za. 08-12 19:30
DHE
76

RDM
67
za. 08-12 20:00
LWD
81

LDN
95
za. 08-12 20:00
AMS
60

ZWO
91
zo. 09-12 16:00
DOR
75

GRO
76
zo. 09-12 18:00
LIM
49

DBO
80
wo. 12-12 18:30
BAK vs
LDN
wo. 12-12 19:30
GRO vs
DIN
do. 13-12 19:30
ZWO vs
DBO
do. 13-12 20:00
GRA vs
GRO
za. 15-12 20:00
LDN vs
DHE
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Belangrijk window voor Oranje


Belangrijk window voor Oranje

Door Ties Rozema
 

GRONINGEN, 28 november 2018 – Alle ogen zijn nu weer gericht op de Orange Lions. In de komende dagen moet duidelijk worden of kwalificatie voor het WK van 2019 er nog in zit. Winst tegen Polen (donderdag in Den Bosch) en Hongarije (zondag uit in Budapest) is dan wel geboden.

De Orange Lions nemen het donderdag in de Bossche Maaspoort op tegen Polen. Een fysiek sterke en ervaren ploeg die momenteel op nummer 27 staat in de FIBA world ranking. Oranje staat op diezelfde lijst op plaats 44.

Om uitzicht te houden op plaatsing voor het wereldkampioenschap in China in 2019, is een goed resultaat tegen Polen noodzakelijk. Winst zou betekenen dat de Lions in elk geval weer op dezelfde hoogte komen als Polen, dat nu op een gedeelde derde plek staat in Groep J.

De Poolse ploeg kende wisselende resultaten in de reeks kwalificatiewedstrijden. Zo was Hongarije al eens te sterk en werd vrij ruim verloren van Litouwen en Italië. Een groot succes was echter de laatste wedstrijd tegen Kroatië. De Kroatische ploeg, met NBA-spelers Bojan Bogdanovic, Dario Saric, Ante Zizic en Ivica Zubac, werd in Gdansk met 79-74 verslagen. Oranje kan de borst dus natmaken.

In Den Bosch kunnen de Polen een beroep doen op hun vier dragende spelers. De grootste naam in de ploeg is Maciej Lampe. De 33-jarige center speelde in de NBA onder meer voor de Phoenix Suns en kwam daarna uit voor Europese topploegen als Real Madrid en FC Barcelona. Momenteel speelt Lampe in de Chinese competitie, waar hij voor zijn ploeg goed is voor gemiddelden van 27 punten en 14 rebounds.

Van buiten krijgt de 2.11 meter lange center hulp van de atletische Mateusz Ponitka, die momenteel in de Russische competitie speelt voor Lokomotiv Kuban. Daarnaast heeft de ploeg twee rasschutters in huis. Adam Waczynski, uitkomend voor Malaga in de sterke Spaanse competitie, is voor zowel zijn land als zijn clubteams al jaren goed voor zo'n 50 procent rake driepuntspogingen. A.J. Slaughter is het andere afstandskanon. De genaturaliseerde Amerikaan verdient zijn geld bij ASVEL in de Franse competitie en speelde eerder onder meer in Turkije en Griekenland. Saillant detail: Slaughter kwam nog nooit uit voor een Poolse club.

Ondanks een aantal gerenommeerde namen ontloopt Polen de Orange Lions nauwelijks in Groep J. De Poolse ploeg is gemiddeld goed voor zo'n 75 gescoorde punten en 73 tegen. De Lions doen het met 73 om 73 amper minder. Polen schiet tegen een iets hoger percentage, terwijl Oranje gemiddeld meer rebounds uit de lucht plukt.

Om in de Maaspoort met de winst aan de haal te gaan, moeten de Orange Lions een puike pot neerzetten. Gelukkig deinst de ploeg van Toon van Helfteren niet terug voor een uitdaging. In de kwalificatiereeks werd in Almere al gewonnen van Kroatië en in Groningen werd Italië verslagen. In Vilnius had het machtige Litouwen twee verlengingen nodig om met een minimaal verschil te kunnen winnen van Nederland. Daar tegenover staan helaas wel verloren wedstrijden tegen Roemenië en Hongarije. Daarom is winnen van Polen nu cruciaal geworden.

Van Helfteren kan donderdag een beroep doen op een groot aantal vertrouwde namen. Charlon Kloof, Yannick Frank en Thomas van der Mars, de drie topscorers in de kwalificatiereeks, zijn erbij. Dat geldt ook voor ervaren krachten als Worthy de Jong, Arvin Slagter en Nick Oudendag. Er is tevens ruimte voor nieuw bloed. Boy van Vliet (24), Rienk Mast (17), Nathan Kuta (18) en Keye van der Vuurst de Vries (16) zijn opgenomen in de veertien koppen tellende selectie. Sowieso twee van hen zullen in wedstrijdkleding plaats nemen op de bank. Van der Vuurst de Vries kan zodoende zelfs de jongste speler ooit worden die uitkomt voor Oranje.

Zo ver is het echter nog niet. Winnen is het allerbelangrijkste voor Van Helfteren en de zijnen. Tegen de sterke Poolse ploeg is dat een mooie uitdaging voor een ploeg die de laatste jaren juist goed lijkt te gedijen wanneer de uitdaging groot is en de knikkers op het spel staan.
 

Stand

Team Pnt 
Landstede Basketbal Zwolle 13  13  26 
Donar Groningen 13  10  20 
Zorg en Zekerheid Leiden 10  18 
New Heroes Den Bosch 11  18 

Dutch Windmills Dordrecht 12  12 
Feyenoord Rotterdam 13 
Aris Leeuwarden 13 
Den Helder Suns 14  10 

Basketball Academie Limburg 13  11 
10  Apollo Amsterdam 14  12 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken