zo. 17-11 14:00
ZWO
92

LDN
75
zo. 17-11 14:30
RDM
67

DBO
57
wo. 20-11 18:00
BRA
78

LDN
88
wo. 20-11 19:00
KAP
67

ZWO
100
wo. 20-11 19:30
GRO
62

PIN
79
za. 23-11 20:00
LWD vs
ZWO
za. 23-11 20:00
LDN vs
GRO
zo. 24-11 14:30
RDM vs
AMS
wo. 27-11 18:30
GRO vs
SPI
wo. 27-11 19:30
ZWO vs
IRO
Website laten maken voor 250,-

Topper of tobber in de beker?


Topper of tobber in de beker?

Door Menno Schraven
 

DELFT, 12 februari 2019 - Donar en Zorg en Zekerheid Leiden kruisen morgen in Groningen de degens voor hun halve finalewedstrijd van de beker. Op papier een absolute topper tussen de landskampioen én bekerwinnaar van afgelopen seizoen en Leiden als de huidige DBL-lijstaanvoerder.

Al tobt Donar op dit moment enorm met de vorm. Afgelopen zondag verloren de Groningers verrassend in Dordrecht tegen Dutch Windmills, nadat de week ervoor ook al van Landstede Basketbal was verloren. Vooral de manier waarop en het verlies met liefst 29 punten in Dordrecht was pijnlijk. Coach Braal beaamde dit en sprak zelfs van een soort vrije val, waarin zijn ploeg zich momenteel bevindt. Vooral op het mentale vlak, vorig jaar juist een sterk punt, schiet Donar als team tekort. Van de 21 competitiewedstrijden tot dusver heeft Donar er al zeven verloren, tegenover Zorg en Zekerheid Leiden slechts één. Wel won Donar begin oktober de SuperCup door met 74-69 van de Leidse ploeg te winnen.

Dat zegt echter nog niets over het toekomstige verloop van dit bekerduel. Juist in topwedstrijden is Donar in staat om irritaties in de ploeg om te zetten in een ultieme krachtinspanning. Zo werd een week geleden nog gewonnen van het Italiaanse Varese, om daarmee de laatste 16 van de FIBA Europe Cup te bereiken, net als Leiden trouwens.

Voor de competitie speelden beide ploegen pas één keer tegen elkaar. Begin januari won Leiden in de eigen Vijf Meihal met 83-77 van de Groningers. Waar Donar halverwege dit seizoen twee spelers verruilde voor nieuwe krachten (LaRon Dendy en Lance Jeter) speelt Leiden al het gehele seizoen met een vaste, sterke kern van acht spelers. Zonder Mohamed Kherrazi verloor Leiden in Finland voor de Europe Cup, maar was het verschil net klein genoeg om door te gaan. Afgelopen weekend kende de ploeg geen genade met Aris Leeuwarden en kreeg een aantal spelers wat meer rust en mocht de reservebank de nodige minuten maken.

Als Zorg en Zekerheid Leiden er in Groningen in slaagt een positief resultaat of een kleine nederlaag (binnen pakweg 5 punten) mee te nemen, heeft het een goede uitgangspositie voor het bereiken van de finale. Vooral een bliksemstart in MartiniPlaza kan het vertrouwen bij Donar aantasten en Leiden vleugels geven. Dat is dan wel tegen de trend in, want de laatste vier onderlinge ontmoetingen in het bekertoernooi werden overigens steeds door Donar gewonnen.

De tweede halve finale wordt door het overvolle programma van beide teams echter pas over ruim een maand (16 maart) in Leiden afgewerkt. Tegen die tijd kunnen zowel Donar als Leiden er weer anders voor staan, maar als Leiden iets wil in de beker, dan heeft het dit jaar een grote kans.

Wie de wedstrijd wil volgen, kan kiezen uit de livestreams van Podium TV en RTV Noord.Uiteraard zijn er ook livestats beschikbaar,

Stand

Team Pnt 
Landstede Hammers Zwolle 16 
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord 12 
Donar Groningen 12 
Heroes Den Bosch 12 

Zorg en Zekerheid Leiden
Den Helder Suns
Basketbal Academie Limburg
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam 10 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken