za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO
103

LWD
62
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
di. 22-10 19:30
GRO vs
?
Website laten maken voor 250,-

Toch bekerwinst voor Landstede


Toch bekerwinst voor Landstede

ZWOLLE, 11 februari 2019 - Dutch Windmills en Landstede Basketbal traden donderdag in Dordrecht aan voor de eerste halve-finalewedstrijd voor de beker. De wedstrijd werd besloten met een 73-73 gelijkspel, maar na Zwols protest is die stand nu omgezet in een 72-73 overwinning voor de bezoekers.

Door: Erwin Loer

Landstede Basketbal uit Zwolle staat veel hoger (tweede) op de ranglijst in de reguliere competitie, maar de ploeg heeft inmiddels de grootste moeite met nieuwkomer en huidige nummer vijf Dutch Windmills Basketbal uit Dordrecht. Van de drie keer dat de ploegen elkaar in de competitie tot nu toe tegenkwamen, won Landstede zowel uit als thuis een keer en nogal afgetekend, maar de meest recente wedstrijd, op 13 januari uit in Dordrecht, ging met 77-74 verloren. En in de aantrekkelijke heenwedstrijd van de halve finale voor de beker vorige week gingen beide ploegen de gehele wedstrijd gelijk op, om uiteindelijk met een gelijkspel (en nu dan een Zwolse overwinning met een punt verschil) te eindigen. Vooral met de watervlugge Amerikanen Alec Wintering en Shavon Coleman hebben de Zwollenaren, zelf vooral bekend om hun teamspel en stugge verdediging in de geest van coach Herman van der Belt, het zwaar. Ongeacht gelijkspel of één punt winst of verlies in de eerste wedstrijd, is nog zeker geen uitgemaakte zaak wie het straks in de finale mag opnemen tegen Donar of Zorg en Zekerheid Leiden.  

Goed, maar waarom heeft Dutch Windmills Basketbal na de eerste wedstrijd dan toch alsnog een punt aftrek gekregen? Het antwoord: de dames en heren achter de tafel in Dordrecht zagen het in de zesde minuut van het vierde kwart even niet meer. Letterlijk. Op een onsportieve fout van de verder zeer verdienstelijk spelende Zwolse nieuwkomer Kayel Locke mocht Alec Wintering na zijn score een bonus-vrije worp nemen. Wintering miste deze, maar de op dat moment met elkaar vergaderende veldspelers van Landstede Basketbal stonden daarbij precies tussen de tafel en de basket en ontnamen aldus het zicht op de vrije worp. De scheidsrechters gaven de misser ook niet (duidelijk) aan en de overenthousiaste speaker in de zaal riep vervolgens: “De vrije worp wordt ook nog eens even verzilverd!” Een onjuist oordeel dat de tafel vervolgens heeft overgenomen.

Landstede Basketbal is hiermee in de wedstrijd één punt afgepakt, wat de NBB nu dus heeft rechtgezet. Of dat nou helemaal klopt, is overigens ook dubieus, want wie zegt dat het spelverloop hetzelfde was geweest als de scores wél steeds hadden geklopt?

Maar wat is het belang van de gewijzigde eindstand van vorige week voor de wedstrijd van donderdagavond? Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. De Zwollenaren hebben de eerste wedstrijd uit ineens gewonnen en dat voelt toch anders en beter dan een gelijkspel. Voor de Dordtenaren geldt mogelijk een tegengesteld sentiment. Een gelijkspel is nog enigszins bemoedigend, maar nu moeten coach Geert Hammink en zijn spelers ineens met een verloren thuiswedstrijd afreizen naar Zwolle. Wat doet dat met je?

Aan de andere kant, het is maar één punt. En het is basketbal. En het is beker. Ging dit om een doelpunt in een voetbal-bekerwedstrijd en zou een gelijkspel ineens in winst en verlies worden omgezet, dan start er een heel andere terugwedstrijd. Maar in Nederland scoren eredivisieploegen per wedstrijd gemiddeld zo’n tachtig punten en het aantal wedstrijden dat op één punt beslist wordt, is jaarlijks op de vingers van één hand te tellen. Bovendien is het een beker- en geen competitiewedstrijd, waar dit ene wedstrijdpunt zomaar extra of minder competitiepunten had betekend en daarmee mogelijk een plek op de ranglijst. Deze halve-finalestrijd is feitelijk een wedstrijd over acht perioden, waarbij de ploegen halverwege met één punt verschil zijn gaan theedrinken en waarschijnlijk geen van de coaches of spelers in de kleedkamers zich druk maakt over dat ene punt. De enige factor van belang op dit moment is dan dat Dutch Windmills Basketbal halverwege deze wedstrijd niet langer thuisvoordeel heeft en dat Landstede Basketbal daar nu juist naar uit kan zien.

Stand

Team Pnt 
Landstede Hammers Zwolle
Heroes Den Bosch
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord
Zorg en Zekerheid Leiden

Basketbal Academie Limburg
Donar Groningen
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: