za. 11-05 20:00
DBO
67

ZWO
75
di. 14-05 19:30
ZWO
76

DBO
68
di. 14-05 20:00
LDN
63

GRO
93
do. 16-05 20:00
DBO
74

ZWO
75
di. 21-05 19:30
ZWO
69

GRO
72
do. 23-05 19:30
GRO vs
ZWO
zo. 26-05 14:00
ZWO vs
GRO
di. 28-05 19:30
GRO vs
ZWO
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Must-win voor Donar en New Heroes


Must-win voor Donar en New Heroes

OEGSTGEEST, 19 november 2018 – Waar Zorg en Zekerheid Leiden al door is in de FIBA Europe Cup, daar gaat het er voor Donar (dinsdag thuis tegen Spirou Charleroi)en New Heroes Den Bosch (woensdag bij Avtodor Saratov) om spannen. Beide ploegen moeten winnen om de volgende ronde te bereiken.

Donar

Voor Donar is het dinsdag tegen Spirou Charleroi do or die. Als de ploeg van Erik Braal wint, wordt het eerste in Groep C. Verliezen betekent uitschakeling, tenzij Istanbul BBSK een dag later op bezoek in Izmir wint van Pinar Karsiyaka. Dat lijkt echter uitgesloten, aangezien de ploeg uit Istanbul de Europe Cup al lang en breed heeft opgegeven. Voor de Belgen geldt hetzelfde: winnen is door, verliezen exit.

Winnen is dus het devies. Voor Donar zal dat een zware opgave worden. Op bezoek in Charleroi werden de Groningers direct na de sprongbal compleet overrompeld. Uiteindelijk ging Donar met 92-64 ten onder. Toch is de ploeg van Braal verre van kansloos. In Groep C is Charleroi niet onverslaanbaar gebleken: tweemaal verloor de ploeg van Pinar Karsiyaka, terwijl Donar juist twee keer van de Turken wist te winnen.

Om de volgende groepsfase van de Europe Cup te bereiken, zal Donar met name het viertal Amerikanen van Spirou Charleroi in toom moeten houden. Samen met de Belgische guard Alexandre Libert zorgen zij voor het gros van de puntenproductie. De grote troef van Donar is dinsdag de eigen MartiniPlaza. Tegen Pinar Karsiyaka was de sfeer er al ongekend en dat zal tegen Spirou niet anders zijn. Gesteund door de zesde man hebben de spelers van Donar het dan ook geheel in eigen hand.

New Heroes Den Bosch

Na de heerlijke overwinning in de Maaspoort tegen Ironi Ness Ziona staat New Heroes voor de zware taak om ook de laatste wedstrijd in deze poulefase te winnen. Tegenstander is het sterke Russische Avtodor Saratov. In de eerste wedstrijd wonnen de Russen met 93-97 in de Maaspoort. In deze game waren er zeker kansen voor de ploeg van Ivica Skelin om de winst te pakken, maar de geslepenheid van met name Trae Golden en Perrin Bufford in crunchtime deed New Heroes uiteindelijk de das om.

Met deze twee laatstgenoemde spelers zijn ook meteen de topscorers van deze poulefase bij Avtodor Saratov benoemd. Golden is goed voor 20 punten gemiddeld en Bufford laat met 22.5 punten en 10.3 rebounds gemiddeld per game een gemiddelde double-double zien. Veel zal dan ook afhangen of de verdediging van New Heroes in staat is om deze twee aan banden te leggen.

In de laatste wedstrijd van Avtodor, tegen het reeds uitgeschakelde BK Pardubice behaalde de club de grootste score volgens de FIBA Europe Cup site. Het record stond al een tijdje op naam van CEZ Nymburk (2015-2016) maar werd door Avtodor dus aangescherpt tot 129 punten. Ook in deze wedstrijd waren Golden (efficiency van 33) en Bufford (efficiency van 38) weer van grote waarde voor de ploeg van coach Antsiferov.

New Heroes zal, met de overwinning tegen Ironi Ness Ziona, vol goede moed afreizen naar Rusland. De laatste wedstrijd, uit tegen Feyenoord, liet zien dat de ploeg ook kwetsbaar is, maar men zal in Rusland met een heel andere mindset in het veld staan dan afgelopen zondag. Waarmee niet gezegd is dat Skelin zijn ploeg tegen Feyenoord niet motiveerde, maar het werkt nu eenmaal zo in topsport dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. New Heroes speelt, zoals ondertussen bekend, nog zonder Cook, Williams en Wessels. Vandaag werd bekend dat Devon van Oostrum vanwege een knieblessure ook niet zal spelen.

Een overwinning is noodzakelijk voor New Heroes, temeer omdat het er niet naar uitziet dat BK Pardubice gaat verrassen tegen Ironi Ness Ziona. Nu zal Ivica Skelin daar toch nooit rekening mee houden, hij gaat altijd uit van de eigen kracht van zijn ploeg, zo gaf hij aan na de wedstrijd tegen Ironi Ness Ziona.

Zorg en Zekerheid Leiden

Voor Zorg en Zekerheid Leiden staat er in Würzburg niets meer op het spel. De Leidse ploeg is al geplaatst voor de tweede ronde, al staat nog niet vast of Zorg en Zekerheid Leiden als groepswinnaar doorgaat of als tweede.

Omdat er dinsdag maar drie groepswedstrijden zijn en woensdag nog eens dertien wedstrijden is het ook lastig om te bekijken of het gunstiger is om misschien niet te winnen. Er is immers pas één ploeg al bekend in een van de twee poules waarin Zorg en Zekerheid Leiden terecht kan komen. Dat is namelijk Kataja Basket uit Finland, waar de Leidse ploeg in het verleden al eens tegen gespeeld heeft en waar Kenneth Simms ook nog voor is uitgekomen. Die ploeg komt Zorg en Zekerheid Leiden tegen wanneer er dinsdag in Duitsland verloren wordt.

Voor de Duitse formatie ligt dat anders, want die ploeg is nog niet door naar de volgende ronde. Sterker nog, de kans bestaat ook nog dat de Duitsers na deze week gewoon klaar zijn met Europees basketbal. Als Zorg en Zekerheid Leiden de ongeslagen status in uitwedstrijden vast weet te houden, dan moet s.Oliver Würzburg nog een dag wachten om te weten of de ploeg door kan gaan. Sakarya BSB kan dan nog roet in het eten gooien, want de Turken kunnen bij winst in hun thuiswedstrijd tegen CSM CSU Oradea op gelijke hoogte komen met de ploeg uit Würzburg. In dat geval gaat het onderling resultaat tellen en laten de Turken nou beide wedstrijden tegen de Duitsers gewonnen hebben. Zorg en Zekerheid Leiden kan er dus op rekenen dat s.Oliver Würzburg, tot nu toe de enige formatie die van de Leidse ploeg heeft gewonnen, dinsdagavond volle bak gaat.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken