do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
vr. 30-08 19:30
GRU vs
GRO
di. 17-09 21:30
BEN vs
GRO
vr. 20-09 19:30
GRO vs
BEN
zo. 22-09 14:00
ZWO vs
LDN
za. 28-09 19:45
RDM vs
LDN
Website laten maken voor 250,-

Aantal lucky losers slinkt


Aantal lucky losers slinkt

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 5 februari 2019 – Waren er tot vandaag nog kansen dat alle nummers drie en drie nummers vier uit de groepen van de FIBA Europe Cup door konden gaan, vandaag is dat aantal met twee afgenomen. Morgenavond kan dat aantal met nog eens maximaal twee slinken.

De opzet van de FIBA Europe Cup was helder. Alle nummers één en twee van de vier groepen gaan door naar de laatste zestien. De andere acht plaatsen worden gevuld door de nummers vijf en zes van de vier groepen van de Basketball Champions League. Als er niet genoeg ploegen afdalen van het hogere niveau, dan worden de resterende plaatsen ingenomen door niet rechtstreeks geplaatste ploegen uit de groepen van de FIBA Europe Cup.

De eerste kandidaat afdaler was Ventspils in Group A. Het werd erg spannend, want de strijd om de zesde plaats ging tussen de ploeg uit Letland en Anwil uit Polen. Beide ploegen moesten een verlenging afwerken. Ventspils won uiteindelijk met 106-102 van Sidigas Avellino, waardoor de Italianen de play-offs van de Champions League mislopen. Anwil ging na verlenging met 88-79 onderuit tegen Le Mans. Ergo: Ventspils eindigt als zesde en gaat verder in de FIBA Europe Cup.

Unet Holon had met een zege in de thuiswedstrijd tegen Nanterre 92 de play-offs van de Champions League kunnen bereiken. De Israëli slaagden daar echter niet in en gingen met 62-74 onderuit. Unet Holon is dus ook veroordeeld tot verder spelen in de FUBA Europe Cup.

Aangezien Telekom Baskets Bonn ook terugkeert naar de FIBA Europe Cup, zijn er op dit moment nog vijf plaatsen beschikbaar voor de lucky losers uit de vier groepen van de FIBA Europe Cup. Dat kunnen er morgenavond nog maar drie zijn als blijkt dat zowel Filou Oostende (moet thuis winnen van naaste belager SIG Strasbourg) en CEZ Nymburk (moeten winnen van Brose Bamberg en dan moeten de uitslagen van JDA Dijon en Lietkabelis ook nog mee zitten, want anders wordt de Tsjechische formatie zevende en is het einde Europese campagne ) terugkeren naar de FIBA Europe Cup.

In dat laatste geval is er geen plaats voor vijf lucky losers, maar slechts drie. Dat zouden dan de drie beste nummers drie zijn. Een daarvan is vanavond al bekend geworden. Alba Fehervar verloor weliswaar in eigen huis met 80-96 van groepswinnaar Ironi Ness Ziona, maar heeft zich met drie zeges sowieso al geplaatst als beste nummer drie. Zorg en Zekerheid Leiden kan ook op drie zeges komen, maar heeft een veel slechter doelsaldo dan de Hongaarse formatie. Er is geen andere nummer drie die op drie zeges kan komen, maar hoogstens op twee overwinningen.

Dat laatste zou een verrassing kunnen zijn, want de huidige nummers drie en vier in de twee andere poules dan die van Zorg en Zekerheid Leiden, moeten het opnemen tegen de nummers één en twee.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden betekent dit dat er morgen in Finland gewonnen moet worden om niet afhankelijk te worden van de resultaten van de later beginnende duels. Mocht de Leidse ploeg niet winnen, dan zou een nederlaag met maximaal 15 punten betekenen dat Zorg en Zekerheid Leiden de derde plaats in Group L vasthoudt. In dat geval moet de Leidse ploeg afwachten op de resultaten in de twee andere groepen of dat er nog één ploeg niet terugkeert vanuit de Champions League.

Mocht Zorg en Zekerheid Leiden met meer dan 15 punten verschil verliezen, dan eindigt de ploeg van coach Rolf Franke als vierde in Group L. Aangezien er in het gunstigste geval maar één nummer vier door kan gaan, gaat die plek op dit moment naar Lukoil Levski, dat als vierde is geëindigd in de enige uitgespeelde groep. De Bulgaren hebben namelijk twee duels gewonnen, maar een beter doelsaldo dan Zorg en Zekerheid Leiden.

Van alle ploegen die pas één keer hebben gewonnen, staat Donar er met een doelsaldo van -23 het beste voor. Stel dat de Groningers niet winnen, maar Szolnoki Olaj, Petrolina AEK Larnaca en Z. Mobile Prishtina doen dat ook niet, dan eindigt Donar als derde in de poule en dat zou dan genoeg zijn om bij de beste nummers drie te behoren.

Als een van die vier ploegen wel wint en Donar niet, dan hebben de Groningers nog een kleine kans om als beste nummer vier door te gaan. Voorwaarde is wel dat er dan geen andere ploeg meer terugkeert vanuit de Champions League. Morgenavond tegen een uur of elf zal alles duidelijk zijn.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken