do. 10-10 19:30
AMS
57

DBO
103
za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO vs
LWD
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

DTL: Pak slaag voor ZZ Leiden


DTL: Pak slaag voor ZZ Leiden

OEGSTGEEST, 17 april 2018 – Zorg en Zekerheid Leiden kreeg in de afgelopen speelronde opvallend ruim klop van New Heroes Den Bosch: 64-85. De Leidse ploeg moest na rust 63 punten incasseren. Koploper Apollo Amsterdam maakte geen misstap tegen TBG Dragons.

Zondagmiddag, de Apollohal is heerlijk gevuld met basketbal. Apollo Amsterdam ontvangt TBG Dragons. De bezoekers uit Gelderland zijn geconcentreerd, want zij hebben wat recht te zetten na het kansloze verlies van vorige week. Het zijn de Amsterdammers die met Malevy Leons echter het netje heel gemakkelijk weten te vinden. Eerst een score met een bonus, gevolgd door een drietje en dan weer een score. De eerste acht punten komen van zijn hand. Dragons pareerde echter sterk: een drietje van Yannick Pinckaers, vier scores van Remy Thonen, waarvan drie3 driepunters, en de toon was gezet. Het eerste kwart was voor TBG Dragons. De ploeg uit Wijchen overtrof zichzelf met 19-31. Remy Thonen was de absolute aanjager; 13 punten kwamen van zijn hand.

In het tweede kwart was Apollo wakker geschud en moest coach Matthew Otten gaan rouleren. Daar kwam bij dat Prince Obame al snel geblesseerd raakte. Veel minuten dus voor center Wouter Bruggeman die zijn vorm weer stijgende zag. In dit kwart deed aan Amsterdamse kant Kenyuoe Ondaan van zich spreken (6 punten) en de motor van de gastheren was duidelijk op stoom gekomen. Dragons gingen met een nipte voorsprong (37-41) naar de kleedkamer.

In de tweede helft gingen beide teams vol voor de winst. Iyen Enaruna ging zich nadrukkelijk met scoren bemoeien. Hij kwam tot een totaal van 21 punten. Bij Dragons nam Lars Krooshof het stuur in handen en schoot en passant ook 18 punten bijeen.

Het laatste kwart werd ingegaan met 60-61 nog steeds in Gelders voordeel. Apollo begon sterk met afstandsschoten van Malevy Leons en Keyshawn Bottelier. Het werd een echte thriller, maar de krachten verdwenen langzaam bij de Dragons en Apollo leek aan het langste eind te trekken. Toch wisten de bezoekers nog een 74-74 op het scorebord te plaatsen, dit met een uiterste krachtsinspanning. Uiteindelijk moest Dragons het hoofd buigen, zeker nadat Lars Krooshof en Robin Simonis met vijf fouten naar de kant gingen. Apollo benutte haar kansen en zette een zege op het scorebord met 82-74. Vreugde bij de een en teleurstelling bij de andere. Zo lang voor gestaan en in het zicht van de haven toch ingehaald.

Scores Apollo Amsterdam: Malevy Leons 22, Iyen Enaruna 21, Keyshawn Bottelier 15, Kenyuoe Ondaan 9, Lucas Faijdherbe 6, Mack Bruining 5, Denzel Ndongosi 2 en Asante Landbrug 2.

Scores TBG Dragons: Lars Krooshof 18, Remy Thonen 17, Robin Simonis 11, Wouter Bruggeman 10, Jesper Dreis 8, Jord van Baast 7 en Yannick Pinckaers 3.

Zo houd je één helft je hoofd maar net boven water en blijf je dankzij de lankmoedigheid van de tegenstander ‘virtueel’ in leven. De cijfers waarin die worsteling met opponent en zichzelf op dat moment uitgedrukt wordt (27-22), is daar nog maar een flauwe afspiegeling van. Om twintig speelminuten later een volgende verwoestende uithaal bekroond te zien worden met een uitermate verrassende uithaal en verdiende winst: 64-85. Ziedaar in een notendop het verhaal van Zorg en Zekerheid Leiden-New Heroes Den Bosch, het uitermate curieus verlopen treffen tussen de nummers twee en zes van de Dutch Talent League.  

Het verhaal van New Heroes Den Bosch is voor de trouwe volger van deze competitie inmiddels redelijk bekend. Die is nu eenmaal nogal ‘undersized’ qua samenstelling. Krap bemeten qua centimeters dus en – helaas voor coach Paul van Asseldonk – bewegen de enige twee ‘dubbele meters’ in zijn ploeg zich doorgaans ook nog eens op heel andere terreinen dan in de bucket, waar de hoeveelheid centimeters en omvang van de spierbundels spreken.

Maar toen zijn ploeg vrijdagavond in de Sleutelstad aanvallend de eerste kwarten (10-8, 19-14) zo vast zat als een huis, besloot de Bossche coach tot een hoogst opmerkelijke stap. Hij offerde de centerpositie op en stuurde nog een forward extra naar het front. Leverde inside bewust nog wat power extra in op het terrein waar de Leidenaren toch al heer en meester waren (zie de 20 offensieve rebounds van Zorg en Zekerheid Leiden!), maar scherpte zo wel de druk aan op de Leidse forward en guards, van wie alleen Rens Butter (20 punten) daarna nog overeind bleef. 

Diens frontlijn kwam amper nog in het stuk voor. En omdat de Bosschenaren in de omschakeling de Leidenaren vervolgens bij voortduring hun hielen lieten zien, moesten de gastheren heel diep buigen. De standen in de delen drie (13-33!) en vier (22-30) spraken boekdelen. Met hoofdrollen voor de ontketende Joey Liem (29) die andermaal bewees na zijn terugkeer op het oude nest een kapitale aanwinst voor deze ploeg te zijn, Gavin van den Wall (17) en de gedreven Ids Rebergen (14) die als een mes door de Leidse defensie sneden. En het was maar goed voor de thuisploeg die de bezoekers in hun offensieve driften vanaf de vrije worplijn (New Heroes mocht zestig keer aanleggen) maar liefst 28 keer miskleunden (53%), anders had het verlies er voor de Leidenaren nog rampzaliger uitgezien.  

“Bij ons waren er misschien twee bij de les”, blikte verliezend coach Richard den Os na afloop terug op de curieuze partij. “Wij staan tweede, zij veel lager. Wat kan ons gebeuren, was de heersende opvatting. Nou, we hebben het gezien. En het was nog dik verdiend ook voor hen. Dit team staat in wezen veel te laag op de ranglijst. Slecht spelen kan, maar we speelden zonder energie en beleving en dat kan niet. Wij krijgen gemiddeld 59 punten tegen en pas vijf keer komt een team boven de 70, waarvan 74 tot nog toe het meeste was. Nu krijgen we 63 punten in één helft tegen. Dat kan natuurlijk niet. Ik hoop dat deze nederlaag de boel een wakker schudt en dat we beseffen dat wij zonder hard te werken niet zo goed zijn als dat sommigen waarschijnlijk denken.”

Paul van Asseldonk hoorde het met enige trots aan. Zijn ‘kamikaze-truc’ halverwege betaalde zich vol uit. Al sprak hij liever over de manier, waarop zijn spelers met zijn vondst om waren gesprongen. “Kijk eens hoe Ids (Rebergen) en Liban (Elmi), onze jonge jongens, hiermee om zijn gegaan. Liban deed prima dingen ten opzichte van Rens Butter. Zij verdienen de credits. Niet ik.”

Scores Zorg en Zekerheide Leiden: Rens Butter 20, Okke Hoonhout 13, Twan Polman 9, Sake Hoogsteden 9, Leratho Biekman 4, Shayron Juan Pedro 3, Jelle van Heiningen 2, Quinten Wijnen 2 en Marnexson Knepa 2.

Scores New Heroes Den Bosch: Joey Liem 29 (8 rebounds, 4 steals), Gavin van den Wall 17 (7 uit 9 schot), Ids Rebergen 14 (6 uit 9 schot), Stan van den Elzen 12 (5 rebounds), Edin Banda 5, Norbert Thelissen 3, Brian van de Weijenberg 3 en Liban Elmi 2.  

Waterland/Early Bird slaagde er vrijdagavond niet in om een tweede winstpartij te boeken. Rotterdam Basketbal was met 78-67 te sterk voor de hekkensluiter.

Stand

Team Pnt 
Heroes Den Bosch
Landstede Hammers Zwolle
Zorg en Zekerheid Leiden
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Donar Groningen
Basketbal Academie Limburg
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: