do. 18-04 19:45
RDM
66

GRO
82
do. 18-04 20:00
LDN
83

DHE
61
za. 20-04 19:30
ZWO
88

LWD
87
za. 20-04 19:30
GRO
96

DHE
63
za. 20-04 20:00
LDN
89

DBO
59
do. 25-04 19:30
DHE vs
AMS
do. 25-04 19:30
GRO vs
LDN
do. 25-04 19:45
RDM vs
LIM
do. 25-04 20:00
DBO vs
ZWO
zo. 28-04 16:00
DHE vs
LIM
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Donar en ZZ Leiden: hoe verder?


Donar en ZZ Leiden: hoe verder?

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 31 januari 2019 – Nu de stofwolken van gisteren zijn neergedaald, is het de vraag of, en zo ja hoe, Donar en Zorg en Zekerheid Leiden nog door kunnen gaan in de FIBA Europe Cup. Om kort te zijn: die kansen zijn nog steeds aanwezig en groter dan menigeen denkt.

Voor beide ploegen geldt wel dat ze afhankelijk zijn van het aantal terugkerende ploegen uit de Basketball Champions League en natuurlijk de resultaten van aankomende woensdag.

Laten we eerst beginnen met de situatie in de Basketball Champions League. Daar zijn vier groepen van acht teams. Wie in een groep op plaats vijf of zes eindigt, kan verder spelen in de FIBA Europe Cup. De ploegen zeven en acht zijn na de komende speelronde klaar. De nummers één tot en met vier gaan naar de play-offs van de Basketball Champions League.

Negen ploegen hebben vooraf aangegeven verder te willen spelen in de FIBA Europe Cup als ze op plaats vijf of zes eindigen. Met nog één speelronde te gaan, zijn er al vier ploegen die niet doorgaan naar de FIBA Europe Cup. Telenet Giants Antwerp en Besiktas Sompo Japan hebben zich reeds geplaatst voor de play-offs van de Champions League. Fribourg Olympic en medi Bayreuth kunnen niet meer van de zevende plaats afkomen. Dit betekent dat er maximaal vijf ploegen uit de Basketball Champions League terug kunnen gaan naar de FIBA Europe Cup. Met andere woorden: in elk geval gaan drie nummers drie uit de vier groepen van de FIBA Europe Cup door naar de laatste zestien.

Maar het is geenszins zeker dat er ook daadwerkelijk vijf ploegen afdalen. Buiten Telekom Baskets Bonn (de Duitsers eindigen als zesde) zijn er nog vier ploegen voor wie het lot in de laatste speelronde wordt bepaald. Per groep ziet het er dan als volgt uit.

In Group A gaat het om Ventspils. De ploeg uit Letland staat momenteel gedeeld zesde. Zij moeten de laatste wedstrijd tegen de nummer drie Sidigas Avellino winnen om die zede plaats vast te houden en dus door te spelen in de FIBA Europe Cup. Klimmen naar een vierde plaats is niet meer mogelijk. Ventspils speelt komende dinsdag om 18.30 uur thuis. De uitwedstrijd werd door de Letse formatie wel met 74-88 gewonnen. Tegelijkertijd is Le Mans gastheer van Anwil. De Fransen moeten winnen om de play-offs te halen, maar voor de Nederlandse ploegen gaat het om Anwil. De Poolse club kan bij winst op gelijke hoogte komen met Ventspils. Beide onderlinge duels werden een prooi voor Anwil, dat thuis met 76-64 van Le Mans won. De uitslag van dit treffen is dus alleen van belang als Ventspils onderuit gaat.

In Group B is het niet zo ingewikkeld, want daar gaat het om één duel. UNET Holon is de ploeg die we in de gaten moeten houden. De ploeg uit Israël deelt de vierde plaats met Nanterre 92. Beide ploegen spelen komende dinsdag om 20.30 uur tegen elkaar in Holon. De Israëli wisten het duel in Frankrijk met 70-82 te winnen. Als UNET Holon wint, gaat die ploeg door naar de play-offs van de Basketball Champions League. Bij een nederlaag, gaan de Israëli verder in de FIBA Europe Cup.

In Group C is het weer iets ingewikkelder. CEZ Nymburk deelt daar de vijfde plaats met Lietkabelis en JDA Dijon. Op basis van onderling resultaat staat CEZ Nymburk momenteel zevende en zou met die klassering klaar zijn met Europees basketbal. De Tsjechen gaan woensdagavond (20.30 uur) op bezoek bij Brose Bamberg. De Duitsers hebben in Tsjechië al met 78-84 gewonnen. Als CEZ Nymburk verliest, zijn de resultaten van Lietkabelis (uit tegen Montakit Fuenlabrada) en JDA Dijon (thuis tegen Hapoel Bank Yahav Jerusalem) niet van belang. Als CEZ Nymburk in Duitsland wint, tellen de uitslagen van die twee andere clubs wel degelijk mee.

In Group D is het duidelijk. Filou Oostende staat momenteel vierde met zeven overwinningen. SIG Strasbourg heeft net als Neptunas Klaipeda en Oostende ook zeven keer gewonnen. Filou Oostende kan zich komende woensdag (18.30 uur aanvang) in eigen huis plaatsen voor de play-offs van de Champions League door in een rechtstreeks duel SIG Strasbourg voor de tweede keer te verslaan. In Frankrijk was de ploeg van Chase Fieler met 61-64 net even sterker dan de Fransen. Neptunas Klaipeda speelt geen rol bij winst van Filou Oostende, maar kan de play-offs alleen halen als de Fransen in België winnen.

In het voor de Nederlandse ploegen gunstigste geval keert alleen Telekom Baskets Bonn terug naar de FIBA Europe Cup en zijn er zeven plekken open voor ploegen uit de FIBA Europe Cup. Dat zou betekenen dat alle nummers drie doorgaan en zelfs nog drie van de vier nummers vier. Maar laten we er vooralsnog vanuit gaan dat er vijf ploegen terugkeren. In dat geval gaan de drie beste nummers drie door naar de laatste zestien.

In Group J eindigt in elk geval één team als derde met drie zeges en drie nederlagen. Dat is voldoende om door te gaan. Zorg en Zekerheid Leiden heeft twee zeges genoteerd, maar heeft ook het slechtste doelsaldo. De Leidse ploeg zal in Finland van Kataja Basket moeten winnen om tot de drie beste nummers drie te behoren. Mochten alle nummers drie doorgaan, dan volstaat een nederlaag van maximaal 14 punten ook.

Donar heeft pas één wedstrijd gewonnen, maar verreweg het beste doelsaldo van alle ploegen die één of twee keer hebben gewonnen. Als de Groningers in Varese van Pallacanestro weten te winnen, dan houden ze in elk geval Petrolina AEK Larnaca achter zich. Als alle nummers drie doorgaan, geldt dat dan ook voor Donar. Als er maar drie nummers drie doorgaan, dan is het bij winst van Donar vooral van belang dat Z Mobile Prishtina (thuis tegen s.Oliver Würzburg) en Szolnoki Olaj (thuis tegen Pinar Karsiyaka) niet enorm dik winnen. Het doelsaldo van Donar is -23 en dat is zoals gezegd fors beter dan Z Mobile Prishtina (-61) en Szolnoki Olaj (-50).

Kortom: beide Nederlandse ploegen maken nog kans. Op dinsdag kunnen de kansen al groter zijn en met die wetenschap gaan Donar en Zorg en Zekerheid Leiden dan woensdag aan hun laatste groepswedstrijd beginnen.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 32  29  58 
Landstede Basketbal Zwolle 32  28  56 
New Heroes Den Bosch 33  25  50 
Donar Groningen 32  21  11  42 

Den Helder Suns 32  10  22  20 
Apollo Amsterdam 32  10  22  20 
Aris Leeuwarden 33  24  18 
Feyenoord Rotterdam 32  25  14 

Basketball Academie Limburg 32  27  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken