do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
vr. 30-08 19:30
GRU vs
GRO
di. 17-09 21:30
BEN vs
GRO
vr. 20-09 19:30
GRO vs
BEN
zo. 22-09 14:00
ZWO vs
LDN
za. 28-09 19:45
RDM vs
LDN
Website laten maken voor 250,-

Haalt ZZ Leiden de laatste 16?

Kenneth Simms keert woensdag terug in zijn oude thuishaven.
   © Marja van Tilburg
 

Haalt ZZ Leiden de laatste 16?

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 4 februari 2019 - Dat is de achterliggende vraag rond het laatste duel van Zorg en Zekerheid Leiden in de FIBA Europe Cup. De Leidse ploeg heeft het bereiken van de laatste 16 volledig in eigen hand. Winst tegen Kataja Basket betekent dat het Europees avontuur verlengd wordt.

Twee spelers van Zorg en Zekerheid Leiden – Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi - hebben al eens een Europese wedstrijd in Joensuu gespeeld. Op 19 november 2013 ging de door Toon van Helfteren geleide Leidse formatie met 77-63 onderuit tegen Kataja Basket. Eenzelfde verschil stond in de later gespeelde return in Leiden op het bord, maar dan in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden: 72-58. Voor Kenneth Simms is het een terugkeer in zijn oude thuishaven, want afgelopen seizoen kwam de Leidse center voor Kataja Basket uit.

Het is een bekend gegeven dat de nummers één en twee uit de vier groepen in de FIBA Europe Cup doorgaan naar de laatste zestien. De andere acht plekken zouden worden ingenomen door ploegen die in de Basketball Champions League uitgeschakeld zijn. Daar waren negen kandidaten voor, maar van vier ploegen is al duidelijk dat zij niet naar de FIBA Europe Cup terugkeren. Tot nu toe wordt het rijtje van acht alleen door Telekom Baskets Bonn gevuld. Daar kunnen er nog maximaal vier aan toegevoegd worden. Dit betekent dat er dus minstens drie plekken vrij zijn voor de beste drie nummers drie.

Zorg en Zekerheid Leiden kan zich onder dat trio formaties scharen, maar dan moet er wel gewonnen worden in Finland. Op dit moment staat Zorg en Zekerheid Leiden met twee zeges op een tweede plaats van de nummers drie. Bij een overwinning verandert dat niet. Bij een nederlaag is het rekenen geblazen. Op voorwaarde dat de nederlaag niet groter uitvalt dan 15 punten. Zorg en Zekerheid Leiden won immers thuis met 15 punten verschil: 87-72 en heeft overall ook meer gescoord dan Kataja Basket.

Is Zorg en Zekerheid Leiden er dan als er met maximaal 15 punten verschil wordt verloren? In eerste instantie niet. Er zijn vijf ploegen (exclusief Kataja Basket) die pas één overwinning hebben geboekt. Vier van die teams hebben een beter doelsaldo dan Zorg en Zekerheid Leiden en zouden de Leidse ploeg, als er verloren wordt in Finland, voorbij kunnen streven. Zo’n scenario wens je Zorg en Zekerheid Leiden niet toe en dient er dus ‘gewoon’ gewonnen te worden.

Er is echter nog een ander scenario, want wie zegt dat de resterende vier ploegen uit de Basketball Champions League ook daadwerkelijk allemaal ‘afdalen’ naar de FIBA Europe Cup. Ventspils en Unet Holon komen dinsdag in hun groepen in actie en dat schept al weer wat meer duidelijkheid. Als een van deze ploegen zich plaatst voor de Basketball Champions League of als zevende eindigt, dan betekent dit automatisch dat alle nummers drie van de FIBA Europe Cup doorgaan naar de laatste zestien. In dit geval mag Zorg en Zekerheid Leiden in Finland verliezen met maximaal 15 punten verschil.

Woensdag komen nog eens twee ‘afvalkandidaten’ in actie (Filou Oostende en CEZ Nymburk), maar die wedstrijden beginnen pas als de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden is afgelopen. Kortom, het is een hoop rekenwerk en om al die spanningen te vermijden, kan Zorg en Zekerheid Leiden maar beter winnen.

Kataja Basket heeft de drie uitwedstrijden allemaal verloren. Tegen Avtodor Saratov met 41 punten verschil en tegen Bakken Bears afgelopen woensdag zelfs met 44 punten verschil. In eigen huis komen de Finnen beter voor de dag. Van Bakken Bears werd met 15 punten verschil verloren en tegen een incompleet Avtodor Saratov werd de enige overwinning in deze groepsfase geboekt. Het verschil tussen thuis- en uitwedstrijden is behoorlijk groot.

Buiten een aantal goede Finse schutters (vooral van buiten de driepuntslijn) beschikken de Finnen over vier buitenlandse krachten. Vincent Simpson en Daniel Mullings vielen in Leiden op. Zeker de makkelijk een-tegen-een spelende Mullings was lastig in toom te houden: 22 punten en 8 rebounds. Simpson schoot niet best, maar knalde er wel de nodige driepunters in. Tegen Avtodor Saratov was de guard de grote man met 25 punten en 8 assists.

Adrian Diaz kwam tegen Zorg en Zekerheid Leiden niet tot grootse daden, maar daarbij moet worden aangetekend dat de center pas net door de Finnen was aangetrokken en zijn eerste wedstrijd speelde. Per duel raakt hij beter ingespeeld. Tegen Bakken Bears was hij met 18 punten en 8 rebounds een positieve uitzondering bij de Finnen.

Rahlir Jefferson heeft een aantal wedstrijden door een blessure moeten missen. Tegen Zorg en Zekerheid Leiden kwam de Amerikaanse small forward niet in actie. Daarna deed Jefferson zowel tegen Avtodor Saratov (13 punten, 6 rebounds) en Bakken Bears (6 punten 3 rebounds) mee. Door zijn terugkeer is de Finse ploeg wel wat breder geworden.

De wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden begint komende woensdag al om 17.30 uur. Via het YouTube kanaal van de FIBA is dit duel gratis te bekijken.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken