do. 14-02 20:00
DBO
79

LWD
59
za. 16-02 19:30
GRO
111

RDM
72
za. 16-02 19:30
DHE
57

LDN
68
za. 16-02 20:00
AMS
59

DOR
71
zo. 17-02 16:00
LIM
64

ZWO
94
vr. 22-02 20:00
ORA vs
LIT
za. 23-02 19:30
DHE vs
LEU
ma. 25-02 20:30
POL vs
ORA
za. 02-03 19:30
DHE vs
GRO
za. 02-03 19:45
RDM vs
AMS
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Winst voor bezoekende ploegen?


Winst voor bezoekende ploegen?

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 7 december 2018 – De DBL telt dit weekeinde een volledige speelronde, met drie duels op zaterdag en twee op zondag. Op het eerste gezicht moeten de bezoekende ploegen alles kunnen winnen, aan de gastheren natuurlijk de taak om dat te verhinderen.

We hebben hier natuurlijk niet de waarheid in pacht, maar als we in onze glazen bol kijken, dan verwachten we toch de meeste spanning bij Den Helder Suns versus Feyenoord Basketball Rotterdam. Maar goed, het is wel eens vaker gebeurd dat het uiteindelijk heel anders afliep dan menigeen had verwacht.

Zaterdag 8 december

Den Helder Suns (3-10) – Feyenoord Basketball Rotterdam (4-8)

Van de ploegen die deze speelronde in actie komen, staan Den Helder Suns en Feyenoord Basketball Rotterdam nagenoeg op gelijke hoogte. Het gat tussen de nummer acht (Den Helder) en nummer zes (Feyenoord) bedraagt slechts twee punten, met dien verstande dat de Rotterdammers wel een wedstrijd minder hebben gespeeld. Zij kwamen donderdag niet in actie doordat de wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden werd uitgesteld.

Den Helder Suns wacht na de nederlaag van donderdag tegen Dutch Windmills nog steeds op de eerste thuiszege. Wel won de ploeg uit de kop van Noord-Holland het eerste duel met de Rotterdammers. Op 25 oktober werd het in de Maasstad 74-77. Positief puntje voor de Suns is het feit dat Tom Koopman weer wat minuten kon maken tegen Dutch Widmills.

Feyenoord Basketball is sinds die eerste ontmoeting wel beter gaan spelen. Dat heeft uiteraard te maken met de terugkeer van Trevor Setty. Daarnaast hebben de Rotterdammers de jonge Belg Marius Mwendanga ingelijfd. Voor Ties Theeuwkens (herstellend van een achillespeesblessure) komt deze wedstrijd nog te vroeg. Van de laatste zes wedstrijden won Feyenoord Basketball er vier.

Apollo Amsterdam (2-11) – Landstede Basketbal (12-0)

Apollo Amsterdam neemt momenteel de laatste plaats in de Dutch Basketball League in. Het is wat dat aangaat stuivertje wisselen met Basketball Academie Limburg. De kans dat de Amsterdammers in deze speelronde weer over de Limburgers heen wippen, is overigens niet al te groot. Daarvoor lijkt Landstede Basketbal net even te sterk.

Apollo liet zich in Den Bosch bij tijden van de goede kant zien. Het eerste kwart met 14-21 gewonnen, maar in het tweede kwart verloor de brigade van coach Patrick Faijdherbe te veel terrein, waardoor er uiteindelijk met 87-63 verloren werd. Malevy Leons (13 punten, 8 rebounds) speelde een prima pot. Voor Apollo is het wachten op de terugkeer binnen de lijnen van Jesse Markusse en bovenal Aron Royé.

Landstede Basketbal trok in Groningen de traditionele goede seizoenstart nog maar weer eens door. Al heeft Herman van den Belt ook nog niet eerder meegemaakt dat de eerste twaalf competitiewedstrijden allemaal in winst werden omgezet, en dat ook nog eens zonder Olaf Schaftenaar die nog geen één keer in actie is gekomen. Dertien wordt nog wel eens gezien als een ongeluksgetal, maar de kans dat de winning streak niet op dertien wordt gezet, is toch vrij klein.

Aris Leeuwarden (4-8) – Zorg en Zekerheid Leiden (8-1)

Aris Leeuwarden en Zorg en Zekerheid Leiden troffen elkaar afgelopen seizoen nog in de openingsronde van de play-offs. De Friezen deden het daarin erg goed. Zorg en Zekerheid Leiden had moeite om de thuiswedstrijden in winst om te zetten en moest in Leeuwarden een nederlaag slikken. Op zich was dat laatste niet eens zo vreemd, want in de twee reguliere competitiewedstrijden in het Kalverdijkje kwam de Leidse ploeg twee keer met de schrik vrij.

Dat het ene seizoen het andere niet is, is de laatste weken wel gebleken. Zorg en Zekerheid Leiden won acht van de negen competitiewedstrijden en plaatste zich via zes overwinningen voor de tweede ronde van de FIBA Europe Cup. Aris Leeuwarden kende nog wel een goede start van het seizoen met drie zeges in vier wedstrijden, maar heeft van de laatste acht wedstrijden nog maar één keer het zoet der overwinning mogen smaken. Donderdag moesten de Friezen zich in Weert nog gewonnen geven in een wedstrijd waarin de punten, ook voor Basketball Academie Limburg, erg duur waren. Na Donar scoort Zorg en Zekerheid Leiden, dat in Maurice Watson Jr. nog een vraagteken heeft, gemiddeld de meeste punten per wedstrijd. Er waren tijden dat wedstrijden tussen deze twee ploegen hoge scores opleverden. Gaat dat nu in het Kalverdijkje weer gebeuren?

Zondag 9 december 2018

Dutch Windmills (6-5) – Donar (9-3)

Ook zonder een tweede spelmaker naast Roel van Overbeek blijft Dutch Windmills op een winstpercentage staan van boven de 50%. LaVonte Dority is de aangewezen man om de ploeg uit Dordrecht te komen helpen, al is het wachten tot het moment dat de oud-speler van Den Helder Suns ook legaal het veld mag betreden. Shavon Coleman zette donderdag in Den Helder weer puike cijfers neer: 16 punten, 13 rebounds, 2 steals en 3 assists. De Amerikaan kreeg goede steun van Floris Versteeg, die met 13 punten en 5 rebounds zijn statistisch beste wedstrijd van het seizoen tot nu toe speelde. Of dat genoeg is om van Donar te winnen, valt echter te betwijfelen.

Donar bevindt zich in een situatie die het al jaren niet meer gekend heeft: drie nederlagen in twaalf wedstrijden. Afgelopen donderdag slaagde Landstede Basketbal er al voor de tweede keer in om de Groningers met een nederlaag op te zadelen. Jason Dourisseau was een lichtpuntje voor Donar met 20 punten en 5 rebounds. Lance Jeter probeerde het op zijn bekende wijze en daarmee was hij in de openingsfase succesvol mee, maar aan het eind forceerde de Groningse Generaal net even te veel. Donar heeft een brede bank, maar dat leverde de Groningers tegen Landstede Basketbal niet veel op. Daarvoor zaten niet genoeg spelers lekker in de wedstrijd. Coach Erik Braal was niet te spreken over het optreden van zijn ploeg. Grote kans dat dit zondag dan wel anders zal zijn.

Basketball Academie Limburg (2-10) – New Heroes Den Bosch (8-2)

De Limburgse formatie boekte donderdag de tweede zege van het seizoen en stuurde de rode lantaarn weer terug naar Amsterdam. De kans is groot dat Basketball Academie Limburg ook na deze wedstrijd niet terug is te vinden op de laatste plaats. Tenzij Apollo Amsterdam op zaterdag Landstede Basketbal weet te verrassen. Het valt te betwijfelen of de ploeg van Radenko Varagic is opgewassen tegen New Heroes Den Bosch. De Weerter ploeg moet het in de eerste krachtmeting met New Heroes stellen zonder Frerik Adriaans, Joey Liem en Amer Banda. Of Djofr van der Schans zondag genoeg van zijn ziekte is hersteld om nu wel mee te spelen, zal moeten blijken. Hoe dan ook, werk aan de winkel voor Tony Washington, met gemiddeld 12 stuks de beste rebounder in de Dutch Basketball League. De Amerikaan zal in elk geval een zware dobber krijgen aan Nick Oudendag en Roel Aarts, die zondag terugkeert in de hal waar hij jaren deel uitmaakte van Limburgse ploegen.

New Heroes Den Bosch beleefde afgelopen donderdag de terugkeer van Stefan Wessels op de velden. In 19 minuten kwam de ervaren forward tot 9 punten, 4 rebounds en 2 assists. De Bossche formatie kan de terugkeer van Wessels goed gebruiken, want in deze maand kan de club nog geen beroep doen op Steven Cook. De Amerikaan werkt in zijn thuisland aan zijn herstel. Bij een fikse hersenschudding (of te vroeg begonnen) kunnen zich lange tijd complicaties voordoen. Jos Frederiks en Sander van der Holst kunnen daarover meepraten.

New Heroes mag dan Devon van Oostrum kwijt zijn geraakt met een zware blessure, ook zonder de spelmaker werd er zowel van Donar als van Apollo Amsterdam gewonnen. Maarten Bouwknecht fungeert nu als spelverdeler en er zijn fases waarin Keshun Sherrill die taak op zich neemt en dat gaat de Bosschenaren prima af.

Stand

Team! Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 21  20  40 
Landstede Basketbal Zwolle 24  20  40 
New Heroes Den Bosch 23  18  36 
Donar Groningen 22  15  30 

Dutch Windmills Dordrecht 22  12  10  24 
Den Helder Suns 24  16  16 
Aris Leeuwarden 24  17  14 
Feyenoord Rotterdam 23  17  12 

Apollo Amsterdam 23  17  12 
10  Basketball Academie Limburg 24  21 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken