zo. 11-11 18:00
LIM
91

DHE
102
wo. 14-11 18:00
CSM
72

LDN
76
wo. 14-11 19:30
GRO
89

PIN
83
wo. 14-11 20:00
DBO
102

IRO
87
vr. 16-11 20:00
AMS
61

LDN
93
zo. 18-11 14:00
ZWO vs
DOR
zo. 18-11 14:30
RDM vs
DBO
zo. 18-11 16:00
LWD vs
DHE
zo. 18-11 18:00
LIM vs
GRO
zo. 18-11 19:30
LDN vs
AMS
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Weekend van de klassiekers


Weekend van de klassiekers

Door Menno Schraven
 

DELFT, 2 november 2018 0 Twee klassiekers staan er dit weekend op het programma. In Rotterdam de (‘voetbal’)klassieker tussen Feyenoord Basketball en Apollo Amsterdam. In de Maaspoort zondag de ware basketbalklassieker tussen New Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden.

Donar gaat zaterdag op bezoek in Den Helder en het ongeslagen Landstede Zwolle reist af naar Aris Leeuwarden. Tot slot gaat Basketball Academie Limburg uit Weert op zondag op jacht naar de eerste punten tegen Dutch Windmills Dordrecht.

Den Helder Suns (1-5) – Donar (4-1)

De ploeg uit de kop van Noord-Holland pakte in Rotterdam de eerste overwinning van het seizoen en verloor afgelopen weekend thuis met maar vijf punten van een verzwakt Leiden. Eerstejaars prof Boy van Vliet kreeg deze week te horen dat hij bij de voorselectie van de Orange Lions zit. Tegen een sterk Donar kan hij aantonen dat zijn uitverkiezing meer dan terecht is. Donar kreeg woensdag in België een draai om de oren van Charleroi en kan in deze wedstrijd dat verlies van zich af spoelen. Normaal gesproken is Donar een maat te groot voor Den Helder, dat echter thuis goed voor de dag wil komen.

Feyenoord Basketball Rotterdam (0-6) – Apollo Amsterdam (1-3)

Op de eigen Facebook pagina rept Feyenoord over de kleine klassieker. Niet geheel onterecht natuurlijk, want voor het basketbalteam met de gelijknamige clubnaam als de voetballers is de wedstrijd tegen Apollo ook een klassieker. Rotterdam is na zes wedstrijden nog altijd zonder punten al zijn daar door blessures (van onder andere Jeroen van der List), wisselingen in de spelersgroep en een zwaar programma aan het begin van de competitie wel begrijpelijke excuses voor. In de voorbereiding was Apollo te sterk voor Rotterdam, al zegt die uitslag natuurlijk weinig. Apollo bleef afgelopen woensdag lang in het spoor van nieuwkomer Dordrecht maar moest in de slotfase toch het onderspit delven. De ploeg komt derhalve getergd naar Rotterdam om daar wel de punten te pakken, iets wat de thuisclub koste wat het kost wil voorkomen.

Aris Leeuwarden (3-2) – Landstede Zwolle (5-0)

Met overwiningen op Den Helder, Amsterdam en Weert neemt Aris Leeuwarden gewoon een gedeelde vierde plaats op de ranglijst in, ook al is dat een iets vertekend beeld. Neemt niet weg dat de Friezen een aardige start hebben en dat zonder de voorlopig nog geblesseerde Jonathan Williams. In deze wedstrijd maken de Nederlandse spelers Leonardo Eltink en Tijme van Dijk hun debuut voor Aris. Eltink speelde tot voor kort in de Braziliaanse competitie en Van Dijk (niet te verwarren met Sam van Dijk die nu bij Rotterdam speelt) kwam over van BAL uit Weert. Landstede Zwolle is samen met Zorg en Zekerheid Leiden het enige team dat nog zonder puntverlies is. Het heeft zelfs een goede de kans om dat alleen te worden als Leiden verliest in Den Bosch. De Zwollenaren zijn als altijd degelijk dit seizoen. De kans lijkt dan ook klein dat zij Aris de overwinning in deze wedstrijd moeten gunnen. Als het aan de Canadese nieuwe spelverdeler Kaza Kajami-Keane ligt gebeurt dat zeker niet. Tot dusver ontpopt hij zich als een grote aanwinst voor de ploeg en voor de Dutch Basketball League.

New Heroes Den Bosch (4-1) – Zorg en Zekerheid Leiden (3-0)

Wie zegt basketbalklassiekers in Nederland, zegt in één adem het affiche van deze wedstrijd: Den Bosch versus Leiden. Een wedstrijd met een grote historie, maar ook interessant gezien de sterkte van beide teams dit seizoen en hun recente Europese optredens. Beide ploegen gingen afgelopen woensdag ten onder in hun zware Europese duel, waarbij niet iedereen aan de kant van Den Bosch heel uit de strijd kwam. Steven Cook liep tegen de Russen van Saratov een hersenschudding op en zal vermoedelijk niet mee doen tegen Leiden. Maar zijn vervanger Max van Schaik staat te trappelen om die plek op te vullen. Bij Leiden is de toch al smalle rotatie op dit moment nog dunner. Center Kenneth Simms zit nog zijn laatste wedstrijd schorsing uit en vrijdagavond volgde het bericht dat Sergio de Randamie langer uit de roulatie is met een knieblessure dan gedacht. Leiden heeft weliswaar zes sterke spelers over, maar daarna wordt de spoeling wel erg dun. Daar én onder de borden ligt de sleutel voor Den Bosch in deze wedstrijd, dat wel de grote scoringsdrang van de Leidse Amerikanen Darius Thompson en Maurice Watson moet zien in te dammen.

Dutch Windmills Dordrecht (3-1) – BAL (0-5)

De nieuwkomer in de DBL kent tot dusver een goede start met een nederlaag en vervolgens drie overwinningen op rij. Weliswaar speelde het op Zwolle na nog niet tegen de allersterkste teams, maar toch. Woensdagavond versloeg het in Amsterdam Apollo en nu komt Weert zondagmiddag naar Dordrecht. Voor guard Roel van Overbeek betekent dat een weerzien met zijn oude club en coach.
BAL was in Leeuwarden tegen Aris het dichtst bij een overwinning, maar verloor al vijf keer op rij. Statistisch gezien wordt de kans dan steeds groter dat er een eerste winst volgt. Tegen Dutch Windmills liggen er kansen, met name op de guardpositie. De schutters van Windmills zijn wel een gevaar en het gebrek aan echte lengte bij Weert kan de ploeg ook in deze wedstrijd opbreken. Strijdlustig is het team van Radenko Varagic in elk geval altijd.

Stand

Team Pnt 
Landstede Basketbal Zwolle 16 
Donar Groningen 12 
Zorg en Zekerheid Leiden 10 
New Heroes Den Bosch 10 

Dutch Windmills Dordrecht 10 
Aris Leeuwarden
Feyenoord Rotterdam
Den Helder Suns

Apollo Amsterdam
10  Basketball Academie Limburg

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken