do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
vr. 30-08 19:30
GRU vs
GRO
Website laten maken voor 250,-

Uniek programma in de DBL


Uniek programma in de DBL

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 8 februari 2019 – De Dutch Basketball League kent dit weekend een redelijk uniek programma. De traditionele speeldag is nog altijd de zaterdag, maar dit keer is er slechts één wedstrijd op zaterdagavond. De vier andere duels staan voor zondag gepland.

Een aantal duels springt er wel uit. Hoe komt Apollo Amsterdam in Zwolle voor de dag, een week na de verrassende winst tegen New Heroes Den Bosch. Feyenoord Basketball Rotterdam kan een zege tegen Den Helder Suns goed gebruiken om uitzicht te houden op de play-offs.

Zaterdag 9 februari 2019

Zorg en Zekerheid Leiden (18-1) – Aris Leeuwarden (7-15)

Minder dan een maand geleden stond dit uitgestelde duel ook al eens op het programma. Zorg en Zekerheid Leiden pakte met 96-75 de volle winst. De Leidse ploeg werkt net als Donar een zwaar programma af. Ondanks de 92-80 nederlaag tegen Kataja Basket plaatste Zorg en Zekerheid Leiden zich voor de achtste finales van de FIBA Europe Cup. Komende woensdag gaat de formatie van coach Rolf Franke op bezoek bij Donar voor de eerste wedstrijd uit de halve finale van het NBB-bekertoernooi. Het vele reizen en spelen met een ietwat beperkte rotatie zorgt wel voor vermoeidheid bij een aantal spelers, maar in competitieverband heeft Zorg en Zekerheid Leiden nog geen slippertje gemaakt.

Aris Leeuwarden heeft in de eerste competitiehelft te maken gehad met veel spelerswisselingen en blessures. Met de komst van Craig Osaikhwuwuomwan en Darian Anderson staat er uiteindelijk een ploeg op het veld waar coach Tony van den Bosch wat mee kan. In Leiden toonde de Friese formatie al enig herstel aan door tot halverwege het derde kwart enigszins in de buurt van de ploeg uit de Sleutelstad te blijven. Vier dagen later zorgde Aris Leeuwarden voor een daverende stunt door Donar pootje te lichten. Wisselvalligheid is nog wel troef bij de bewoners van het Kalverdijkje, maar als de ploeg in staat is om 40 minuten geconcentreerde te basketballen, dan zijn er weinig teams die Aris zo maar even opzij schuiven.

Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra verzorgen het commentaar bij de livestream en gaan na afloop weer in gesprek met beide coaches. De livestats zijn hier te vinden.

Zondag 10 februari 2019

Landstede Basketbal (18-4) – Apollo Amsterdam (6-15)

Tot twee keer toe heeft Landstede Basketbal met ruime cijfers van de hoofdstedelijke formatie gewonnen. In Zwolle werd het 100-73, in Amsterdam 60-91. Dat wil overigens niets zeggen over de werkelijke krachtsverhoudingen. In beide duels speelde Apollo Amsterdam zonder Aron Royé en de later aangetrokken Max van Schaik. Bij de eerste wedstrijd in Zwolle ontbraken Dimeo van der Horst en Berend Weijs ook nog. Daar tegenover staat dat Landstede Basketbal het in beide duels moest stellen zonder Olaf Schaftenaar.

Afgaande op het spel van Apollo Amsterdam tegen New Heroes Den Bosch, kan dit een pittig partijtje worden voor Landstede Basketbal. De ploeg van Herman van den Belt boekte gisteren in de eerste wedstrijd uit de halve finale van het bekertoernooi een gelijk spel tegen Dutch Windmills. De Zwolse formatie maakte afgelopen zaterdag dan wel weer gehakt van Donar: 56-78. In beide wedstrijden waren er wat minuten weggelegd voor Kayel Locke. De Amerikaan moet het gat dat Franko House achter liet, zien te dichten.

Coach Patrick Faijdherbe weet dat Apollo Amsterdam de punten vooral tegen de concurrenten moet pakken en dat het tegen de top-4 lastig spelen is. Niettemin stuntte zijn formatie vorige week wel tegen New Heroes Den Bosch en dat zijn in de race voor een gunstige klassering met het oog op de play-offs bonuspunten. In het verleden heeft Landstede Basketbal vaker moeite gehad met Apollo Amsterdam. Faijdherbe zou maar wat graag twee punten uit Zwolle mee terug naar huis willen nemen.

Vanuit Zwolle wordt een livestream aangeboden. Ook worden de stats weer live gepresenteerd.

Feyenoord Basketball Rotterdam (5-16) – Den Helder Suns (8-14)

Feyenoord Basketball Rotterdam is er dit seizoen nog niet in geslaagd om Den Helder Suns te kloppen. Zowel in Rotterdam (74-77) als in de marinestad (76-67) ging de winst naar de formatie uit de kop van Noord-Holland. Dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt men in Rotterdam. Een overwinning kan de Rotterdammers aansluiting bezorgen bij de groep die strijdt om de laatste drie plekken voor de play-offs. Coach Richard den Os hoopt dat Sam van Dijk (knieblessure) weer inzetbaar is om de plek van spelverdeler op zich te nemen. Daardoor kan Trevor Setty op zijn natuurlijke positie van forward gaan spelen en zich weer focussen op het scoren van punten in plaats van het opdribbelen van de bal. De Rotterdammers mogen rekenen op veel steun van de tribune, want het volledige klantenbestand van Autohaag Zeeuw is uitgenodigd, waardoor de wedstrijd volledig uitverkocht is.

Den Helder Suns kende een goede start van 2019 door de eerste drie wedstrijden te winnen. Nederlagen tegen New Heroes Den Bosch en Landstede Basketbal zijn geen schande. Opzienbarend was de zege tegen Dutch Windmills. In Dordrecht werd met 75-83 gewonnen en liet Leon Williams zien van toegevoegde waar te zijn voor de ploeg van coach Peter van Noord. Williams moet de plek van de vertrokken Lavone Holland invullen. Zijn komst zorgt voor meer balans in de Helderse formatie, waardoor de meeste spelers ook op hun eigen vertrouwde positie kunnen spelen. Een zege voor Den Helder Suns betekent dat het gat met Dutch Windmills tot twee punten kan slinken, al hebben de Suns wel twee wedstrijden meer gespeeld.

Dit duel is te volgen via een livestream. Luuk von Burg verzorgt het commentaar bij de beelden. Het spreekt voor zich dat de livestats ook worden bijgehouden.

Dutch Windmills (10-10) – Donar (14-6)

Op 9 december speelden beide ploegen ook tegen elkaar. Lange tijd zag het er naar uit dat Dutch Windmills er met de winst vandoor zouden gaan. Op het allerlaatste moment gooide Lance Jeter roet in het Dordtse eten. Of het dit keer weer zo’n spannend potje gaat worden, is afwachten geblazen. De formatie van coach Geert Hammink heeft voldoende kwaliteit in huis om het alle ploegen lastig te maken, maar dan moet wel iedereen fit zijn. In de bekerstrijd van afgelopen donderdag tegen Landstede Basketbal kon Hammink zeer beperkt een beroep doen op Jito Kok en ook Ryan Richardson was niet helemaal fit van de lever. Bennett Koch bleef zelfs in burger aan de kant. Tijdens het duel ging Shavon Coleman ook nog door zijn enkel, al speelde hij wel door. Wil Dutch Windmills een goed resultaat behalen, dan is het zaak dat dit kwartet inzetbaar is.

Veel hangt ook af van welk Donar er ten tonele verschijnt. Je hebt de versie die tegen Aris Leeuwarden, Petrolina AEK Larnaca en Landstede Basketbal onderuit ging, maar je hebt ook de ploeg die New Heroes een pak slaag gaf en die in Italië van Pallacanestro Varese wist te winnen. Op dit moment is het meer een situatie van het kan dooien, het kan vriezen. De eerdere wedstrijd in Dordrecht behoorde meer tot de eerste categorie. De Groningers wisten dat duel dan nog net te winnen, maar een nederlaag bleef echter niet lang uit. Wat dat betreft behoort Donar ook tot de ploegen die wisselend voor de dag komen.

Dutch Windmills zou een livestream verzorgen, maar de vaste medewerker die daarvoor verantwoordelijk heeft vanochtend een ongeluk gehad. Op zo'n korte termijn was er geen adequate vervanger beschikbaar.  Derhalvbe alleen livestats en die zijn hier te volgen.

Basketball Academie Limburg (3-19) – New Heroes Den Bosch (16-5)

Voor Basketball Academie Limburg zal het een zware middag worden. De ploeg van coach Radenko Varagic heeft weliswaar drie zeges op zak, maar de laatste overwinning dateert al weer van 3 januari toen Feyenoord Basketball in Rotterdam na verlenging werd geklopt. De vele blessures en het afhaken van een speler hebben de ploeg geen goed gedaan. In de week na de winst in de Maasstad stuitte Basketball Academie Limburg op New Heroes Den Bosch. Het leverde de Limburgers een 80-39 nederlaag op. In Weert werd het begin december 49-80. Varagic zal wellicht niet denken aan een stunt, maar zijn ‘jonge honden’ zullen er wel degelijk voor gaan.

New Heroes Den Bosch ging afgelopen zaterdag nog verrassend onderuit in Amsterdam, maar donderdagavond toonden de Bosschenaren aan dat dit een misstap was. Den Helder Suns werd met 55-88 ruimschoots verslagen. Torian Graham was hot. De laatste aanwinst van New Heroes gooide er 28 punten in door 11 van zijn 13 schoten door het netje te laten glijden. Payton Henson toonde met 11 punten aan dat coach Ivica Skelin weer een beroep op hem kan doen. Henson dus weer terug van een blessure, maar tijdens de wedstrijd Keshun Sherrill ging hinkelend het veld af met een kwetsuur. Het is de vraag of Sherrill zondag aan de bak kan of dat hij nog even wat tijd krijgt om te herstellen.

Vanuit Weert is nog steeds geen livestream beschikbaar. Wie dit duel wil volgen, moet het doen met de livestats.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken