za. 13-10 19:30
GRO
80

DBO
75
za. 13-10 19:30
DHE
67

ZWO
80
za. 13-10 19:45
RDM
60

DOR
77
za. 13-10 20:00
LWD
77

AMS
65
zo. 14-10 16:00
LIM
65

LDN
82
wo. 17-10 19:30
SAK vs
LDN
wo. 17-10 19:30
GRO vs
IST
wo. 17-10 20:00
DBO vs
PAR
za. 20-10 20:00
AMS vs
DBO
za. 20-10 20:00
LDN vs
RDM
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Een fris begin vol uitdagingen


Een fris begin vol uitdagingen

Door Menno Schraven
 

DELFT, 5 januari - Dit weekeinde hervatten acht van de negen teams de competitie. Alleen Forward Lease Rotterdam is nog vrij. De klassering van voor de kerst, op iets meer dan een derde van de competitie, zou zo maar exact de eindrangschikking van het seizoen kunnen worden.

Voor alle teams, uitgezonderd koploper Zorg en Zekerheid Leiden, ligt er de uitdaging om de komende maanden minimaal een plaats te stijgen op de ranglijst.

Zaterdag 6 januari

BAL (3-9) – Donar (10-2)

Basketball Academie Limburg boekte in de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen evenveel winstpartijen als Apollo, al had het daar één wedstrijd meer voor nodig. Daardoor staat het team voorlopig op de achtste plek. Het bereiken van de play-offs is geen doelstelling in Weert, al gaat het die uitdaging niet uit de weg. Het tweede team van BAL kwam donderdagavond al in actie voor de beker en een aantal spelers treft ook Donar, dus er is al sprake van enig wedstrijdritme. Normaal gesproken zijn de Groningers veel te sterk voor BAL, maar het is wel een mooi meetmoment voor de jonge groep van coach Radenko Varagic om te zien of de ontwikkeling niet stokt. Opvallend is de groei van Delftenaar Sam van Dijk die vorig jaar bij Rotterdam ook al geregeld minuten maakte, maar in Weert dikwijls het langst van alle spelers op het veld staat. Guard Van Dijk is goed voor gemiddeld bijna dertig speelminuten per wedstrijd, waarin hij gemiddeld 8.7 punten scoort en bijna 2.5 steal per wedstrijd pakte (derde van alle spelers in de DBL).

Donar verlengde kort geleden het contract met veteraan guard Teddy Gipson tot het einde van het seizoen en nam vrijwel tegelijkertijd afscheid van een andere guard Aron Royé, die in Groningen zat te verpieteren op de bank. Woensdag speelt Donar de belangrijke Europese thuiswedstrijd tegen het Cypriotische Keravnos en dus zal het krachten willen sparen tegen BAL. Daar ligt gelijk ook het gevaar, want BAL is een ploeg die blijft knokken voor een resultaat. Als Donar niet snel afstand neemt van BAL, zal het onnodig veel energie verspelen. Iets waar coach Erik Braal ongetwijfeld voor wil waken.

Den Helder Suns (1-11) – Apollo Amsterdam (3-8)

Jeugdige spelers een kans geven is niet alleen de insteek van BAL, maar ook van Den Helder Suns. Slechts één keer winst was er tot dusver, maar dat was er wel één die telt, namelijk een overwinning op Landstede. Positief in het Helderse is de opkomst van het vele publiek en de kwaliteit van de basketbalvloer, volgens coach Peter van Noord zelfs de beste vloer van alle teams in Nederland. Voor het nieuwe kalenderjaar 2018 ligt er de wens om de kwaliteit van de sporthal qua diverse ruimtes nog verder te verbeteren. De teambezetting met zeven vaste contractspelers blijft nog wat aan de krappe kant, maar als club zitten de Suns in de lift. Winst op Apollo zou een mooi begin van 2018 zijn.

In Amsterdam heerst er lichte teleurstelling over de prestaties in dit seizoen tot dusver, maar het vervolg van de competitie biedt absoluut ruimte voor verbetering. Zeker als wellicht guard Aron Royé, vorig jaar een van de sterkhouders, terugkeert in de hoofdstad. Talent is er voldoende, maar dat ontbeert nog ervaring, of jeugdige spelers zoeken hun heil in het beloofde basketballand de VS. Apollo moet in staat zijn om in Den Helder te winnen, maar de ploeg scoort gemiddeld ‘slechts’ 73.1 punten per wedstrijd en daar valt nog winst te behalen.

Aris Leeuwarden (5-8) – New Heroes Basketball Den Bosch (8-3)

Aris staat op een voorlopige zesde stek en moet zowel naar boven als beneden op de ranglijst blijven kijken. De play-offs halen is het doel, zo niet een absolute must om ook in de toekomst een rol van betekenis te kunnen blijven spelen in het Nederlandse basketbal, bijvoorbeeld door interessant te blijven voor sponsors. Door de komst van Jeroen van der List (tussentijds overgestapt van BAL) heeft Aris meer lengte en scorend vermogen gekregen. Daarnaast is Emile Blackman met bijna 18 punten gemiddeld belangrijk voor de Friezen. Den Bosch is doorgaans een maatje te groot voor Aris, maar wellicht is het in staat om voor een verrassing te zorgen.

New Heroes staat op een voorlopige derde plaats en wil dit seizoen de basis leggen om de komende jaren de beste club van Nederland te worden. Thuis werd eerder dit seizoen eenvoudig met 88-47 afgerekend met Aris. Zo gemakkelijk zal het nu waarschijnlijk niet gaan, maar voor minder dan de overwinning reist de ploeg uit Den Bosch niet af naar Friesland. Als de selectie de komende maanden gevrijwaard blijft van stevige blessures, kan Den Bosch een uitdager van formaat worden voor Zorg en Zekerheid Leiden, Donar en Landstede in de strijd om de titel.

Zondag 7 januari

Landstede Basketbal (7-5) – Zorg en Zekerheid Leiden (10-1)

Een ongekend hoog aantal van vijf wedstrijden verloor Landstede dit seizoen al, voor een belangrijk deel te verklaren door blessures. Van Donar, New Heroes Basketball en Zorg en Zekerheid Leiden mag de ploeg uit Zwolle verliezen. Van Forward Lease Rotterdam en Den Helder Suns eigenlijk niet, maar dat gebeurde dus wel. Overigens is de ploeg van Herman van den Belt in het eigen Landstede Sportcentrum nog ongeslagen en die status zal het ook tegen Leiden graag willen behouden. Daarnaast zal de ploeg graag revanche nemen voor de 74-64 nederlaag in Leiden eerder dit seizoen (eind oktober). Het doel in Zwolle is kampioen worden. Of dat met deze selectie gezien de kracht van tegenstanders ook lukt, is de vraag. De wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden is daarom een mooie indicatie van het eigen vermogen.

Zorg en Zekerheid Leiden speelt in januari maar één thuiswedstrijd en mag deze maand onder meer op bezoek in Zwolle en Den Bosch. De uitslagen van deze wedstrijden bepalen mede of de Leidse formatie de koppositie voorlopig kan handhaven. Coach Paul Vervaeck heeft een uitstekende starting five, maar de Leidse bank is allesbehalve diep, helemaal als er blessures in het team komen. Een nieuwe big guy zou Zorg en Zekerheid Leiden kunnen helpen aan een titel, maar of daar tijdig geld voor vrijkomt, is nog maar de vraag. Afgaande op de resultaten voor januari is Leiden favoriet, maar gezien het thuisvoordeel van Landstede heeft die ploeg minstens evenveel kans.

Stand

Team Pnt 
Donar Groningen
Landstede Basketbal Zwolle
New Heroes Den Bosch
Aris Leeuwarden

Zorg en Zekerheid Leiden
Apollo Amsterdam
Dutch Windmills Dordrecht
Den Helder Suns

Basketball Academie Limburg
10  Feyenoord Rotterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken