za. 20-10 20:00
LWD
75

LIM
69
za. 20-10 20:00
LDN
88

RDM
64
za. 20-10 20:00
AMS
63

DBO
106
zo. 21-10 14:00
ZWO
88

GRO
81
zo. 21-10 16:00
DOR
73

DHE
46
wo. 24-10 18:00
IRO vs
DBO
wo. 24-10 19:30
PIN vs
GRO
wo. 24-10 20:00
LDN vs
CSM
do. 25-10 19:45
RDM vs
DHE
za. 27-10 16:00
AMS vs
DOR
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Druk neemt toe na eerste duels


Druk neemt toe na eerste duels

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 9 mei 2018 – In de play-offs is het van groot belang om tijdens de hele serie thuisvoordeel te hebben. Dat is waar je tijdens de reguliere competitie ook voor speelt. Forward Lease Rotterdam en nu ook Landstede Basketbal hebben minstens één zege on the road nodig.

De ploeg uit Zwolle moet dus minimaal één keer winnen in de Vijf Meihal om de finale te bereiken. Dit is het gevolg van de 79-81 nederlaag van Landstede Basketbal in het openingsduel tegen Zorg en Zekerheid Leiden.

Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Basketbal 1-0

De geschiedenis herhaalde zich dinsdagavond in Zwolle. Ook vorig seizoen nam Zorg en Zekerheid Leiden het thuisvoordeel van Landstede Basketbal meteen over. In Zwolle werd op 23 april 2017 met 82-88 gewonnen, mede dankzij vijf driepunters van Thomas Koenis en drie bommetjes van Jessey Voorn. Clayton Vette en J.T. Tiller waren toen goed voor 19 punten. Het door Zorg en Zekerheid Leiden veroverde thuisvoordeel werd echter in de eerste wedstrijd in de Vijf Meihal al weer teniet gedaan. Zorg en Zekerheid Leiden was niet berekend op een fel Landstede Basketbal. Na 10 minuten was het 13-31 en ging Landstede Basketbal op weg naar de gelijkmaker: 81-92. Dit keer was het Clayton Vette die namens de Zwollenaren met scherp schoot. Dankzij zes rake driepunters kwam Vette uit op 24 punten. Bij de Leidse ploeg tekenden Rogier Jansen (18 punten) en Jessey Voorn (19 punten) allebei voor vijf rake driepunters.

Dat waren ook de twee enige overwinningen voor de bezoekende ploeg. Daarna was het thuisvoordeel voor beide ploegen voldoende om in eigen huis te winnen. Met als gevolg dat Zorg en Zekerheid Leiden na zeven wedstrijden af moest haken.

Landstede Basketbal zal er alles aan gelegen zijn om de geschiedenis ook donderdagavond te herhalen. Een 2-0 achterstand betekent namelijk dat de Zwolse formatie de resterende twee duels in de Vijf Meihal allebei moet winnen. Om dit te bewerkstelligen is het voor de ploeg van Herman van den Belt om meer verdedigende rebounds te pakken. Zorg en Zekerheid Leiden pakte er namelijk zestien en dat is te veel van het goede. Overigens plukte de Leidse ploeg in de drie wedstrijden tellende serie tegen Aris Leeuwarden ook al 60 rebounds.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het van belang om agressief te blijven spelen, zoals de ploeg in de tweede helft ook deed. Voor de pauze was het spel van Zorg en Zekerheid Leiden bij tijden tam en zeker verdedigend werden te veel open schoten weggegeven aan de Zwolse schutters, die daar dan ook dankbaar van profiteerden.

Ziggo Sport zendt het duel, dat om 19.30 uur begint, rechtstreeks uit. Daarnaast is er de Leidse livestream met commentaar van Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra. Zoals gebruikelijk wordt getracht om beide coaches na afloop voor de camera te krijgen om hun visie op dit duel en de serie te geven. De livestats zijn hier te vinden.

Forward Lease Rotterdam – Donar 0-1

Forward Lease Rotterdam kan terugzien op een goede eerste helft in MartiniPlaza. Donar genoot bij rust slechts een voorsprong van vier punten: 42-38. Daarna was het echter snel gedaan met de Rotterdammers: 96-77. Het is eigenlijk net als in de serie tegen New Heroes Den Bosch. Trevor Setty en Ordane Kanda zullen dan meer moeten brengen dat ze dinsdagavond deden. Kanda kwam via 2 uit 12 tot 5 punten. Setty had zijn schot ook thuis gelaten, getuige 4 uit 15, waarmee hij dan nog wel aan 10 punten kwam. Marcel Boyd (14 punten tegen 100% en 7 rebounds) en Ties Theeuwkens (14 punten) hadden allebei een belangrijke scorende inbreng.

In hoeverre het realistisch is om Forward Lease Rotterdam kansen toe te dichten, is nog maar de vraag. Aan de andere kant verwachtte vrijwel de hele basketbalgemeenschap dat New Heroes Den Bosch ook wel even over de Rotterdammers heen zou walsen. Dat gebeurde dus niet. Nu is het wel een feit dat Donar van een heel andere orde is dan New Heroes Den Bosch. Daar komt nog bij dat Evan Bruinsma, door supporters gekozen tot beste forward van de FIBA Europe Cup, op de terugweg is. De blonde forward bleef dinsdagavond nog aan de kant, maar had al wel meegetraind. Het ligt in de lijn der verwachting dat Bruinsma donderdagavond in het Rotterdamse Topsportcentrum wel in actie gaat komen.

Forward Lease Rotterdam zit min of meer in hetzelfde schuitje als Landstede Basketbal, al hebben de Rotterdammers in eigen huis nog niet verloren. Dat neemt niet weg dat de ploeg van coach Armand Salomon hoe dan ook een wedstrijd in Groningen moet winnen om zicht te houden op een finaleplek. Het is dan wel zaak dat de eerste thuiswedstrijd in winst wordt omgezet. Dit moet dan donderdagavond gebeuren.

In de thuiswedstrijd tegen Forward Lease Rotterdam werd het Topsportcentrum bevolkt door zo’n duizend toeschouwers. De verwachting is dat dit aantal donderdag overschreden wordt. In Rotterdam gaat men uit van 1200 toeschouwers. Dat is een mooi steuntje in de rug, al hebben de Groningers tijdens hun Europese avontuur wel voor hetere vuren gestaan.

Mark Vrolijk geeft weer commentaar bij de livestream. Voor de livestats kan men hier terecht.

Stand

Team Pnt 
Landstede Basketbal Zwolle
Donar Groningen
New Heroes Den Bosch
Aris Leeuwarden

Zorg en Zekerheid Leiden
Dutch Windmills Dordrecht
Apollo Amsterdam
Den Helder Suns

Basketball Academie Limburg
10  Feyenoord Rotterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken