do. 10-10 19:30
AMS
57

DBO
103
za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO vs
LWD
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

Nieuw seizoen, nieuwe spelregels


Nieuw seizoen, nieuwe spelregels

OEGSTGEEST, 16 augustus 2018 – Een nieuw basketbalseizoen staat voor de deur. Zoals gebruikelijk veranderen er weer wat spelregels. De redactie van deze website vroeg Edwin Wallaart, commissaris en scheidsrechter, om de belangrijkste wijzigingen op te sommen.

Indien de wedstrijdklok op 2:00 minuten of minder staat in de vierde periode en in verlengingen, mag de verdedigende speler bij een balinname met geen enkel lichaamsdeel over de lijn komen om op die manier de balinname te bemoeilijken. De arbiter zal een preventief signaal gebruiken. Een overtreding na de waarschuwing zal een technische fout van de betreffende speler opleveren.

Nieuw: Indien er een Technische fout wordt gefloten zal er één vrije worp worden toegekend. Na de vrije worp zal het spel worden hervat door een balinname door het team dat balbezit had of recht had op balbezit, op het moment van het fluiten voor de Technische fout.

De achterliggende gedachte van deze regelwijziging, die vooral vanuit de coaches en de spelers is ontstaan, komt er op neer dat een dubbele bestraffing, zoals het geval indien de Technische fout wordt gefloten tegen ploeg A terwijl ploeg A balbezit heeft, komt te vervallen.

Aanpassingen 24-secondenregel. Indien de wedstrijdklok 2:00 minuten of minder speeltijd laat zien in het vierde kwart en in een verlenging, volgend op time-out genomen door het team dat na de time-out recht op balbezit op de verdedigingshelft heeft. De coach van dat team heeft het recht om te beslissen of de balinname zal plaatsvinden op het balinname punt tegenover de jurytafel op de aanvalshelft of dat de balinname op de verdedigingshelft zal plaatsvinden. Indien het spel zal worden hervat ter hoogte van het balinname punt tegenover de jurytafel op de aanvalshelft van dat team dan dient de shotclock als volgt te worden teruggezet:

•    Indien er 14 seconden of meer op de shotclock stonden op het moment dat de wedstrijdklok werd gestopt zal de klok worden teruggezet naar 14 seconden.

•    Indien er 13 seconden of minder op de shotclock stonden op het moment dat de wedstrijdklok werd gestopt zal de shotclock niet worden teruggezet, maar zal deze verdergaan vanaf het moment dat deze werd stilgezet.

Indien de bal wordt ingenomen op de verdedigingshelft zal de shotclock worden gereset naar 24 seconden of verder gaan vanaf het moment dat de shotclock werd stilgezet.

Nieuw: Balinname na een Onsportieve of diskwalificerende fout:

•    De balinname die onderdeel vormt van de straf van een onsportieve of diskwalificerende fout zal moeten plaatsvinden ter hoogte van het balinname punt op de aanvalshelft van dat team.

•    De balinname die onderdeel vormt van de straf van een fighting fout zal moeten plaatsvinden ter hoogte van het balinname punt op de aanvalshelft van dat team.

•    In al deze gevallen resteren er 14 seconden op de shotclock.

En dan is er nog deze aanpassing: Als het balbezit overgaat naar het andere team na een fout of een overtreding van de tegenpartij wordt de shotclock aangepast. Wordt de bal op de verdedigingshelft ingenomen, dan wordt de clock op 24 seconden gezet. Wordt de bal uitgenomen op de aanvalshelft van dat team, dan is er geen sprake van een nieuwe 24 maar een reset naar 14 seconden.

Stand

Team Pnt 
Heroes Den Bosch
Landstede Hammers Zwolle
Zorg en Zekerheid Leiden
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Donar Groningen
Basketbal Academie Limburg
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: