za. 13-10 19:30
GRO
80

DBO
75
za. 13-10 19:30
DHE
67

ZWO
80
za. 13-10 19:45
RDM
60

DOR
77
za. 13-10 20:00
LWD
77

AMS
65
zo. 14-10 16:00
LIM
65

LDN
82
wo. 17-10 19:30
SAK vs
LDN
wo. 17-10 19:30
GRO vs
IST
wo. 17-10 20:00
DBO vs
PAR
za. 20-10 20:00
AMS vs
DBO
za. 20-10 20:00
LDN vs
RDM
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Wie bedreigt de top-4?


Wie bedreigt de top-4?

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 12 januari 20178 – Vier wedstrijden, allemaal op zaterdag, waarin de top-4 belaagd wordt door lager geklasseerde ploegen. Op het eerste gezicht lijken er geen verrassingen in aantocht, tenzij het vernieuwde Forward Lease voor een stunt gaat.

Apollo Amsterdam (3-9) – Landstede Basketbal (8-5)

Het bekertreffen heeft Apollo Amsterdam geen goed gedaan. De hoofdstedelingen werden door New Heroes Den Bosch aardig weggespeeld. In de DBL heeft de ploeg van Patrick Faijdherbe inmiddels acht nederlagen op rij geleden en de kans is groot dat die streak zaterdagmiddag met één wedstrijd wordt verlengd. Maar er was toch ook goed nieuws voor de Amsterdammers, namelijk de terugkeer van Aron Royé. De spelmaker sluit maandag aan bij de groep en zal zijn debuut maken tegen Aris Leeuwarden, een wedstrijd die Apollo Amsterdam wel moet winnen om nog aanspraak op de play-offs te kunnen maken. Maar eerst staat Landstede Basketbal nog op het programma. Wellicht dat de aanstaande terugkeer van Royé nu al een positieve invloed op andere spelers zal hebben.

Landstede Basketbal liet afgelopen zondag zien dat de nederlagen tegen Forward Lease Rotterdam en Den Helder Suns negatieve uitschieters waren. Zorg en Zekerheid Leiden leek aanvankelijk te gaan winnen, maar de Zwollenaren speelden een ijzersterk derde kwart, waarin de Leidse ploeg op vijf punten werd gehouden. Het was ook voor het eerst dat Herman van den Belt over al zijn spelers kon beschikken. Die luxe moet zich in Amsterdam opnieuw vertalen in een winstwedstrijd voor de Zwolse formatie, maar er moet wel bij vermeld worden dat Landstede Basketbal in uitwedstrijden tot nu toe op een lager niveau heeft geacteerd dan in eigen huis.

Donar (11-2) – Den Helder Suns (2-11)

Donar trakteerde de basketballiefhebber afgelopen woensdag op een memorabele show. Het toch niet misselijke Keravnos kreeg een gigantisch pak slaag van de ontketende Groningse formatie: 109-69. Met het oog op de naderende uitwedstrijd tegen Belfius Mons-Hainaut bestaat de kans dat coach Erik Braal sommige spelers wat extra rust gunt. Gezien de breedte van de selectie – Braal kan makkelijk negen spelers inzetten – moet de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Den Helder Suns eigenlijk geen problemen opleveren. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat Braal ook zijn jeugdige spelers die op de hoek van de bank zitten wat speeltijd gaat gunnen.

Den Helder Suns is het jaar 2018 goed begonnen. Voor de beker werd het zwaar versterkte tweede team van Basketball Academie Limburg verslagen. Amper twee dagen later werd de tweede zege in de Dutch Basketball League geboekt door Apollo Amsterdam in het vierde kwart terug te wijzen. Voor Tjoe de Paula is het zaterdag een bijzondere avond. De shooting guard kwam namelijk anderhalf seizoen uit voor Donar. Aan het eind van afgelopen seizoen koos De Paula voor een terugkeer naar Den Helder. Quinterian McConico en Alex Laurent verkeerden afgelopen zaterdag in blakende vorm, het is de vraag of zij in MartiniPlaza wederom kunnen excelleren.

Zorg en Zekerheid Leiden (10-2) – Aris Leeuwarden (5-9)

Twee ploegen die afgelopen speelronde niet bepaald in een goede vorm verkeerden. Aris Leeuwarden kreeg een fiks pak slaag van New Heroes Den Bosch (48-99), terwijl Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle de koppositie kwijt raakte door met 69-65 te verliezen van Landstede Basketbal. Twee ploegen dus die de wrange nasmaak van hun laatste optreden maar wat graag willen wegspoelen.

Historisch gezien moet een zege van Zorg en Zekerheid Leiden in het vat zitten. De laatste thuisnederlaag tegen de Friezen is meer dan acht jaar geleden. Op 14 november 2009 mocht Aris met een 96-99 zege op zak de terugreis naar Leeuwarden aanvaarden. Sindsdien bleef Zorg en Zekerheid Leiden negentien wedstrijden op rij in eigen huis ongeslagen. Oefenwedstrijden zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

Eerder dit seizoen kroop Zorg en Zekerheid Leiden in Friesland door het oog van de naald. Met veel moeite werd een 64-66 zege behaald. Matig verdedigend werk van de Leidse formatie zorgde ervoor dat enkele spelers van Aris Leeuwarden (Nate Kratch, Stefan Mladenovic, Emile Blackman) hot raakten en niet meer konden missen. Een euvel wat Zorg en Zekerheid Leiden in uitwedstrijden tegen de zogenaamde zwakke broeders al vaker parten speelde.

De ruime nederlaag van Aris Leeuwarden tegen New Heroes Den Bosch staat niet geheel los van de afwezigheid van de geblesseerden Valentijn Lietmeijer en Stefan Mladenovic. Daarnaast liep Emile Blackman al voor rust tegen een tweede onsportieve fout op en moest hij de kleedkamer gaan opzoeken. Als Tony van den Bosch, die vandaag tegenover zijn Belgische collega Paul Vervaeck staat, over een complete, fitte selectie kan beschikken, dan zou Aris Leeuwarden in staat moeten zijn om lang in de wedstrijd te kunnen blijven.

Forward Lease Rotterdam (6-6) – New Heroes Den Bosch (9-3)

Forward Lease Rotterdam is voor New Heroes Den Bosch doorgaans geen gemakkelijke tegenstander. Vorig seizoen maakten de Rotterdammers het de huidige nummer drie van de competitie geregeld erg lastig. Ook het eerste duel van dit seizoen ging voor New Heroes Den Bosch niet van een leien dakje. Vlak na rust was het 40-26 voor de formatie van Silvano Poropat en leek er geen vuiltje aan de lucht. Het was eerder de vraag hoe groot het verschil aan de eindstreep zou zijn. Hoe anders zou het lopen. In het laatste kwart kwamen de Rotterdammers tot twee keer toe terug tot drie punten. Uiteindelijk bleven de punten wel in Den Bosch: 74-68.

Het blessurespook heeft Den Bosch nog zeker niet verlaten. Stefan Wessels zal vanwege een liesblessure dit duel in Rotterdam aan zich voorbij moeten laten gaan. Ook Kevin Bleeker is er niet bij. Hij liep in het bekerduel tegen Apollo Amsterdam een blessure aan zijn kuit op. De Bossche center is drie tot vijf weken uitgeschakeld.

Tot welke daden Forward Lease Rotterdam zaterdag in staat is, is de vraag. De Rotterdammers hebben om diverse redenen afscheid genomen van Chris Commons, Jeroen de Baat en Kasper Averink. Daar tegenover staat de komst van Micheal Madanly, die in december overstapte van Apollo Amsterdam. De Syrische international is inmiddels al gewend in Rotterdam. Vorige week werden twee nieuwe buitenlandse krachten aangetrokken. Joey Puddister is min of meer de vervanger van de geblesseerde en inmiddels geopereerde Averink. Marcel Donte Boys is de vervanger van Commons. De 2.07 meter lange Amerikaan moet de Rotterdammers meer kracht onder de borden geven. Wat deze veranderingen voor effect hebben op de formatie van Armand Salomon, die nu met vijf buitenlandse krachten te maken heeft, zal zaterdag blijken.

 

 

Stand

Team Pnt 
Donar Groningen
Landstede Basketbal Zwolle
New Heroes Den Bosch
Aris Leeuwarden

Zorg en Zekerheid Leiden
Apollo Amsterdam
Dutch Windmills Dordrecht
Den Helder Suns

Basketball Academie Limburg
10  Feyenoord Rotterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken