za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO
103

LWD
62
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
di. 22-10 19:30
GRO vs
?
Website laten maken voor 250,-

Donar moet winnen

Dominique Archie (links) en Thomas Scrubb zijn de topschutters van Varese

Donar moet winnen

Door Ties Rozema
 

GRONINGEN, 8 januari 2019 – Donar speelt woensdag de derde wedstrijd in de tweede groespase van de FIBA Europe Cup. In eigen huis mogen de Groningers eigenlijk geen steek laten vallen tegen Pallacanestro Varese uit Italië. Thuisnederlagen zijn bijna alitijd fataal.

Donar is 2019 weinig soepel begonnen. Na de verloren wedstrijd in Leiden werd Apollo in Amsterdam pas diep in de tweede helft opzij gezet. De ploeg van Erik Braal worstelt al een tijdje met de vorm. Bovendien moet power forward LaRon Dendy ingepast worden in de ploeg. De nieuwe Amerikaan speelde meer dan acht maanden geen competitiewedstrijd en dat hij ritme mist, moge dan ook duidelijk zijn.

De Groningers moeten tegen Varese boven de eigen interne werkzaamheden uitstijgen om kans te kunnen maken op de winst. En winnen is nu juist noodzakelijk om uitzicht te kunnen behouden op een plek in de knock-out fase.

PallacanestroVarese is de huidige nummer vier in de Italiaanse competitie. In de FIBA Europe Cup verloor de ploeg slechts één keer. In Hongarije bleek Alba Fehervar te sterk. Op deze misslag na, loopt het in Europa op rolletjes voor Varese. De ploeg scoort er lustig op los en scoort gemiddeld zestien punten meer dan de tegenstander. Veerkracht is er ook: de laatste Europe Cup wedstrijd tegen landgenoot Dinamo Sassari werd op het laatste moment gewonnen, terwijl er halverwege het derde kwart nog tegen een achterstand van maar liefst twintig punten werd aangekeken.

Varese vetrouwt in de aanval op veel scorers. Maar liefst vijf spelers scoren gemiddeld in de dubbele cijfers en ook daarbuiten is voldoende scorend vermogen aanwezig. In de Europese wedstrijden schiet de ploeg tegen veertig procent van de driepunters raak. Toppers van afstand zijn Dominique Archie en Pablo Bertone, die beide ruim boven de vijftig procent van hun bommen raak mikken. Van dichterbij is de afwerking tevens efficiënt. Hier vallen met name de Canadese forward Thomas Scrubb en de Amerikaanse center Tyler Cain op, beide goed voor meer dan zeventig procent rake schoten binnen de driepuntlijn.

Donar krijgt te maken met een ploeg die over vrijwel de gehele linie betere cijfers neerzet in Europa. Gelukkig voor de Noorderlingen is het strijdtoneel de eigen MartiniPlaza. Een vol en luidruchtig eigen huis heeft Donar vaker boven zichzelf uit doen stijgen. Dat zal ook nu weer nodig zijn om een vuist te kunnen maken tegen de Italianen. Een broodnodige vuist, want als Varese er met de winst vandoor gaat wordt het voor Donar (met nog twee trips naar Italië voor de boeg) erg lastig om een rol van betekenis te blijven spelen in Groep K.

Stand

Team Pnt 
Landstede Hammers Zwolle
Heroes Den Bosch
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord
Zorg en Zekerheid Leiden

Basketbal Academie Limburg
Donar Groningen
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: