do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
vr. 30-08 19:30
GRU vs
GRO
Website laten maken voor 250,-

De DBL gaat weer los!


De DBL gaat weer los!

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 5 december 2018 – Nu de interlands weer achter de rug zijn, gaat de Dutch Basketball League weer verder. Donderdagavond staan er vier wedstrijden op het programma. Meest in het oog springend is natuurlijk de topper tussen Donar en Landstede Basketbal.
 

Eigenlijk waren er vijf wedstrijden geprogrammeerd, maar één duel moest uitgesteld worden. Doordat de voetballers van Feyenoord donderdagavond een inhaalwedstrijd spelen tegen VVV (het licht in het stadion viel op 4 november na één minuut spelen uit), is het Topsportcentrum in Rotterdam niet bereikbaar. De wedstrijd tussen Feyenoord Basketball Rotterdam en Zorg en Zekerheid Leiden wordt op een ander moment ingehaald.

Den Helder Suns (3-9) – Dutch Windmills (5-5)

In de eerste rondgang van de competitie kreeg Den Helder ruim klop van de nieuwkomer op het hoogste niveau: 73-46. En die uitslag had hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat de Suns dat laatste kwart met 11-19 wisten te winnen. Alec Wintering was er op dat moment niet meer bij. De sterk spelende spelmaker van de Windmills liep een gebroken kuitbeen op en ligt er nog lange tijd uit. Geert Hammink hoopt dat Wintering in maart weer kan spelen. Het wegvallen van Wintering legde veel druk op de schouders van de jonge Roel van Overbeek. LaVonte Dority, die afgelopen seizoen nog de Helderse kleuren verdedigde, is naar Dordrecht gehaald als extra spelverdeler.

Opvallend genoeg heeft Den Helder Suns nog geen thuiswedstrijd in winst weten om te zetten. De drie zeges werden allemaal op verplaatsing bewerkstelligd. Daarbij moet wel worden aangetekend dat drie van de vier tegenstanders in Den Helder in de top-3 van de competitie staan. Wel was er inmiddels goed nieuws voor de Suns. Tom Koopman, die er lange tijd uit heeft gelegen, is weer teruggekeerd en zou morgenavond zijn rentree kunnen maken. Een beetje extra power op de borden kan voor de formatie van Peter van Noord zeker geen kwaad.

Dit duel is hier live te volgen. Livestats zijn ook beschikbaar.

Donar (9-2) – Landstede Basketbal (11-0)

Het is de laatste jaren niet vaak gebeurd, maar Donar verloor op 21 oktober het laatste kwart met maar liefst 31-11 van Landstede Basketbal. Die ineenstorting (of Zwolse opleving) bezorgde Donar de eerste nederlaag in de competitie. Gebrek aan leiding plus dat Landstede Basketbal op karakter en vechtlust Donar op alle fronten aftroefde.

Die wedstrijd vond destijds plaats in Zwolle, donderdagavond treffen beide ploegen elkaar in MartiniPlaza en dat is doorgaans andere koek. New Heroes Den Bosch wist er vorig seizoen één keer te winnen, maar dit seizoen is er nog geen ploeg uit de DBL en de FIBA Europe Cup die met de winst Groningen wist te verlaten. Donar haalde Lance Jeter terug naar Groningen en nam afscheid van Jordan Callahan. Of het aan het spel van Jeter lag dat Jobi Wall en Grant Sitton opeens uit hun slof schoten, durven we nog niet te zeggen. Daarvoor was de tegenstand net even te zwak. Wat dit aangaat, is het duel van donderdagavond een mooie graadmeter voor Donar.

Kaza Kajami-Keane is de motor van de ploeg uit Zwolle, die ten opzichte van vorig seizoen niet al te veel gewijzigd is. Ligt daar de basis voor het succes of heeft Herman van den Belt nog een ander geheim. Het is immers al jaren zo dat Landstede Basketbal van alle ploegen het spel het snelst op orde heeft. Elf wedstrijden zijn de Hammers al ongeslagen. Hoe langer een winning streak duurt, des te eerder wordt die streak onderbroken. Is Donar dan de ploeg die Landstede Basketbal de eerste nederlaag bezorgt?

De wedstrijd is live te volgen via Podium TV en RTV Noord. De livestats zijn hier te vinden.

New Heroes Den Bosch (7-2) – Apollo Amsterdam (2-10)

New Heroes Den Bosch raakte voor de break Devon van Oostrum kwijt. Steven Cook is er donderdagavond ook niet bij. De Amerikaan werkt in de Verenigde Staten aan zijn herstel. Maar er was ook goed nieuws van het blessurefront. Jonathon Williams kan weer spelen en Stefan Wessels gaat zijn eerste minuten in de competitie maken.

De Bosschenaren werden voor de break weliswaar uitgeschakeld voor de FUBA Europe Cup, maar de gehandicapte ploeg weerde zich kranig tegen Avtodor Saratov. Om drie dagen later Donar de tweede nederlaag toe te dienen: 73-65. Door alle blessures kreeg de 18-jarige Stan van den Elzen veel minuten toebedeeld en daar maakte de jeugdinternational gretig gebruik van. Het is de vraag of hij zich nu een vaste plek in de rotatie heeft verworven.

Apollo Amsterdam vinden we terug op de negende plaats, met slechts twee overwinningen uit twaalf wedstrijden. Stukken lager dan de Amsterdammers voor aanvang van het seizoen hadden verwacht. Dit is voor een groot deel te wijten aan de wisselende samenstellingen waarmee de Amsterdammers spelen. Aan de ene kant heb je de blessures van vaste waarden Aron Royé, Jesse Markusse en Dimeo van der Horst. Laatstgenoemde miste eigenlijk alleen de wedstrijden tegen Zorg en Zekerheid Leiden. En juist in die twee wedstrijden tegen de Leidse formatie waren de jonkies ook niet van de partij, zodat er bij het tweede duel tegen Zorg en Zekerheid Leiden slechts zes spelers beschikbaar waren. Nu zijn dat niet de wedstrijden waar Apollo Amsterdam de punten moet halen, maar op deze manier raakt de ploeg niet bepaald ingespeeld.

De vertoning in dat derde kwart in Weert (31-6 voor Basketball Academie Limburg en dus een nederlaag voor de hoofdstedelingen) was pijnlijk voor al wie Amsterdams basketbal lief is. Hoe ander was het dan twee dagen later. Even was Apollo de drager van de rode lantaarn, maar na twee dagen werd die al weer overgedragen aan de ploeg uit Limburg, doordat Apollo in eigen huis met 94-80 wist te winnen van Aris Leeuwarden.

Vanuit Den Bosch wordt een livestream verzorgd met commentaar van o.a. Rinie Mees. Vanzelfsprekend worden er ook livestats beschikbaar gesteld.

Basketball Academie Limburg (1-10) – Aris Leeuwarden (4-7)

Twee weken geleden pakte Basketball Academie Limburg de eerste zege van het seizoen. Door een furieus derde kwart (31-6) werd Apollo Amsterdam met 91-78 verslagen. Tegen Zorg en Zekerheid Leiden kreeg die zege geen vervolg, maar dat zijn ook niet de wedstrijden waarin de Limburgers punten denken te pakken. Tegen Aris Leeuwarden dicht Radenko Varagic zijn ploeg wel kansen toe. Het zal voor de Limburgers belangrijk zijn om de foutenlast – en dan met name die van big man Tony Washington – te beperken. In Leeuwarden kreeg Basketball Academie Limburg met 75-69 klop van de Friese formatie. Washington kampte snel met foutenlast en kwam niet verder dan 5 punten (wel 11 rebounds). De personele bezetting wil de ploeg uit Weert nog wel eens parten spelen. In Leiden kon Varagic niet beschikken over Joey Liem, Frerik Adriaans en Amer Banda. De kans is groot dat zij donderdagavond ook van de kant moeten toekijken.

Aris Leeuwarden begon het seizoen goed. Nick Masterson schoot veel raak, vooral van ver, en staat momenteel zesde op de topscorerslijst in de DBL met een gemiddelde van 17.64 punten per wedstrijd. Zijn teamgenoot Griffin Kinney staat nog een plaatsje hoger (17.91 punten) en is derde op de lijst der rebounders (gemiddeld 9.36 per wedstrijd). Met aangever Deividas Kumelis (5.73 assists per duel en derde in de DBL) en de soms soepel scorende David Michaels (13.55 punten gemiddeld) heeft Aris Leeuwarden een kwartet sterke spelers. De vraag is wat er dan van de andere spelers komt. Als dat redelijk verzorgd is, zijn er winstkansen voor de Friezen. Aris zit wel in een dipje, want van de laatste zeven wedstrijden werd er slechts eentje gewonnen. Wellicht gaat spelmaker Jonathan Williams zijn eerste minuten pakken voor de formatie van Tony van de Bosch en dat kan Aris Leeuwarden goed gebruiken.

Er is nog geen livestream vanuit Weert, maar er zijn wel livestats.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken