do. 10-10 19:30
AMS
57

DBO
103
za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO vs
LWD
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

Wedstrijdverslag

Solar-systemen Grasshoppers 68 - 112 Groningen

Q1 Q2 Q3 Q4
15-28 13-30 21-25 19-29

Pnt
Reb
Ast
Stl
Blk
To's
 
2PNT
3PNT
FT
 
 
 
 
AR
VR
Ast
Stl
Blk
To's
P's

Donar bereikt kwartfinale beker

Door Martin Hoekstra
 

KATWIJK, 13 december 2018 - Donar heeft volgens verwachting de kwartfinale van het bekertoernooi bereikt. Solar-systemen Grasshoppers bood dapper tegenstand, maar bij rust bedroeg het verschil al 30 punten. Na de pauze was het verschil minder groot, maar uiteindelijk stopte de teller bij 68-112.


“We moeten allemaal genieten van deze wedstrijd”, luidde de boodschap van Jeroen Reitsema, de coach van Solar-systemen Grasshoppers. Na in het verleden tegen Weert, Aris, Rotterdam en Leiden gebekerd te hebben (Rotterdam sneuvelde een paar jaar terug zelfs in Cleijn Duin), was het nu de beurt aan Donar. “Leiden en Donar zijn topploegen in Nederland. Het is leuk dat die hier een keer gespeeld hebben.”

De Katwijkers moesten het stellen zonder de geblesseerde Sjors Besseling, maar ook met de ervaren Besseling in de ploeg had Solar-systemen Grasshoppers zich geen illusies gemaakt. Donar had dan weliswaar een zware pot voor de FIBA Europe Cup in de benen, maar dan zit er nog zoveel kwaliteit in de selectie van de Groningers.

Het bekertoernooi valt onder auspiciën van de NBB en dat betekent maximaal vier buitenlandse spelers op het wedstrijdformulier. Jobi Wall, die wel in de warming-up meedeed, was degene die zich als eerste mocht gaan omkleden. De Amerikaan werd niet op het wedstrijdformulier gezet en mocht in burger op de bank plaatsnemen. Daar zat ook Shane Hammink, die eveneens niet in actie zou komen.

Bij de Groningse startende vijf was een plaats ingeruimd voor de jonge Rienk Mast. De jeugdinternational ging voortvarend van start voor Donar door een hele reeks scores in de openingsfase van het bekerduel. Kasper Averink, die al bij drie DBL-clubs heeft gespeeld, zette Solar-systemen Grasshoppers al snel op het scorebord. Erik Braal wisselde rustig door en gaf iedereen speeltijd.

Na tien minuten gaf het scorebord 15-28 aan. In het tweede bedrijf gaf Donar even wat meer gas. Elk foutje van de Katwijkers werd meteen afgestraft. Daardoor stond het bij rust 28-58. Naast Mast speelde Tim Hoeve zich ook in de kijker. De twee jongelingen waren halverwege het duel bijna goed voor de helft van de Groningse punten: Mast ging rusten met een bloedneus en 17 punten, terwijl Hoeve mede door drie homeruns al op 10 punten stond. Aan Katwijkse zijde zat alleen Averink met 10 punten in de dubbele cijfers.

In het derde kwart bleef de nummer twee van de promotiedivisie goed tegen gas geven. Donar won dit kwart slechts met vier punten verschil: 21-25. Bas Rozendaal liet zich na de pauze van zijn goede kant zien. De 2.12 meter lange center, die in het verleden voor Donar en Aris Leeuwarden uitkwam, baande zich een weg naar de basket om zich ook in de dubbele cijfers te schieten. In het laatste kwart liep Donar weg naar de 68-112 eindstand.

“Ons doel was om het verschil onder de zestig punten te houden, en dat is gelukt’, stelde Reitsema, die overigens tegen een technische fout opliep. “We dwingen Donar tot het schieten van driepunters, maar als ze dan dik 70 procent schieten houdt het voor ons gewoon op. Ik had gehoopt dat we wat harder zouden spelen in de start. Wat fysieker, wat meer durven. In het derde kwart scoorden we 21 punten, dat is gewoon hartstikke goed.”

Reitsema had toch ook wel wat kritiekpuntjes. Over het hedgen van zijn spelers was hij niet tevreden. “Vanuit de pick & roll kwamen de guards direct in een twee tegen één situatie, constant. Dat speelde Donar zo goed uit. Als het dan niet bij de basket was, was het wel een driepunter. Dat kan gewoon niet. In de promo hebben Voorburg en Lokomotief goede guards. Die kunnen dat ook op die manier, in mindere mate dan Donar natuurlijk. Dat moeten wij meenemen van deze wedstrijd. We moeten kijken naar de spacing van dat team, hoe zij dat hebben gedaan. Daar moeten we van leren.”

Solar-systemen Grasshoppers


Groningen


Stand

Team Pnt 
Heroes Den Bosch
Landstede Hammers Zwolle
Zorg en Zekerheid Leiden
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Donar Groningen
Basketbal Academie Limburg
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: