DBO
103
za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO vs
LWD
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

Publiek winnaar bij All*Star Gala

Joey Schelvis zoekt naar een opening in de 3x3 demonstratiewedstrijd.
   © Luka de Kruijf
 

Publiek winnaar bij All*Star Gala

Door Martin Hoekstra
 

LEIDEN, 19 februari 2017 – Het publiek is de grote winnaar geworden van het Ziggo Sport DBL All*Star Gala. Ruim 1700 belangstellenden genoten in de Leidse Vijf Meihal van diverse facetten van de basketbalsport. Show, dunks, driepunters, muziek, cheerleaders, het was er allemaal.

“Wie heeft er een pen voor mij?”, vroeg de jeugdige Alexander. Hij had het begin van het Gala gemist, maar wilde toch nog wel de nodige handtekeningen verzamelen. In het programmaboekje was daarvoor ook ruimte gemaakt. Uiteindelijk kreeg Alexander toch een pen te pakken en kon hij handtekeningen gaan hamsteren.

Om half drie begon het Ziggo Sport DBL All*Star Gala, met rook, een lichtshow en een eerste optreden van de Dunking Devils. In no time kregen de Slovenen de handen van de supporters op elkaar met krachtige dunks. Zelfs twee cheerleaders van Donar werden op de schouders genomen om de bal aan de dunkers te presenteren, die dan ook zonder moeite over de meisjes heen sprongen voor hun dunks.

Naast de Dunking Devils en de mascottes van de clubs en de Orange Lions, leverde het Legacy Dance Team, de cheerleaders van Donar, een goede bijdrage aan het evenement. Uiteindelijk bestaat de show toch ook uit dunks, verre driepunters, muziek en dans. En pizza's laten bezorgen en uitdelen op de tribune.

In het programma was ook ruimte gemaakt voor een 3x3 demo. Amsterdam mag in de zomermaanden het EK 3x3 basketbal organiseren en in 2019 ook het WK. Het Nederlands team, dat op het EK als derde eindigde, trad in Leiden aan tegen een selectie van spelers van de Orange Lions. Het 3x3-team, dat bestond uit Joey Schelvis, Jesper Jobse, Sjoerd van Vilsteren en Bas Rozendaal, nam het op tegen Maarten Bouwknecht, Stefan Mladenovic, Mohamed Kherrazi en Olaf Schaftenaar. Het ongetrainde gezelschap van de Orange Lions kon in het begin van de demonstratiewedstrijd nog wel aanhaken, maar kreeg uiteindelijk met 15-10 klop. Supporters die beweerden dat de bal kleiner was dan een normale wedstrijdbal, hadden gelijk. Maar het gewicht van de bal is wel gelijk.

Schieten basketballers beter dan korfballers? Of is het juist andersom? Voor het eerst op een All*Star Gala werd een korf op het veld geplaatst. De basketballers werden vertegenwoordigd door Arvin Slagter en Sean Cunningham. Namens de korfballers kwamen twee toppers van TOP/Quoratio het veld op: Mick Snel, meervoudig korfballer van het jaar en standaard een van de topscorers van de Korfbal League, en Mart Hortensius, winnaar van de schuttersbokaal bij TOP Quoratio. Nadat alle spelers hun schoten hadden genomen, zowel op een basket als een korf, bleek vooral Arvin Slagter verborgen korfbaltalenten te hebben. Hij scoorde twee keer op een korf, nadat Sean Cunningham dat ook al een keer had gedaan. Dat was voldoende voor de twee spelers van Donar om de twee korfballers van de landskampioen met 11-8 te verslaan.

In de rust van de DBL All*Star Game kreeg een toeschouwer de kans om een jaar lang in een KIA Rio te mogen rijden, waarbij Autohaag Zeeuw alle kosten voor haar rekening neemt, met uitzondering van benzine en boetes. De kandidaat slaagde er echter niet in om het Autohaag Zeeuw Half Court Shot te benutten. Ook de achterwaartse worp van de mascotte van de Orange Lions trof geen doel.

Marcel Verburg, voorzitter van het organiserende Zorg en Zekerheid Leiden en van de DBL, toonde zich na afloop een tevreden man. Liefst 1700 toeschouwers waren op het Gala afgekomen. “Natuurlijk gingen er nog wel wat dingetjes fout, maar daar heeft bijna niemand wat van gemerkt. De meeste mensen die vandaag aanwezig waren, hebben een prachtige dag gehad met veel facetten van de basketbalsport. Daar gaat het toch om.”

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het All*Star Gala ook komend seizoen weer in Leiden plaatsvindt. “We hebben vorig jaar het All*Star Gala georganiseerd, op voorwaarde dat we dat dan wel twee jaar in Leiden zouden doen, op onze eigen manier. Het is goed wanneer het Gala volgend jaar ergens anders wordt gehouden. Dan kunnen ook andere mensen kennismaken met deze spectaculaire sport.”

Verburg betreurde het wel dat nog niet iedereen meewerkt. Zo telde de Schelde Sports Dunk Contest slechts vier deelnemers, terwijl de DBL toch acht ploegen telt. Ook bij de Zorg en Zekerheid Skills Contest ontbrak een vooraf aangemelde deelnemer. Toch zag Verburg met genoegen dat de meeste teams compleet op kwamen dagen voor de handtekeningen- en fotosessies met fans. Iets waar overigens gretig gebruik van werd gemaakt door veelal jeugdige fans. Hoewel Anjo Mekel, assistent-coach van Donar en vandaag de DBL All*Stars na afloop poseerde met een wat oudere fan die graag een selfie met Mekel wilde.

“Vorig jaar hebben we veel druk moeten uitoefenen om spelers en coaches hierheen te krijgen”, herinnert Verburg zich. “Dat ging dit jaar stukken beter. Maar we moeten ons met z’n allen wel realiseren dat de DBL alleen kan groeien als we allemaal meedoen.”

Foto's

Stand

Team Pnt 
Heroes Den Bosch
Landstede Hammers Zwolle
Zorg en Zekerheid Leiden
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Donar Groningen
Basketbal Academie Limburg
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: