za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO
103

LWD
62
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
di. 22-10 19:30
GRO vs
?
Website laten maken voor 250,-

DTL: Landstede geeft terrein prijs

Sam van Dijk dunkt raak voor Basketball Academie Limburg.
   © Jan Joosten
 

DTL: Landstede geeft terrein prijs

OEGSTGEEST, 24 april 2018 – In de strijd om de vier plekken in de Final Four heeft Landstede Basketbal een slechte beurt gemaakt. De Zwolse formatie kreeg met 86-54 klop van Basketball Academie Limburg en staat nu op de vijfde plaats, twee verliespunten achter Donar.

Coach Pete Miller van Donar was in de voorbereiding even bezorgd, dat hij het met zes spelers moest doen. Maar na goed overleg gingen U18-spelers Noah Tinga, Mart Veenstra en ook Heren 1-spelers Tim Hoeve en Sjoerd Koopmans mee naar Wijchen. En dat was belangrijk. Sjoerd Koopmans en Tim Hoeve maakten in het eerste kwart een paar fijne driepunters en Donar nam hier afstand van de thuisploeg: 8-13. TBG Dragons speelt sterk de laatste weken, met goede resultaten, ook al zit er geen Final Four meer in. Nu stond Donar na het eerste kwart in de luidruchtige en gezellige Arcushal vijf punten voor (15-20), en dit verschil bleef de gehele wedstrijd op de borden.

In het tweede kwart hetzelfde beeld. Dragons schoot goed achter de driepuntslijn. Met name Remy Thonen, die een bloedhekel heeft aan verliezen, gooide drie driepunters binnen. Bovendien pakte Dragons een aantal second chance points mee. Donar had het betere aanvallende spel en speelde effectiever. Ook bij rust vijf punten verschil: 34-39.

In het derde kwart zag je het belang van deze wedstrijd. TBG Dragons kan de laatste tijd van iedereen winnen. De thuisploeg kwam sterk uit de kleedkamer en nam bij 45- 43 een voorsprong. Niettemin bleven de Groningers heer en meester. Donar speelde aanvallend sterk, met scores van Tim de Vries, twee driepunters van Sheyi Adetunji en Jeffrey Sedoc liet zien wat hij kan. Daardoor nam Donar weer de leiding met 5 punten: 48-53 na drie keer tien minuten spelen.

In het laatste kwart bleef het spannend. Bij 57-57 stond het weer gelijk. Daan Maring speelde een zeer solide partij onder het bord. En bleef inside bijna foutloos afronden. Daan kwam uiteindelijk op 20 punten en 11 rebounds tegen 82 %. Via 57-64 en een run naar 10 punten (65-75) was er uiteindelijk voldoende afstand van de thuisploeg TBG Dragons. Het sterke teamcollectief behaalde uiteindelijk een goede overwinning, waardoor Donar nu weer op de vierde plaats terechtkomt. Eindstand: 72- 77. Daarmee nam Donar sportieve revanche voor de eerder verrassend geleden nederlaag tegen TBG Dragons in Groningen.

Scores TBG Dragons: Remy Thonen 21, Lars Krooshof 10, Jesper Dreis 9, Robin Simonis 8, Wouter Bruggeman 6, Teo Beskas 5, Yannick Pinckaers 5, Jord van Baast 4, Nour Yaaobi 2 en Prince Obame 2.

Scores Donar: Daan Maring 20 (11 rebounds), Tim Hoeve 18, Sjoerd Koopmans 10, Tim de Vries 10, Sheyi Adetunji 8, Jeffrey Sedoc 7, Tiemen Tijs ten Have 4.

Een week eerder veegde New Heroes nog verrassend de vloer aan met nummer twee op de ranglijst, Zorg en Zekerheid Leiden. En waagde verliezend coach Richard de Os nog melding te maken van het feit dat ‘die ploeg veel te laag staat op de ranglijst.’ Het ligt er natuurlijk maar aan over welke ploeg je op zo’n moment spreekt. Het gemis van een dragende speler doet zich soms wel degelijk voelen. In Leiden was Gavin van den Wall, op de weg terug van een fikse blessure, weer eens de gevreesde duvelstoejager. Dit weekend ontbrak hij zowel in de thuiswedstrijd van vrijdag tegen TBG Dragons (59-67) als de uitwedstrijd van zondag tegen nummer laatst Waterland/Early Bird (57-85) en dat deed zich met name in de verliespartij tegen de taaie Wijchense collega-middenmoter behoorlijk voelen.

TBG Dragons profiteerde optimaal. Dit keer niet aan de hand van haar vaste stuurman Lars Krooshof, hij lag stevig aan de ketting bij Brian van de Weijenberg en kreeg al vlot een vol strafblad aangesmeerd door de arbiters van dienst, maar dankzij diens stand-in Jord van Baast. De ex-Bosschenaar nam de taak als regisseur prima over in de equipe van coach Matthew Otten en deed zijn vroegere ploegmaats heel veel pijn met de rake driepunter waarmee hij in de slotminuut de partij feitelijk in het slot gooide (57-63).

TBG Dragons begon het povere duel der middenmoters aardig (11-22), maar dreigde te bezwijken toen New Heroes net als in Leiden nog een ‘jager’ extra inzette om de vijandelijke aanval tot staan te brengen. Dat lukte redelijk (48-43), maar die krachten vretende inhaalactie kostte de gastheren wel zoveel kruim dat Dragons daarna de kans kreeg zich aan de hand van Jord van Baast weer op te richten. En de finale tik uit te delen, zelfs toen Lars Krooshof en topschutter Jesper Dreis (20) met vijf kruisjes achter hun naam het veld hadden moeten ruimen.

New Heroes miste in het slotbedrijf de energie om het eerdere sloopwerk een passend vervolg te geven. De aanval stokte en met slechts één redelijk trefzekere pion daarin – Stan van den Elzen, goed voor 23 punten – win je misschien wel wat slagjes (de kwarten twee: 20-15 en drie: 16-11), maar zeker niet de oorlog (59-65).

Scores New Heroes: Stan van den Elzen 23, Ids Rebergen 12, Norbert Thelissen 9 (3 blocks), Brian van de Weijenberg 8 (7 rebounds), Joey Liem 4, Edin Banda 2 en Koen Rolleman 1.

Scores TBG Dragons: Jesper Dreis 20, Jord van Baast 13, Robin Simonis 10, Lars Krooshof 7, Wouter Bruggeman 4, Nour Yaaobi 3, Remy Thonen 3, Yannick Pinckaers 3 en Prince Junior Obame 2.

In Amsterdam golden twee dagen later andere wetten. Toen liet New Heroes de Purmerendse fusieploeg Waterland/Early Bird en zijn topschutters Alexander Alcantara Vazquez, Jihad Kakhouh en Faraaz Youssifou één helft in de waan dat er wel wat te halen viel (33-31) om daarna vernietigend uit te halen. Via 10-32 stelden ze, met zes man in de dubbele cijfers, in kwart drie orde op zaken (10-32). Waarna kwart vier er een werd van het soort dat alleen nog gespeeld moet worden omdat de reglementen dat voorschrijven (14-22). Waarbij het opviel dat New Heroes naast Norbert Thelissen (18) nog vijf man in de dubbele cijfers zag scoren. En U18’er Sietse Gros met 9 punten en een handjevol rebounds het zestal schutters prima aanvulde. De einduitslag kwam uit op 57-85.

Scores New Heroes: Norbert Thelissen 18, Brian van de Weijenberg 12 (8 rebounds, 6 assists), Joey Liem 12 (13 rebounds), Edin Banda 12 (7 rebounds), Ids Rebergen 11 (5 assists), Stan van den Elzen 11 en Sietse Gros 9.

Na de nederlaag tegen New Heroes Den Bosch had Zorg en Zekerheid Leiden wat goed te maken. Dit moest dan gebeuren in de midweekse thuiswedstrijd tegen Rotterdam Basketbal. Helemaal tevreden was coach Richard den Os nog niet over de 82-63 overwinning, maar de ploeg heeft wel een stap in de juiste richting gezet. Het begin van de wedstrijd was rommelig en ging gelijk op. Na vijf minuten spelen stond het 8-8. Daarna kwam Zorg en Zekerheid Leiden beter in het ritme. Na het eerste kwart stond het dan ook 21-15 in het voordeel van de thuisploeg. In het tweede kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden goed door. Er werd gespeeld met veel energie en aanvallend wist het team de basket makkelijk te vinden. Alleen verdedigend was de één-tegen-één verdediging niet altijd wat die moest zijn. Niettemin ging Zorg en Zekerheid Leiden rusten met een 47-31 voorsprong.

Het begin van de tweede helft was daarna ook nog wel redelijk. Zorg en Zekerheid Leiden liep verder uit (54-31), maar daarna was het allemaal wat minder. Ineens was de energie en overtuiging weg en Rotterdam Basketbal profiteerde daar goed van: 62-48. In het begin van het vierde kwart kwamen de bezoekers zelfs terug tot 10 punten (62-52), maar verder liet Zorg en Zekerheid Leiden het niet komen. Via 71-56 werd het uiteindelijk 82-63.

“De eerste helft was prima, al hadden we één tegen één wat beter moeten verdedigen”, stelde coach Richard den Os na afloop. “De tweede helft was minder en met name de fase waarin Rotterdam Basketbal terug kon komen, was niet goed. Dit was weer een klein beetje hetzelfde als wat we tegen New Heroes Den Bosch hadden. Gelukkig herstellen we ons dit keer wel, dus dat is een stap in de juiste richting.”

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Sake Hoogsteden 18 (58% schot, 3 driepunters, 8 rebounds), Rens Butter 13 (6 rebounds, 6 assists), Twan Polman 13 (4 assists), Jim Blom 10 (50% schot), Marijn Ververs 7, Marc Knepa 6 (7 rebounds, 3 assists), Jelle van Heiningen 6 (8 rebounds), Shayron Juan Pedro 5 (6 rebounds) en Leratho Biekman 4 (9 rebounds).

Scores Rotterdam Basketbal: Joel Bos 16 (54% schot), Otmar Creebsburg 9, Maik Bouwer 9 (5 rebounds), Ruben Blaakman 7, Elaynio Bellel 6 (3 steals), Sethi Gueye 6, Kaj Steehouwer 6 en Pavle Latinovic 4.

Basketball Academie Limburg versus Landstede Basketbal kende een knotsgek eerste kwart. Met Bart van Schaik achter het kanon namen de bezoekers uit Zwolle binnen vijf minuten een 0-16 voorsprong, om vervolgens vijf minuten lang niet te scoren. Door Sam van Dijk en Daan Rosenmuller kwam de Limburgse formatie langszij om na tien minuten een 20-16 voorsprong te noteren. Dankzij een productieve Jules Schild sloeg BAL tegen het eind van het tweede kwart een gaatje van acht punten: 34-26. Bij rust was het echter 35-30 en kon de wedstrijd nog alle kanten op.

Na de pauze moest Landstede Basketbal al snel afhaken. Ondanks verwoede pogingen van Van Schaik liepen de Limburgers aan de hand van Schild en Van Dijk uit naar 59-43. Toen Wietze Nossek in het vierde kwart ook nog een duit in het zakje deed, liep het verschil binnen vier minuten op naar meer dan twintig punten: 72-50. Landstede Basketbal kwam in het restant van de wedstrijd nauwelijks meer tot scoren, met als gevolg dat de eindstand nog opliep naar 86-54.

Scores Basketball Academie Limburg: Jules Schild 20, Sam van Dijk 13, Wietze Nossek 11, Roel van Overbeek 10, Yarick Brussen 10, Daan Rosenmuller 8, Robin van Heukelom 5, Jan Gijsen 4, Kamiel Hamers 2, Kevin Verhallen 2 en Djofr van der Schans 1.

Scores Landstede Basketbal: Bart van Schaik 17, Nesta Agassi 15, Jerom Oude Aarninkhof 12, Jonas Visser 4, Elay Wirjo 3 en Max Molijn 3.

Harlemlakers mocht ook weer een zege bijschrijven. Rotterdam Basketbal werd afgelopen zondag in de Maasstad met 67-85 teruggewezen door de Amsterdammers.

Stand

Team Pnt 
Landstede Hammers Zwolle
Heroes Den Bosch
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord
Zorg en Zekerheid Leiden

Basketbal Academie Limburg
Donar Groningen
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: