do. 10-10 19:30
AMS
57

DBO
103
za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO vs
LWD
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

ZZ Leiden ontmoet Oradea

Kristopher Richard is een van de sterkmakers van CSM CSU Oradea.

ZZ Leiden ontmoet Oradea

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 21 oktober 2018 - Zorg en Zekerheid Leiden staat aan de vooravond van de tweede speelronde in de groepsfase van de FIBA Europe Cup. Komende woensdag speelt de Leidse formatie de eerste thuiswedstrijd. Tegenstander is dan CSM CSU Oradea uit Roemenië.

Zorg en Zekerheid Leiden verraste afgelopen woensdag vriend en vijand door in Turkije het sterker geachte Sakarya BSB met 56-69 te verslaan. In de eerste helft, die eindigde bij 22-41, werd de basis gelegd voor deze overwinning. Het Duitse s.Oliver Würzburg won eveneens op verplaatsing in Roemenië van Oradea.

De Leidse ploeg werkte afgelopen zaterdag nog een thuiswedstrijd af tegen Feyenoord Basketball Rotterdam. Zonder de geschorste Kenneth Simms werd na een aarzelende start toch nog vrij eenvoudig gewonnen met 88-64. De schorsing van Simms geldt overigens niet voor de FIBA Europe Cup.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is dit dus een belangrijke wedstrijd. Bij een overwinning brengt de Leidse ploeg zichzelf in een goede positie om mee te dingen naar de eerste twee plaatsen, want alleen de nummers één en twee gaan door naar de volgende ronde.

CSM CSU Oradea telt drie Amerikanen, onder wie Giordan Watson. Deze genaturaliseerde Amerikaanse guard kennen we nog van de interlands van het Nederlands team tegen Roemenië. Kristopher Richard is een 1.96 meter lange swingman. Marcus Ginyard (1.95 meter lang) is eveneens inzetbaar op de 2- en 3-positie. De 2.06 meter lange Uros Lucic is een 35-jarige power forward met de Servische nationaliteit. Muhamed Pasalic is afkomstig uit Bosnië & Herzegovina. Pasalic is een 1.92 meter lange spelverdeler. Dan telt de ploeg ook nog twee Litouwers: de 1.97 meter lange guard Vaidas Kariniauskas en de 2.06 meter lange forward Arturas Valeika. Tot slot van de buitenlandse krachten loopt er ook nog een 2.10 meter lange center uit Canada rond: Sean Denison die overigens nog geen minuut heeft gespeeld bij de Roemeense formatie.

Oradea mag dan het eerste duel voor de FIBA Europe Cup verloren hebben, maar afgelopen zaterdag haalde de formatie van coach Cristian Achim in de Roemeense competitie haar gram tegen het laag geklasseerde Dinamo Bucuresti: 85-69. Door deze zege is Oradea opgeklommen naar een gedeelde derde plaats. Richard werd topschutter met 18 punten, gevolgd door Kariniauskas (16 punten) en Pasalic (15 punten). Lucic zat met 10 punten ook nog in de dubbele cijfers.

Kristopher Richard is in aanvallend opzicht de gevaarlijkste speler van de ploeg. De Amerikaan kwam in de twee kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League tot een gemiddelde score van 24 punten. De Roemenen werden overigens in de eerste voorronde voor de Champions League uitgeschakeld door het Finse Karhu Basket. In Roemenië werd het 74-80, in Finland ging Oradea met 87-84 onderuit.

Richard kwam tegen s.Oliver Würzburg tot 15 punten. Kariniauskas (13 punten), Ginyard (12 punten) en Lucic (11 punten) zaten tegen de Duitsers ook in de dubbele cijfers. Valeika was toprebounder met 9 stuks, terwijl Watson de meeste assists uitdeelde: 4 stuks. Coach Achim maakte tegen Würzburg gebruik van acht spelers.

De wedstrijd tegen de Duitsers ging vooral verloren door het hoge aantal turnovers. Zorg en Zekerheid Leiden is een ploeg die veel balverlies forceert bij de tegenstander. Daar zal de Leidse ploeg dan gebruik van moeten maken om de Roemenen te verslaan. Dat de Roemeense formatie doorgaans klein wil spelen (de 2.10 meter lange spelers komen niet veel binnen de lijnen) kan voor Zorg en Zekerheid Leiden voordelig uitpakken. Het controleren van de verdedigende rebound is voor de Leidse ploeg nogal eens lastig, maar als een tegenstander geen al te grote centers in stelling brengt kan dat gevaar in de kiem gesmoord worden en wellicht de tweede zege in de wacht worden gesleept.

Stand

Team Pnt 
Heroes Den Bosch
Landstede Hammers Zwolle
Zorg en Zekerheid Leiden
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Donar Groningen
Basketbal Academie Limburg
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: