za. 26-05 19:30
GRO
80

LDN
69
di. 29-05 19:30
LDN
66

GRO
73
vr. 22-06 19:30
BEL
60

ORA
66
do. 28-06 20:00
ORA
77

ROE
52
zo. 01-07 18:00
ORA
81

ITA
66
vr. 14-09 20:00
ORA vs
HON
ma. 17-09 0:00
LIT vs
ORA
do. 20-09 0:00
SIG vs
GRO
za. 22-09 20:00
GRO vs
SIG
wo. 03-10 19:00
KAP vs
LDN
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Wie maakt een slippertje?


Wie maakt een slippertje?

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 7 maart 2018 – Een volle midweekse speelronde in de Dutch Basketball League en meteen de eerste keer sinds de interlandbreak dat Aris Leeuwarden in actie komt. Winnen de ploegen uit de top-4 hun wedstrijden morgenavond of wordt er ergens een slippertje gemaakt?

Het is lastig te voorspellen waar de meeste spanning te beleven valt. Donar versus Forward Lease is op papier de topper van deze ronde. Zorg en Zekerheid Leiden heeft het vaak lastig in Leeuwarden. En wat kan Apollo in Zwolle presteren?

Donar (17-2) – Forward Lease Rotterdam (13-8)

Donar kan terugzien op een fantastische wedstrijd voor de FIBA Europe Cup. Cluj-Napoca kreeg in MartiniPlaza vrijwel geen kans en werd met een 103-76 nederlaag terug naar huis gestuurd. Veel tijd om na te genieten is er voor de Groningers niet, want donderdag komt Forward Lease Rotterdam op bezoek en zaterdag is Donar te gast in Leiden.

Het toch al drukke programma van de Groningse formatie neemt nog flink toe wanneer Donar daadwerkelijk de kwartfinale bereikt. Dan ligt het voor de hand dat de twee competitieduels tegen New Heroes Den Bosch opnieuw verplaatst moeten worden. Een voordeel hebben de Groningers wel: de selectie is namelijk behoorlijk diep. Er bestaat een kans, zoals vorige week in Amsterdam, dat een speler rust wordt gegund. Het ligt niet voor de hand dat dit donderdag of zaterdag gebeurt.

Forward Lease Rotterdam zit Landstede Basketbal op de hielen. De Rotterdammers hebben acht van de laatste tien wedstrijden in winst omgezet. De slechte start van het seizoen is compleet vergeten. Wil Forward Lease Rotterdam de stap naar de top-4 maken, dan moet er tegen Donar toch wat weerstand geboden worden. Immers, als een ploeg veel wint, nemen de verwachtingen toe. Aan coach Armand Salomon om te bewijzen dat zijn ploeg er klaar voor is om de volgende stap te zetten.

Landstede Basketbal (13-7) – Apollo Amsterdam (6-15)

“We kijken alleen naar boven”, liet coach Herman van den Belt afgelopen zaterdag in Leiden weten. Zijn ploeg Landstede Basketbal had net afgerekend met Zorg en Zekerheid Leiden. Dat Forward Lease Rotterdam de Zwolse formatie op de hielen zit, interesseert hem eigenlijk niet. “We spelen nog uit en thuis tegen New Heroes en we krijgen Zorg en Zekerheid Leiden nog in Zwolle. We hebben alles nog in eigen hand.” Daarmee wil Van den Belt duidelijk maken dat hij met zijn ploeg zijn zinnen heeft gezet op de tweede plaats; een klassering die een vrije eerste ronde in de play-offs en thuisvoordeel in de halve finales oplevert. Hoe belangrijk dat is, bleek vorig seizoen wel in de serie tegen Zorg en Zekerheid Leiden. In de beslissende zevende wedstrijd speelde Landstede thuis tegen de ploeg uit Leiden en wist die pot eenvoudig te winnen.

Landstede Basketbal heeft gedurende het seizoen wel met wat blessures te kampen gehad. Mike Schilder kon pas laat aan het seizoen beginnen, Noah Dahlman brak zijn neus enkele keren en Olaf Schaftenaar lag er in februari uit met een enkelblessure. Nu de ploeg compleet is, draait de motor op volle toeren. Er zit duidelijk nog groei in de ploeg.

Een ploeg die ook aan het groeien is, is Apollo Amsterdam. Na een lange reeks nederlagen, keerde het tij toen Aron Royé van Donar terugkeerde naar Amsterdam. Royé is de motor van Apollo Amsterdam. Zijn ervaring was precies wat de ploeg van Patrick Faijdherbe nodig had. Royé laat zijn medespelers namelijk beter spelen. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het spel van Dimeo van der Horst, Akeel Eduardo en Max van Schaik. Ook Berend Weijs profiteerde van de passjes van Royé, maar was er tegen Donar vanwege zakelijke beslommeringen niet bij. Ook morgen zal Weijs er nog niet bij zijn. Daartegenover is er ook goed nieuws, want Mack Bruining kan weer meespelen. De terugkeer van Bruining stelt Royé in staat om af en toe ook wat rust te pakken.

Aris Leeuwarden (5-15) – Zorg en Zekerheid Leiden (15-5)

In de afgelopen periode speelde Aris Leeuwarden twee oefenwedstrijden. Zowel Red Giants (Meppel) als BV Groningen werd verslagen. Het gaf coach Tony van den Bosch ook de gelegenheid om de nieuwe aanwinst David Michaels in te passen. De 2.01 meter lange Amerikaan speelde in het seizoen 2012/2013 ook al voor Aris Leeuwarden. Hij komt regelrecht uit de Zuid-Koreaanse competitie naar Nederland. Michaels speelt op amateurbasis, maar aanwezigen bij de laatste oefenwedstrijd in Groningen geven aan dat Michaels fit is en voor Aris Leeuwarden een versterking betekent. Bovendien is Valentijn Lietmeijer ook weer speelklaar. Vraagteken na de oefenwedstrijden was alleen nog Stefan Mladenovic die beide duels aan zich voorbij moest laten gaan.

Zorg en Zekerheid Leiden had het in het eerste duel tegen de Friezen – 4 november 2017 – niet makkelijk. De Leidse ploeg zag Stefan Mladenovic de laatste driepunter missen, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden het duel met 64-66 wist te winnen. In de return in Leiden doet de eindstand van 77-55 vermoeden dat het een ‘makkie’ was voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar dat was zeker niet het geval. Tot ver in het derde kwart was er nauwelijks verschil tussen beide ploegen (48-46). In het laatste deel van het derde kwart en het slotkwart sloeg de Leidse ploeg alsnog toe.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat natuurlijk vol zelfvertrouwen richting Leeuwarden. Daar heeft het resultaat van de wedstrijd van dinsdag tegen New Heroes Den Bosch (80-60) en dan vooral het spel in het vierde kwart natuurlijk alles mee te maken. De Leidse ploeg speelde met energie, in een hoog tempo en als team.

New Heroes Den Bosch (15-4) – Den Helder Suns (4-17)

Silvano Poropat heeft één dag na zijn uitbarsting het boetekleed aangetrokken. “Dit is me nog nooit overkomen”, gaf de Kroatische coach te kennen. “Ik zal er ook alles aan doen om het nooit meer te laten gebeuren.” In elk geval zit Poropat tegen Den Helder Suns nog gewoon op de bank als coach. Er is wel een strafzaak aanhangig gemaakt, maar het is maar net wanneer die zaak door de Tucht- en Geschillen Commissie wordt behandeld. Dat zou komende zaterdag kunnen gebeuren, maar er is niet elke week een bijeenkomst. Binnen de lijnen was het gemis van Anthony Marshall duidelijk merkbaar. In de slotfase stond er geen leider in het veld, met als gevolg soms chaotische situaties. Keshun Sherrill scoorde in Leiden na een aarzelende start, zijn puntjes (20). Kees Akerboom liet met 11 punten in het tweede kwart zien dat hij nog steeds kan schieten.

Den Helder Suns kwam afgelopen zaterdag in Rotterdam voor rust nauwelijks in het verhaal voor. Alex Laurent (2 uit 10) en Quinterian McConico (1 uit 8) waren niet bepaald op schot. Iets wat wel noodzaak is voor de Helderse formatie, zeker als rots in de branding Tjoe de Paula niet kan spelen. Lavonte Dority schoot zichzelf op respectabele wijze in de dubbele cijfers, terwijl Dyon Halman zijn matige seizoenstart duidelijk achter zich heeft gelaten. De jonkies Nick Thran (17 jaar) en Boyd van der Vuurst de Vries (18 jaar) krijgen van coach Peter van Noord veel speeltijd toebedeeld en laten daarin fraaie dingen zien. Van der Vuurst de Vries heeft zichzelf opgewerkt tot startende speler van de Suns. Den Helder kwam twee keer eerder uit tegen New Heroes en verloor beide duels met hetzelfde verschil, namelijk 26 punten: 56-82 in Den Helder en 91-65 in Den Bosch.

Stand

Team G W L Pnt 
Donar Groningen 0 0 0
Landstede Basketbal Zwolle 0 0 0

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball 0 0 0
New Heroes Basketball Den Bosch 0 0 0
Feyenoord Basketbal Rotterdam 0 0 0
Aris Leeuwarden 0 0 0

Apollo Amsterdam 0 0 0
Den Helder Suns 0 0 0
Basketball Academie Limburg 0 0 0
10  Dutch Windmills Dordrecht 0 0 0

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken