zo. 17-11 14:00
ZWO
92

LDN
75
zo. 17-11 14:30
RDM
67

DBO
57
wo. 20-11 18:00
BRA
78

LDN
88
wo. 20-11 19:00
KAP
67

ZWO
100
wo. 20-11 19:30
GRO
62

PIN
79
za. 23-11 20:00
LWD vs
ZWO
za. 23-11 20:00
LDN vs
GRO
zo. 24-11 14:30
RDM vs
AMS
wo. 27-11 18:30
GRO vs
SPI
wo. 27-11 19:30
ZWO vs
IRO
Website laten maken voor 250,-

Verjongd Oranje aan de start


Verjongd Oranje aan de start

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 22 februari 2019 – Voor de Orange Lions begint vanavond het laatste window van de tweede kwalificatieronde voor het WK later dit jaar in China. Voor de ploeg van hoofdcoach Toon van Helfteren staat er niets meer op het spel. China is immers onbereikbaar geworden.

Litouwen, vanavond de tegenstander in de uitverkochte grote hal van Sporthallen Zuid, is al zeker van kwalificatie voor China. Toch speelden de Orange Lions juist tegen Litouwen, in Vilnius, een zeer sterke partij. Niemand gaf de Nederlandse ploeg ook maar enige kans, zeker niet na de kansloze nederlaag tegen Hongarije op 14 september (59-74), maar het had drie dagen later weinig gescheeld of de Orange Lions hadden voor een daverende stunt gezorgd. Pas na twee verlengingen moesten de oranjehemden het hoofd buigen: 95-93.

Nederland had in dat duel vijf mensen in de dubbele cijfers zitten. Charlon Kloof, die de wedstrijd van maandag laat schieten, werd topschutter met 19 punten. Thomas van der Mars (16), Shane Hammink (13), Yannick Franke (11) en Jito Kok (10) zaten eveneens in de dubbele cijfers.

Bij Litouwen kwamen de meeste scores van Mantas Kalnietis (21), Eimantas Bendzius (14), Lukas Lekavicius (14), Adas Juskevicius (11) en Mindaugas Kuzminskas (10).

Litouwen komt met een jongere ploeg naar Nederland. Van de vijf spelers in de dubbele cijfers in de eerste wedstrijd, komen vanavond alleen Bendzius en Juskevicius in actie. Als je aan scorebordjournalistiek doet, zou je kunnen denken dat de Orange Lions vanavond een kans maken op de zege. Zo eenvoudig is dat nou ook weer niet, want ook de tweede garnituur van Litouwen kan een aardig balletje gooien. Basketbal is immers dé sport in Litouwen.

Nederland treedt vanavond ook aan met een verjongde formatie. Maar liefst vier spelers van de nationale onder 18-ploeg die in de zomer onder leiding van Pal Vervaeck en Jeroen van Vugt Europees kampioen werden in de B-divisie, zijn voor dit duel geselecteerd: Keye van der Vuurst de Vries, Rienk Mast, Nathan Kuta en Morgan Stilma. Of zij allen vanavond op het wedstrijdformulier komen te staan, is nog afwachten geblazen. Kuta, Stilma en Boy van Vliet hebben overigens nog geen interlandminuten gemaakt.

In tegenstelling tot de vorige window mist de Nederlandse ploeg wel wat centimeters. Zowel Jito Kok als Nick Oudendag zijn er dit keer niet bij. Ook Leon Williams ontbreekt. Terug in de selectie van veertien zijn Roeland Schaftenaar en Maarten Bouwknecht. Stilma zit voor het eerst bij de laatste veertien van Toon van Helfteren.

Het duel tegen Polen is mogelijk nog wel van belang. Polen staat op dit moment derde in Group J en dat zou kwalificatie voor het WK betekenen, maar de Polen worden op de hielen gezeten door Hongarije (vanavond te gast in Italië) en Kroatië. Laten de Kroaten nou vanavond de Polen op bezoek krijgen. Polen won het eerste duel met 79-74 en staat nog wel twee winstwedstrijden voor op Kroatië. Polen heeft tegen de Hongaren, die één winstwedstrijd achter staan, wel het voordeel qua onderling resultaat.

Als Polen vanavond in Kroatië weet te winnen, dan is ook de wedstrijd van maandag er eentje die niet meer van belang is voor de eindstand. Tenzij Kroatië vanavond dus met meer dan vijf punten verschil van Polen wint.

De wedstrijd van vanavond is uitverkocht. Wie geen kaartje heeft bemachtigd, kan terecht bij Ziggo Sport (kanaal 14), want het duel wordt daar rechtstreeks uitgezonden. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Stand

Team Pnt 
Landstede Hammers Zwolle 16 
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord 12 
Donar Groningen 12 
Heroes Den Bosch 12 

Zorg en Zekerheid Leiden
Den Helder Suns
Basketbal Academie Limburg
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam 10 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken