za. 22-09 19:00
LDN
70

RDM
57
za. 22-09 19:30
DHE
69

LIM
66
za. 22-09 20:00
GRO
80

SIG
55
zo. 23-09 16:00
DBO
97

LDN
60
zo. 23-09 20:30
KAN
100

DOR
84
di. 25-09 20:00
GRO vs
FRI
wo. 26-09 20:00
LDN vs
DBO
vr. 28-09 20:00
FRI vs
GRO
za. 29-09 20:00
LDN vs
LUN
zo. 30-09 16:00
RDM vs
LWD
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Spanning blijft nog even uit


Spanning blijft nog even uit

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 13 april – De meeste beslissingen voor de play-offs vallen dit weekend nog niet. Alleen Zorg en Zekerheid Leiden kan definitief op de vierde plaats worden gezet wanneer de Leidse ploeg bij Donar verliest en Landstede Basketbal en New Heroes dit weekend winnen.
 

In dat geval is de eerste match-up voor de play-offs bekend. Zorg en Zekerheid Leiden neemt het dan in de eerste ronde op tegen Forward Lease Rotterdam. Dit is nog wat koffiedik kijken, want dan moeten de drie resultaten wel allemaal goed zijn.

Doordat Apollo Amsterdam dit weekend niet speelt, bestaat de kans dat Aris Leeuwarden bij een nederlaag tegen Donar naar de zevende plaats zakt. Voor de Friezen hoeft dat geen reden tot paniek te zijn, want nog steeds heeft Aris Leeuwarden meer wedstrijden met winstkansen voor de boeg en een beter onderling resultaat in verhouding tot de Amsterdammers.

Zaterdag 14 april

Donar (23-3) – Zorg en Zekerheid Leiden (21-8)

De herhaling van de bekerfinale, ware het niet dat Donar nu wel over vijf buitenlandse krachten kan beschikken (in het NBB-bekertoernooi mogen er maximaal vier buitenlanders op het wedstrijdformulier staan), terwijl Zorg en Zekerheid Leiden het nog zonder Jessey Voorn moet stellen.

In de openingswedstrijd van het seizoen won de Leidse ploeg in eigen huis van Donar, dat toen een behoorlijk druk programma had met voorrondewedstrijden voor de Champions League en de finale om de SuperCup. In de drie daaropvolgende wedstrijden was de spanning ver te zoeken. In het competitieduel in MartiniPlaza opende Donar in de eerste zeven minuten met een 21-2 run en daarmee was de wedstrijd al wel gespeeld. Het werd uiteindelijk 91-69.

In de bekerfinale was het ongeveer hetzelfde verhaal. Donar schoot in het eerste kwart 15 uit 16 raak op weg naar een 38-21 voorsprong. Uiteindelijk veroverde de Groningse ploeg via 87-71 de eerste hoofdprijs van dit seizoen.

Zorg en Zekerheid Leiden mist in sommige wedstrijden de flow en de snelheid. Dit waren zeker voor de winterstop de kenmerken van deze ploeg, die het seizoen met acht zeges op rij opende. Vaak is wisselvalligheid troef, wat vorige week zaterdag in Zwolle nog maar eens bleek. De nederlagen tegen Landstede Basketbal en begin 2018 tegen Forward Lease Rotterdam zouden nog wel eens heel duur kunnen zijn.

New Heroes Den Bosch (23-6) – Forward Lease Rotterdam (15-14)

Op de een of andere manier weet Forward Lease Rotterdam toch altijd aardig tegenstand te bieden aan New Heroes Den Bosch. In de twee wedstrijden in Rotterdam kwam het verschil niet boven de tien punten (81-91 en 80-89), terwijl het eerste duel in Den Bosch in 74-68 eindigde. Geen grote verschillen dus, maar de zege ging wel drie keer naar New Heroes Den Bosch.

Voor de Rotterdammers staat er feitelijk niets op het spel. De ploeg van coach Armand Salomon staat al enige tijd vastgeroest op de vijfde plaats. Het is natuurlijk wel mooi meegenomen om met een positief resultaat richting de play-offs te gaan. Als Forward Lease Rotterdam het New Heroes moeilijk wil maken, dan is het meespelen van Ties Theeuwkens wel gewenst. Het kan ook zo zijn dat de ervaren aanvoerder met het oog op de play-offs aan de kant blijft.

New Heroes Den Bosch kwam donderdag met de schrik vrij in Den Helder. Een gat van twintig punten verschil werd door Den Helder Suns weggepoetst, waarna de Bosschenaren nog op hun tellen moesten passen in de slotfase. Het leverde uiteindelijk een zwaar bevochten 73-77 overwinning op. Een nederlaag kan New Heroes niet gebruiken, zeker niet in de wetenschap dat de Bosschenaren volgend weekend op bezoek gaan bij Landstede Basketbal en dat Donar weer een week later nog naar Den Bosch komt. Bij drie opeenvolgende nederlagen zou New Heroes nog af kunnen dalen naar de vierde plaats. Coach Silvano Poropat kan natuurlijk ook rekenen en zal er alles aan doen om zijn manschappen messcherp aan de start te krijgen om tegen de Rotterdammers in elk geval twee punten bij te kunnen schrijven.

Zondag 15 april

Landstede Basketbal (22-8) – Basketball Academie Limburg (4-25)

Wat voor New Heroes Den Bosch geldt, geldt eigenlijk ook voor Landstede Basketbal. Om nog op de tweede plaats te eindigen, moeten de Zwollenaren geen misstap begaan tegen Basketball Academie Limburg. Afgaande op het sterke spel van Landstede Basketbal donderdagavond in Amsterdam zit het wel goed bij de formatie van coach Herman van den Belt. Via 22-60 werd Apollo Amsterdam met 65-105 opgerold.

Van de laatste elf wedstrijden heeft Landstede Basketbal er tien gewonnen. Alleen Donar was in Groningen op 5 april met 84-68 te sterk. In die periode werd Zorg en Zekerheid Leiden twee keer verslagen en New Heroes één keer. Door deze sterke reeks heeft Landstede Basketbal nog uitzicht op de tweede plaats, waar het in februari nog met moeite Forward Lease Rotterdam onder zich wist te houden. Het lijkt erop dat Van den Belt zijn manschappen op het juiste moment laat pieken.

Basketball Academie Limburg is wel een ploeg die je niet mag onderschatten. In Weert had Landstede het twee keer moeilijk: 88-91 na verlenging en 57-67. Ook in Zwolle ging het niet van een leien dakje voor Landstede Basketbal. Lange tijd schommelde het verschil rond de tien punten. Pas in het laatste kwart moesten de Limburgers zich gewonnen geven: 80-59. Afgelopen dinsdag deed de formatie van Radenko Varagic ook lange tijd mee met New Heroes Den Bosch. Te vaak is het dit seizoen in de tweede helft mis gegaan voor de jonge honden van Basketball Academie Limburg. Het zou een regelrechte verrassing zijn als de Limburgers zondag met twee punten in de tas naar Weert kunnen afreizen.

Aris Leeuwarden (8-21) – Donar (23-3)

Donar komt dit weekend voor de tweede keer in actie. De selectie van Erik Braal is groot genoeg om dit aan te kunnen. Bovendien kunnen ze zich dan na zondag gaan richten op de tweede wedstrijd voor de halve finale van de FIBA Europe Cup. De Groningers moeten een achterstand van tien punten tegen Umana Reyer Venezia zien weg te werken. Dat het schema voor Donar behoorlijk vol is, is wel duidelijk. Waar alle andere ploegen nog maar twee of drie duels op het programma hebben staan, moet Donar er nog zes afwerken.

De Derby van het Noorden heeft in de wedstrijden zelf niet al te veel spanning gebracht. Toch heeft het Donar punten gekost. In Leeuwarden stonden heel even vijf buitenlandse krachten tegelijk in het veld en dat was tegen de regel. Het gevolg was een 20-0 overwinning voor Aris Leeuwarden.

Nog niet eens zo gek lang geleden waren dit interessante krachtmetingen. Het kwam geregeld voor dat Donar een nederlaag moest slikken tegen de Friezen. Sinds Donar drie jaar terug een andere weg is ingeslagen en zich meer op Europa richt, heeft Aris Leeuwarden niet meer van Donar kunnen winnen. Op de uitstekende website van Aris Leeuwarden is terug te vinden dat de laatste Friese zege dateert van 16 december 2014. Het werd toen 92-86 voor de bewoners van het Kalverdijkje die daarmee voor het derde seizoen op rij vlak voor Kerst van Donar wisten te winnen.

Stand

Team G W L Pnt 
Donar Groningen 0 0 0
Landstede Basketbal Zwolle 0 0 0

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball 0 0 0
New Heroes Basketball Den Bosch 0 0 0
Feyenoord Basketbal Rotterdam 0 0 0
Aris Leeuwarden 0 0 0

Apollo Amsterdam 0 0 0
Den Helder Suns 0 0 0
Basketball Academie Limburg 0 0 0
10  Dutch Windmills Dordrecht 0 0 0

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken