za. 22-09 14:00
AMS
70

LWD
71
za. 22-09 18:00
GIE
0

ZWO
0
za. 22-09 19:00
LDN
70

RDM
57
za. 22-09 19:30
DHE
0

LIM
0
za. 22-09 20:00
GRO
0

SIG
0
zo. 23-09 16:00
DBO vs
LDN
wo. 26-09 20:00
LDN vs
DBO
za. 29-09 20:00
LDN vs
LUN
zo. 30-09 16:00
RDM vs
LWD
zo. 30-09 16:30
ZWO vs
DBO
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Landstede heeft overwinning nodig


Landstede heeft overwinning nodig

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 11 mei 2018 – Donar en Zorg en Zekerheid Leiden hebben in de halve finales van de play-offs allebei een 2-0 voorsprong genomen. Dit betekent dat Forward Lease Rotterdam en Landstede Basketbal in de problemen zitten. Zij moeten zaterdag allebei zien te winnen.

Donar – Forward Lease Rotterdam (2-0)

Tot nu toe gaat het voor Donar van een leien dakje. Zelfs de hoogste score in een play-off wedstrijd werd scherper gesteld. Basketbalarchivaris Jacob Bergsma wist te melden dat Donar in de play-offs ooit een keer tot 106 punten was gekomen. Na twee vrije worpen van Arvin Slagter werd dat record uit de boeken geschrapt. De Groningse teller stopte bij 114.

Evan Bruinsma kwam donderdagavond trouwens opnieuw niet in actie voor Donar. Veel maakte dat niet uit, want de Groningers gingen er pijlsnel vandoor. Via 2-16 werd een ruststand van 37-62 bereikt. De jonkies Rienk Mast, Sjoerd Koopmans en Tim Hoeve kregen alle gelegenheid om ook minuten te maken. Thomas Koenis (24 punten) en Brandyn Curry (22 punten) schoten met scherp, terwijl Arvin Slagter 9 assists uitdeelde.

Ordane Kanda en Trevor Setty kwamen in de eerste wedstrijd in MartiniPlaza niet goed door. Dat was donderdagavond wel anders. Kanda kwam tot 27 punten en 5 assists, Setty tekende voor 20 punten en 4 assists. Van het trio lange mannen (Robert Krabbendam, Marcel Boyd en Coen Stolk) kwam alleen Stolk nog geregeld door (13 punten, 7 rebounds). Starter Maik Bouwer bleef zonder punten. Micheal Madanly was in 12 minuten nog goed voor 10 punten. Het aantal fases waarin de Rotterdammers weerstand boden, was te beperkt om er een spannende pot van te maken.

Als Forward Lease Rotterdam nog wat spanning in de serie terug wil brengen, dan moet er gewonnen worden in Groningen. Dat ligt overigens niet in de lijn der verwachting, gezien de resultaten in de zes eerder gespeelde duels van dit seizoen.

Wedstrijd drie is weer te volgen via de livestreams van Podium TV (met commentaar van Hink Jan Apotheker) en RTV Noord. Wie de livestats wil volgen, kan hier terecht.

Landstede Basketbal – Zorg en Zekerheid Leiden (0-2)

Deze halve finale is spannender dan de tweestrijd aan de andere kant van het schema. Zorg en Zekerheid won weliswaar beide wedstrijden, maar de verschillen zijn niet groot: 79-81 en 78-74. In beide duels kreeg Landstede Basketbal in de slotfase kansen op een overwinning. Met iets meer geluk had het ook 2-0 voor Landstede Basketbal kunnen staan.

Feit is wel dat de Zwolse formatie, waar Ralf de Pagter volgens Bergsma aan zijn vijftigste duel in de play-offs gaat beginnen, in een moeilijke situatie is beland. Het doel – vier wedstrijden winnen om de finale te halen – valt nog steeds te realiseren, alleen mag Landstede Basketbal geen fout meer maken. In elk geval zal de ploeg van Herman van den Belt minstens één keer in Leiden moeten winnen, op voorwaarde dat de resterende thuiswedstrijden wel in winst worden omgezet. Van groot belang zal de strijd om de rebounds zijn. De Leidse ploeg pakt ook in deze serie weer iets te veel aanvallende rebounds.

Wat Landstede Basketbal in de eerste wedstrijd ontbeerde, was publieke steun. Juist supporters die door dik en dun achter hun ploeg gaan staan en een fikse herrie produceren, kunnen een ploeg een boost geven. Het is voor Landstede te hopen dat de Zwolse fans nu wel komen, want vanuit Leiden komt er ook nog een bus met de harde kern van supporters. Nu er zaterdagavond (aanvang 20.30 uur) twee kampen in de hal aanwezig zijn, is dat alleen al genoeg reden voor een spraakmakende avond.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft aan de eerste doelstellingen al voldaan: één wedstrijd uit winnen en vervolgens het thuisvoordeel vasthouden. Een nederlaag in Zwolle zal geen reden voor paniek zijn, wetende dat je nog steeds thuisvoordeel hebt. Een Leidse zege betekent immers matchpoint voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Arie in ’t Veld, Amir Bar en Mart Kieftenbeld zijn de hele dag al aanwezig om de NBB-finales te streamen en van commentaar te voorzien. Aangezien ze er toch al zijn, hebben zij het verzoek gekregen om de livestream niet alleen te verzorgen, maar er ook commentaar bij te leveren. De livestream vind je via deze link. De livestats zijn hier te vinden.

Stand

Team G W L Pnt 
Donar Groningen 0 0 0
Landstede Basketbal Zwolle 0 0 0

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball 0 0 0
New Heroes Basketball Den Bosch 0 0 0
Feyenoord Basketbal Rotterdam 0 0 0
Aris Leeuwarden 0 0 0

Apollo Amsterdam 0 0 0
Den Helder Suns 0 0 0
Basketball Academie Limburg 0 0 0
10  Dutch Windmills Dordrecht 0 0 0

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken