za. 13-10 19:30
GRO
80

DBO
75
za. 13-10 19:30
DHE
67

ZWO
80
za. 13-10 19:45
RDM
60

DOR
77
za. 13-10 20:00
LWD
77

AMS
65
zo. 14-10 16:00
LIM
65

LDN
82
wo. 17-10 19:30
SAK vs
LDN
wo. 17-10 19:30
GRO vs
IST
wo. 17-10 20:00
DBO vs
PAR
za. 20-10 20:00
AMS vs
DBO
za. 20-10 20:00
LDN vs
RDM
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Dendert de Donar-trein door?


Dendert de Donar-trein door?

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 25 mei 2018 – Zo makkelijk als in de eerste wedstrijd ging het niet voor Donar. Zorg en Zekerheid Leiden bood in de Vijf Meihal veel meer tegenstand, maar het derde kwart was beslissend. Kan de Leidse ploeg nog wat terugdoen in MartiniPlaza of gaat Donar naar matchpoint?

De finaleserie tussen Donar en Zorg en Zekerheid Leiden vertoont veel overeenkomsten met de finale van afgelopen seizoen tussen Donar en Landstede Basketbal. Met als enig verschil dat de tweede wedstrijd, een uitwedstrijd voor Donar, dit seizoen een stuk spannender was.

Ter vergelijking terug naar vorig seizoen. Donar won het eerste duel in MartiniPlaza met 80-45 en was vervolgens in Zwolle met 51-96 te sterk voor Landstede Basketbal, dat er een zeven wedstrijden tellende halve finale tegen Zorg en Zekerheid Leiden op had zitten. Geheel onverwachts won Landstede Basketbal de derde wedstrijd. In Groningen werd het 74-79. Het waren de laatste stuiptrekkingen van de Zwollenaren. Wedstrijd vier in Zwolle bracht Donar een 48-76 winst en leverde matchpoint op. Dat werd vervolgens in wedstrijd vijf via 85-55 verzilverd.

De tweede wedstrijd in de serie tegen Zorg en Zekerheid Leiden was een stuk spannender. Eigenlijk had de Leidse ploeg de stand gelijk moeten trekken. Drie kwarten was Zorg en Zekerheid Leiden de bovenliggende partij, maar in het derde kwart werd in hoog tempo een voorsprong van tien punten (45-35) uit handen gegeven. Donar vond de agressiviteit die voor rust ontbrak terug. De Groningse verdediging stond na de pauze stukken beter, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden tot slechts acht punten in dit kwart kwam.

Donar kwam in het derde kwart aan 25 punten en dat was mede te danken aan de vele turnovers van Zorg en Zekerheid Leiden in deze fase van de wedstrijd. Bijna de helft van die 25 punten (12) waren het directe gevolg van balverlies van de Leidse ploeg. Tevens liepen de Leidenaren in het derde kwart in rap tempo tegen persoonlijke fouten op, waardoor coach Paul Vervaeck toch wat aanpassingen moest doorvoeren.

Een ander punt waar Zorg en Zekerheid Leiden het liet liggen, waren de vrije worpen. Er lopen in Leiden spelers rond waarvan je weet dat ze wel eens een vrije worp laten liggen. Dat Carrington Love het in deze serie lastig vanaf de lijn heeft, was wel verrassend. In Groningen miste hij in de eerste wedstrijd al zijn vier vrije worpen, donderdag in Leiden schoot Love 2 uit 8. Als team liet Zorg en Zekerheid Leiden 12 van de 29 vrije worpen onbenut. Een percentage van 58,6% is te laag. Donar deed dat stukken beter door 16 van de 20 vrije worpen raak te schieten.

Zorg en Zekerheid Leiden is wel een ploeg die met de rug tegen de muur in staat is terug te vechten. Wat dat betreft deed de Leidse formatie het stukken beter dan in de eerste wedstrijd. Of de vechtmodus genoeg is om het collectief van Donar in MartiniPlaza aan het wankelen te krijgen, valt echter te betwijfelen.

Ziggo Sport is bij deze wedstrijd niet aanwezig. Wie het duel, dat om 19.30 uur aanvangt, via streams wil volgen, is aangewezen op Podium TV (met commentaar van Hink Jan Apotheker) en RTV Noord (met commentaar van Karel-Jan Buurke en analist Hein Gerd Triemstra). De livestats zijn hier te vinden.

Stand

Team Pnt 
Donar Groningen
Landstede Basketbal Zwolle
New Heroes Den Bosch
Aris Leeuwarden

Zorg en Zekerheid Leiden
Apollo Amsterdam
Dutch Windmills Dordrecht
Den Helder Suns

Basketball Academie Limburg
10  Feyenoord Rotterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken