zo. 11-11 18:00
LIM
91

DHE
102
wo. 14-11 18:00
CSM
72

LDN
76
wo. 14-11 19:30
GRO
89

PIN
83
wo. 14-11 20:00
DBO
102

IRO
87
vr. 16-11 20:00
AMS
61

LDN
93
zo. 18-11 14:00
ZWO vs
DOR
zo. 18-11 14:30
RDM vs
DBO
zo. 18-11 16:00
LWD vs
DHE
zo. 18-11 18:00
LIM vs
GRO
zo. 18-11 19:30
LDN vs
AMS
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Donar kan aan de bak in Leek

Shevon Thompson is een van de belangrijkste spelers van Istanbul BBSK.

Donar kan aan de bak in Leek

Door Ties Rozema
 

GRONINGEN, 15 oktober 2018 - Voor Donar begint woensdagavond een nieuw avontuur in de FIBA Europe Cup. De Groningse formatie speelt in het Sportcentrum in Leek tegen het sterke Istanbul BBSK uit Turkije, dat zich via twee voorronden wist te plaatsen voor de eerste poulefase.
 

Istanbul BBSK is pas voor het vijfde seizoen actief in de hoogte Turkse competitie. Steeds wist de ploeg in de middenmoot te eindigen in de sterke Basketball Super League. Vorig seizoen debuteerden de Turken in de FIBA Europe Cup. Daar strandde Istanbul BBSK in de tweede poulefase. Het verloor onder mee tweemaal van Le Portel uit Frankrijk.

Daarmee is alvast een linkje gelegd met Donar en gelegenheidsgastheer Leek. Vorig jaar moest Donar voor de allereerste poulewedstrijd tegen Le Portel ook al uitwijken naar het naburige dorp. In een sfeervol Sportcentrum werden de Fransen toen verslagen. Donar heeft dus goede herinneringen aan Leek en hoopt ook nu weer een goed resultaat te behalen.

Dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Istanbul BBSK rekende in de eerste voorronde vrij eenvoudig af met het Tsjechische Turi Svitavy. In de tweede voorronde werd thuis direct korte metten gemaakt met het Zweedse BC Lulea, dat met 87-50 naar huis werd gestuurd. De uitwedstrijd was slechts een formaliteit en dat deze nipt verloren ging, is dan ook weinig noemenswaardig.

De leiders in deze kwalificatiewedstrijden waren de Amerikanen Tu Holloway en Shevon Thompson. De 29-jarige guard Holloway heeft al een hele reeks clubs achter zijn naam. Vorig seizoen kwam hij uit voor Hapoel Unet Holon, waarmee hij de Israëlische bekercompetitie wist te winnen. Shevon Thompson speelt voor het eerst overzees: vorig jaar was hij nog teamgenoot van Landstede-speler Kaza Kajami-Keane bij de Raptors 905. Met gemiddelden van 17 punten en 10 rebounds toonde de center zich direct belangrijk voor zijn nieuwe werkgever. Naast de twee Amerikanen heeft Istanbul kwaliteit in huis gehaald in de vorm van de Kroatische allrounder Luka Babic en de Poolse routinier Damian Kulig.

Istanbul BBSK beschikte in de voorronden nog niet over een brede selectie. Naast de bovengenoemde spelers waren het enkel de guards Mehmet Yagmur en Mert Gizir, die gemiddeld meer dan 20 minuten op het parket doorbrachten. Onlangs werden dan ook nog extra versterkingen gehaald. En niet de minste. De 20-jarige Bulgaar Yordan Minchev maakte in 2017 al zijn debuut voor het Bulgaarse team en mocht namens Fenerbahçe Ulker al debuteren in de Euroleague.

De andere nieuwkomer is Semih Erden, een bekende naam voor volgers van zowel de NBA als het mondiale basketbal. De 2.13 meter lange Erden speelde in de NBA voor de Boston Celtics en de Cleveland Cavaliers. Daarna was hij met onder andere Fenerbahçe Ulker en Anadolu Efes jarenlang vaste deelnemer aan de Euroleague. Met de Turkse nationale ploeg, waarvoor hij meer dan zestig keer uitkwam, was hij bij het WK van 2010 verliezend finalist tegen Team USA.

Al met al beschikt Istanbul BBSK over een sterke ploeg, waartegen Donar alle zeilen zal moeten bijzetten. De Turken beschikken over veel lengte en zijn inside sterk vertegenwoordigd. Juist hier lijkt Donar nog kwetsbaar te zijn. Het is dan ook interessant om te zien welk strijdplan Erik Braal heeft uitgedokterd om in Leek nogmaals te winnen van een ploeg met een aanzienlijk hoger budget.

Stand

Team Pnt 
Landstede Basketbal Zwolle 16 
Donar Groningen 12 
Zorg en Zekerheid Leiden 10 
New Heroes Den Bosch 10 

Dutch Windmills Dordrecht 10 
Aris Leeuwarden
Feyenoord Rotterdam
Den Helder Suns

Apollo Amsterdam
10  Basketball Academie Limburg

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken