do. 10-10 19:30
AMS
57

DBO
103
za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO vs
LWD
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

DTL: Apollo Amsterdam wint finale


   © Jan Joosten
 

DTL: Apollo Amsterdam wint finale

Door Bryant Abath
 

AMSTERDAM, 2 juni 2018 - Apollo Amsterdam heeft zaterdagavond beslag gelegd op het kampioenschap van de Dutch Talent League in het seizoen 2017/2018. De Amsterdammers waren in de eigen Apollohal met 78-68 te sterk voor het team van Basketball Academie Limburg.

Apollo is weliswaar de koploper in de DTL-competitie, maar makkelijk zal het niet worden. Vrijwel het hele team van Basketball Academie Limburg bestaat uit spelers van het eerste herenteam. De bezoekers winnen in een volle Apollohal de tip-off en weten gelijk te scoren namens Yarick Brussen. Apollo neemt het in de beginfase gelijk over. Lucas Faijdherbe zorgt voor de eerste twee punten voor de thuisploeg. Diezelfde Faijdherbe gaat vervolgens gelijk verder met een and-1 en even later een driepunter: 16-6 staat het dan al voor Apollo. De Limburgers proberen het via de driepunters. Het is Wietze Nossek die daar gelijk mee begint. Middels een aantal floaters van Roel van Overbeek komt BAL weer dichterbij. Apollo weet nog wel twee keer inside te scoren via Malevy Leons, maar BAL is sterk vanaf de driepuntslijn. Jules Schild zet met zijn driepunter de bezoekers weer praktisch naast Apollo: 20-19 na het eerste kwart.

Gelijk na de eerste 10 minuten opent Apollo met een driepunter van Rens van Ravensteijn. Maar BAL kan ook schieten en gaat verder met het driepuntswerk. Sam van Dijk, de most improved player van de DBL, noteert nog een driepunter voor de bezoekers. Schild komt even later door met nog een afstandsbom, waardoor de Limburgers op voorsprong komen. Apollo weet niet meer te scoren, enkel een vrije worp van Denzel Ndongosi. BAL vindt twee keer onder de basket Djofr van der Schans die samen met twee drives van Nino Gorissen de bezoekers op een 27-38 voorsprong zetten. BAL heeft een riante voorsprong rond het einde van het tweede kwart, maar zij weten er op dat moment geen afstandsschoten in te krijgen. Apollo heeft ook de verdediging onder de basket op orde, waardoor BAL een tijdje niet meer tot scoren komt. Apollo zelf mist veel kansen vanaf de vrije worp lijn, maar het is Leons die in de laatste twee minuten voor rust negen punten weet te maken. Hierdoor komt Apollo terug op 36-40 bij rust en is het weer een echte finalewedstrijd.

Na rust lijkt Apollo ook het afstandsschot gevonden te hebben. Mack Bruining opent meteen met een driepunter. Maar het is opnieuw BAL dat er weer vandoor gaat. Het afstandsschot blijft vallen bij de bezoekers. Twee keer is Nossek trefzeker, evenals Van Dijk met een driepunter van Van Dijk: 39-48. Apollo moet hier iets tegenover zetten willen ze weer in de wedstrijd komen. Fener Langens probeert het ook vanaf de driepuntslijn en slaagt daarin. Even later zijn het opnieuw Langens en Keyshawn Bottelier die met een snelle drive het verschil op slechts vijf punten zetten. Apollo moet dan een tegenvaller incasseren. Bottelier raakt aan zijn enkel geblesseerd en voor hem is het einde wedstrijd. BAL ziet weer kansen en benut deze. Van Overbeek en Nossek zijn beiden goed voor 47-56. BAL houdt steeds die voorsprong intact, maar Apollo lijkt weer toe te slaan. Het afstandsschot van BAL begint niet meer te vallen, waardoor de thuisploeg kansen ziet. Ook het Amsterdamse publiek begint zich er meer in te mengen door als één blok achter de thuisploeg te gaan staan. Met succes, want Iyen Enaruna is inside sterk tegenover zijn tegenstander. Verdedigend gaat het Apollo ook beter af, getuige meerdere blocks op hun Limburgse tegenstanders die niet meer weten te scoren. Apollo lukt dat wel via Siem Uijtendaal, één van de U18 kampioenen van Apollo: 55-57 waarna Langens met één vrije worp de stand op 56-57 zet na driekwart van de wedstrijd.

BAL begint met het balbezit in de laatste 10 minuten. Dit leidt gelijk tot een turnover, waardoor Apollo weer in balbezit komt. Meteen is het opnieuw Leons die de and-1 weet te verzilveren en Apollo weer op voorsprong zet: 59-57. Opnieuw een kans in de volgende aanval voor BAL, maar opnieuw een turnover voor de Limburgers. Uijtendaal weet daar wel raad mee. Opnieuw is hij met een inside treffer goed voor 61-57. Apollo breidt de voorsprong uit. BAL dreigt te afhankelijk te worden van het afstandsschot, dat niet meer wil vallen. Enaruna gaat opnieuw inside met succes. Coach Lodewijk Bottelier begaat dan in de laatste 6:30 minuten een technische fout, evenals Uijtendaal. Dat betekent twee vrije worpen voor BAL en balbezit. Van Dijk weet beide vrije worpen te benutten: 63-60. BAL in balbezit, en met een driepunter kunnen ze de stand weer gelijktrekken. Meerdere driepuntspogingen van Van Dijk en Gorissen gaan er niet in en Apollo weet via Langens weer iets terug te doen. BAL heeft haast, er is niet veel tijd meer. Maar het schot wil zowel van binnen als buiten niet vallen en Apollo krijgt meerdere kansen om het kampioenschap binnen te halen. Van Ravensteijn ziet kans op een driepunter en benut deze, een hele belangrijke: 68-62. Vervolgens een blockshot op BAL en twee keer een jumper van Leons en Enaruna. Apollo gaat niet meer in gevaar komen en via vrije worpen van Enaruna en Bruining komt de 78-68 eindstand op het bord en is Apollo kampioen van 2017/2018 in de DTL. Het hele seizoen de koploper geweest en dat leidt uiteindelijk naar deze landstitel.

Stand

Team Pnt 
Heroes Den Bosch
Landstede Hammers Zwolle
Zorg en Zekerheid Leiden
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Donar Groningen
Basketbal Academie Limburg
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: