za. 22-09 14:00
AMS
70

LWD
71
za. 22-09 18:00
GIE
0

ZWO
0
za. 22-09 19:00
LDN
70

RDM
57
za. 22-09 19:30
DHE
0

LIM
0
za. 22-09 20:00
GRO
0

SIG
0
zo. 23-09 16:00
DBO vs
LDN
wo. 26-09 20:00
LDN vs
DBO
za. 29-09 20:00
LDN vs
LUN
zo. 30-09 16:00
RDM vs
LWD
zo. 30-09 16:30
ZWO vs
DBO
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Het echte werk gaat weer beginnen


Het echte werk gaat weer beginnen

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 6 oktober 2017 – Ofschoon Landstede Basketbal de SuperCup ten koste van Donar veroverde, blijven de Groningers toch titelkandidaat nummer één. De concurrentie komt van Landstede Basketbal, New Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden.

Het reguliere seizoen van de Dutch Basketball League gaat morgen weer van start. Met twee wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen. Allereerst is er een nieuwkomer in Den Helder Suns. Daarnaast is de licentie van BSW Weert overgedragen aan Basketball Academie Limburg. Derhalve telt de Dutch Basketball League dit seizoen negen ploegen. En als de initiatieven die momenteel elders in den lande worden ontplooid succesvol worden, dan is het niet ondenkbaar dat er na dit seizoen weer nieuwe ploegen aansluiten. Maar dit terzijde.

Eén ploeg komt dit weekend nog niet in actie. New Heroes Den Bosch is deze ronde vrij en beginnen pas dinsdag in Weert aan het nieuwe seizoen. Daarmee krijgt coach Silvano Poropat nog wat extra tijd om de inmiddels speelgerechtigde spelverdeler Anthony Marshall klaar te stomen voor de competitie.

Zaterdag 7 oktober

Zorg en Zekerheid Leiden – Donar Groningen

In de Leidse Vijf Meihal vindt een van de eerste toppers van het seizoen plaats. Een wedstrijd tussen twee ploegen die iets recht willen zetten. Donar zal zich willen revancheren voor de nederlaag tegen Landstede Basketbal in de SuperCup, Zorg en Zekerheid Leiden is op zoek naar eerherstel na de zes nederlagen die de Leidse formatie afgelopen seizoen tegen Donar moest slikken. Zeker de verliespartijen in Groningen vielen erg hoog uit, in Leiden waren de marges geringer.

Bij beide ploegen is natuurlijk wel het een en ander veranderd. Zo moet Donar naast drie nieuwe Amerikanen ook nog Thomas Koenis en Aron Royé inpassen. Ook Zorg en Zekerheid Leiden kent een aantal nieuwelingen (Sergio de Randamie, Clayton Vette, Carrington Love) en de terugkeer van Worthy de Jong, twee seizoenen terug nog de MVP van het reguliere seizoen van de Dutch Basketball League.
Waar Donar al zeven serieuze wedstrijden achter de rug heeft, daar heeft Zorg en Zekerheid Leiden louter oefenwedstrijden gespeeld. Dit hoeft niet per definitie een belemmering te zijn, wat Landstede Basketbal donderdagavond al aantoonde. Zeven duels in een korte periode gaan je niet in de koude kleren zitten.

Donar zal het zaterdagavond ook zonder de geblesseerde Arvin Slagter (zes tot acht weken uitgeschakeld met een enkelblessure) moeten doen. Bij Zorg en Zekerheid Leiden is het meespelen van Mohamed Kherrazi nog niet zeker.

Wie niet naar de Vijf Meihal komt, kan het duel via livestream volgen.

Forward Lease Rotterdam – Apollo Amsterdam

De strijd tussen 010 en 0201 eindigde vorig seizoen in het voordeel van Forward Lease Rotterdam, dat zich keurig als vijfde nestelde tussen de top-4 en de onderste drie ploegen. In de voorbereiding kwamen beide ploegen elkaar al wel een keer tegen. In Meppel werd het een maand geleden 75-64 voor Apollo Amsterdam. Daarbij moet wel worden aangetekend dat beide ploegen verre van compleet waren.

De Rotterdammers doen het dit seizoen met twee Amerikanen die er wisselend lustig op los scoren. Trevor Setty deed dat tegen Zorg en Zekerheid Leiden, Chris Commons tegen Kangoeroes Basket Willebroek. Daarnaast beschikken de Rotterdammers over de Belgische jeugdinternational Ordane Kanda. Deze spelverdeler gebruikt zijn fysiek vermogen vooral voor drives naar de basket. Jeroen de Baat keerde terug uit de Verenigde Staten. Kasper Averink kwam over vanuit Limburg om de ploeg van de na dit seizoen stoppende coach Armand Salomon te helpen op de positie van spelverdeler. Daar bleken de Rotterdammers, zeker na het vertrek van La’Shard Anderson, afgelopen seizoen kwetsbaar.

Apollo Amsterdam had zijn ploeg ook pas in een laat stadium compleet. Sergio de Randamie, Hicham Kherrazi, Gian Slagter en Aron Royé verdwenen van het toneel. Daar tegenover stond de terugkeer van Berend Weijs, een van de beste shotblockers van de afgelopen jaren. Verdere versterking kwam vanuit Weert in de personen van Rens van Ravensteijn en Akeel Eduardo. Daarnaast stapte de Syrische international Michael Madanly van Landslake Lions over naar Apollo. Madanly is iemand die makkelijk kan scoren. Voeg daarbij Max van Schaik, Jesse Markusse en Dimeo van der Horst en je weet dat je niet zomaar wint van de vechtmachine die Patrick Faijdherbe weer van Apollo wil maken.

Ook van dit duel is er een livestream.

Zondag 8 oktober

Landstede Basketbal – Den Helder Suns

De kersverse winnaar van de SuperCup neemt het in eigen huis op tegen de debutant in de eredivisie, oftewel Landstede Basketbal tegen Den Helder Suns. Afgelopen weekend ontmoetten beide ploegen elkaar ook al in Den Helder tijdens het openingstoernooi. In een wedstrijd van 2x10 minuten bleek Landstede Basketbal met 31-38 net even sterker dan Den Helder Suns.

Net als de afgelopen seizoenen is na donderdagavond al duidelijk dat er ook dit seizoen weer rekening gehouden moet worden met de formatie van coach Herman van den Belt. Van de vier nieuwe Amerikanen maakten Noah Dahlman en Jordan Gregory een goede indruk in de wedstrijd tegen Donar. Olaf Schaftenaar had zijn vizier eveneens op scherp staan. Daarnaast beschikt Landstede Basketbal over de makkelijk passende Nigel van Oostrum en de altijd hard werkende Ralf de Pagter. Franko House kwam donderdagavond nog nauwelijks in het spel voor, maar de fysiek sterke Amerikaan werd geplaagd door foutenlast. Mike Schilder is er overigens voorlopig nog niet bij.

Den Helder Suns doet het als nieuwkomer in de eredivisie met twee Amerikanen (Lavonte Dority en Quinterian McConico) en de Luxemburgse international Alex Laurent. De op het oude nest teruggekeerde Tjoe de Paula is een vaak onderschatte speler, die vanwege zijn lichaamsbeheersing en linkerhandje lastig te verdedigen is. Naast de makkelijk scorende Dority moeten de punten in de ploeg van Peter van Noord ook van De Paula komen. Met Dyon Halman en Tom Koopman voor de posities onder de borden zijn de eerste zes spelers van de Suns wel duidelijk. Wil Den Helder mee kunnen komen in de meeste wedstrijden, dan zal veel weerwerk van deze zes spelers moeten komen. In de voorbereiding bleek al dat de Suns kwetsbaar zijn wanneer er (te) snel naar de bank moet worden gegaan. Daar zitten vooral veel jonge spelers, die dit seizoen wel de kans krijgen om niet alleen te wennen aan topbasketbal maar ook om minuten te maken en zodoende te groeien als speler. Er zit in Den Helder geen druk op de ketel. Dit is vooral een seizoen van gewenning.

Klik hier voor de livestream van dit duel.

Basketball Academie Limburg – Aris Leeuwarden

Dezelfde sporthal, veel van dezelfde spelers, dezelfde coach, maar toch een nieuwe formatie in de Dutch Basketball League. Basketball Academie Limburg nam de licentie van BSW Weert over en wil een ploeg voor de lange termijn zijn. Veel jeugdige talenten stapten over naar de academie en staan te trappelen om hun kunsten op het hoogste niveau te vertonen. Denk aan Nino Gorissen (Landslake Lions), het trio Bosschenaren in Irfan Ramovic, Wietze Nossek en Yarick Brussen, Sam van Dijk van Forward Lease Rotterdam en de van Uball overgekomen jeugdinternational Jacco Fritz.

De formatie van Radenko Varagic, die voor vijf jaar tekende, maakte het in oefenwedstrijden Zorg en Zekerheid Leiden en Forward Lease Rotterdam lastig. Daarbij moet wel worden aangetekend dat beide tegenstanders niet compleet aantraden. Het is vooralsnog lastig om de ware kracht van de ploeg in te schatten. Varagic kennende zal er in elk geval zeer fanatiek gespeeld gaan worden.

Aris Leeuwarden speelde zeven oefenwedstrijden en dat leverde eveneens zeven nederlagen op. Maar dat was wel twee keer tegen Zorg en Zekerheid Leiden, terwijl Donar en de Belgische ploegen Leuven Bears en Okapi Aalstar nu ook niet bepaald zwakke tegenstanders zijn om tegen te oefenen. Wat wel snel duidelijk werd, was dat de Friese formatie over teveel forwards en te weinig guards beschikte. Dit betekende een snel einde van Earl Brown en een late komst van de Litouwse guard Deividas Kumelis. In de voorbereiding lieten Emile Blackman en Niels Bunschoten (een van de kandidaten voor Rookie of the Year) goede dingen zien. Nate Kratch is een stille, sobere speler. Meshack Lufile speelde vorig seizoen ook al voor de Friezen en wil betere cijfers neer gaan zetten. Stefan Mladenovic is de andere spelverdeler die al tien seizoenen op het hoogste niveau acteert. Valentijn Lietmeijer is op het oude best teruggekeerd. Met dit gezelschap, onder wie ook de Australische Nederlander Nathaniel Musters, wil coach Tony van den Bosch een gooi doen naar de play-offs.

Voor het bijwonen van deze wedstrijd in Sporthal Boshoven wordt geen toegang geheven!

Stand

Team G W L Pnt 
Donar Groningen 0 0 0
Landstede Basketbal Zwolle 0 0 0

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball 0 0 0
New Heroes Basketball Den Bosch 0 0 0
Feyenoord Basketbal Rotterdam 0 0 0
Aris Leeuwarden 0 0 0

Apollo Amsterdam 0 0 0
Den Helder Suns 0 0 0
Basketball Academie Limburg 0 0 0
10  Dutch Windmills Dordrecht 0 0 0

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken